Коли львівський перинатальний почне приймати пацієнток і хто його очолить (фото)

IMG_4513

20 квітня урочисто, за участі Президента України, відкрили Львівський обласний перинатальний центр.

Однак відкриття дверей для співробітників і представників влади ще не означає його відкриття для пацієнток. Більше того — центр і досі не має керівника.

Дивись.info дізнавалася, коли обласний перинатальний почне функціонувати на повну і хто його очолить.

З історії реконструкції

На відкритті перинатального центру заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк назвав його «проблемним об’єктом», говорячи про довгий термін обрання керівника. Однак не тільки затягування цього процесу характеризує перинатальний як проблемний.

Напередодні урочистостей Дивись.info писала про історію реконструкції медичного закладу. Закрили його на ремонт ще у 2013 році. Обладнання демонтували, а 436 працівників відправили у вимушений простій з виплатою 2/3 посадового окладу.

Реконструювати центр почали у рамках державної програми «Нове життя — нова якість материнства й дитинства» під патронатом президента. На роботи було передбачено 100 мільйонів. У 2014 Львівська облдержадмінінстрація уклала договір підряду з компанією «Аеробуд» на суму понад 70 мільйонів. Фірма, за даними «Наших грошей», «Аеробуд» контролюється офшорними компаніями, близькими до одного з лідерів групи «Приват» Геннадія Боголюбова. Головою правління «Аеробуду» є Григорій Козинський, один із співзасновників ТОВ «Рубікон-трейдінг» з групи «Приват».

Зрештою, компанія не впоралася з ремонтом у відведений строк. Крім того, у 2014 році Кабмін припинив фінансування проекту, а відновив його через кілька місяців — виділив 20 мільйонів. Загалом, у різний час з державного бюджету на реконструкцію перинатального виділили 45 мільйонів, з обласного — 78, і ще 7,5 мільйонів дало місто.

У травні 2017 році тендер на реконструкцію Львівського обласного перинатального центру виграло ТОВ «Будівельна компанія «Прогрестехбуд». Вартість угоди — 82,53 млн грн.

Наразі підрядник здав у користування першу чергу — два корпуси, де розміщені операційні і родильні зали.

Другу чергу, за словами керівника «Прогрестехбуд» Назара Яремчука, можуть здати і цьогоріч, якщо буде фінансування. У третьому корпусі розміщуватимуться здебільшого гінекології. За словами підрядника, на ремонт потрібно ще 50 мільйонів гривень.

Коли центр запрацює для пацієнток

Під час відкриття офіційні особи називали різні дати початку функціонування львівського перинатального. Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що наразі перинатальний центр не готовий приймати пацієнток, остаточно його можна буде відкрити лише через місяць.

Заступник голови ЛОР Володимир Гірняк обмежився фразою «найближчим часом» та уточнив, що реальне відкриття відбудеться тоді, «коли тут народиться перша дитина».

Натомість керівник підрядної організації Назар Яремчук повідомив, що вже цього тижня у тестовому режимі пацієнтки зможуть приходити на прийом. Це не означає повноцінний запуск, адже лікарі ще вчитимуться користуватися новою апаратурою, однак приходити сюди на консультацію вже буде можливість.

Іншої думки неонатологиня центру Ярослава Редик. Вона зазначила, що медзаклад реально почне приймати пацієнтів за півтора місяці, оскільки наразі тут встановлюють та налаштовують нове обладнання.

«Треба перевірити всю апаратуру, а на це потрібен час. Напевно, півтора місяці. Я точно не знаю, як все функціонуватиме, тому поки що можу тільки робити припущення, — пояснила лікарка. — Ми сподіваємося, що всі лікарі повернуться на колишнє місце праці, тому що наш колектив згуртований, висококваліфікований. Його кістяк збережений, а значить працювати буде кому».

Хто очолить перинатальний

Одна з причин, яка також сповільнює повноцінний запуск обласного перинатального центру — це відсутність керівника. Виконувачкою обов’язків гендиректора наразі залишається колишня керівниця Лариса Янів. Вона очолює його з 2000 року.

Лариса Янів. Фото: Професійна спілка працівників охорони здоров'я України

Однак коли почалася епопея з ремонтом центру, частина колективу, що об’єдналася у громадську організацію для захисту своїх прав, висловила недовіру роботі Лариси Янів. На думку працівників, з її вини центр простоював довгий час просто «законсервованим». Однак сама Лариса Янів ці звинувачення відкидала, пояснюючи тим, що не мала права втручатися у хід реконструкції, де замовником робіт виступало Управління капітального будівництва, а розпорядником — Львівська облдержадміністрація.

Комісія Львівської облради з питань охорони здоров’я рекомендувала звільнити Ларису Янів з посади навесні 2017 року.

І хоча відтоді минув вже значний час, керівника медустанова не має і досі. На посаду претендують троє осіб: Ірина Біль — завідувачка відділенням перинатального центру, Дзвенислава Москвяк-Лесняк — лікарка міського комунального клінічного пологового будинку №1 м. Львова та Марія Малачинська — директорка Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення.

Колектив перинатального виступає за кандидатуру Ірини Біль.

«Ми, як колектив, не визначаємо директора. Це робить комісія. Вона має слухати всі сторони: і позитивні, і негативні про керівника. Однак ми обрали свого керівника, боримося за неї, бо наш кандидат — це вихідець з колективу, знає всі важкі моменти, добрі і погані сторони. Вона згуртувала людей і заставить їх працювати далі, направить у потрібне русло. Ми за Ірину Біль», — каже неонатологиня Ярослава Редик.

Ярослава Редик

На засіданні конкурсної комісії 4 квітня претендентки представили своє бачення розвитку перинатального центру. Усі кандидатки наголошували на необхідності боротьби з корупцією, а також впровадженні платних послуг.

Наступне засідання було заплановане на 16 квітня. Однак воно не відбулося. Ще перед початком конкурсу кілька десятків представників трудового колективу прийшли під приміщення ЛОР, щоб підтримати одну з кандидаток — завідувачку відділенням перинатального Ірину Біль.

Дізнавшись, що комісія не прийняла рішення і вирішила перенести конкурс на 25 квітня, працівники та громадські активісти обурилися і вимагали розпустити комісію через затягування з прийняттям рішення. Своєю чергою, голова комісії Володимир Гірняк заявив, що вони під тиском працювати не будуть.

«Рішення комісії не буде прийматися під тиском будь-кого. Я, наприклад, не готовий сьогодні голосувати за жодну із кандидатур. Ми будемо враховувати думку і трудового колективу, і громадськості, і депутатів. Ми продовжимо діалог», — заявив голова комісії.

Варто зазначити, що щодо Дзвенислави Москвяк-Лесняк ведеться кримінальне провадження. Їй оголошено підозру за ч. 1 ст. 140 (Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником). Досудове розслідування у цій справі триває.

Була також заява Антикорупційного моніторингу Львівщини про те, що одна з претенденток на посаду керівника перинатального центру, Марія Малачинська, перебуває у дружніх стосунках з двома членами комісії, відтак доля конкурсу може бути вирішена наперед. Однак це заперечують у комісії. За словами представниці громадськості у складі комісії Наталії Шелестак, жодного слова про якісь переваги Малачинської не було озвучено.

Наталія Шелестак по центру

«Я вважаю, що троє кандидатів приблизно рівні по своїх можливостях. В пані Біль є величезна перевага — це підтримка колективу, Малачинська трохи сильніший менеджер, але це ніяким чином не говорить, що вже когось вибрали. Зараз шукається оптимальний варіант, який влаштував би і колектив, і управління. Зрозумійте, цей центр ще треба запустити, це треба мати хороші управлінські якості, розуміти, звідки залучати додаткові кошти, щоб це все запрацювало», — зазначила вона.

Володимир Гірняк заявив, що 25 квітня відбудеться чергове засідання конкурсної комісії, на якому мають прийняти рішення. Якщо жодна кандидатура не набере голосів, оголосять новий конкурс.

 

«Ми повинні призначити фахову, професійну, грамотну людину. Але ця людина у перспективі має виконувати і вказівки департаменту охорони здоров’я, обласної ради та ЛОДА», — додав Володимир Гірняк.

Тож, доля центру може вирішитися вже цієї середи.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: