Львівські перевізники бояться, що монетизація пільг за проїзд не запрацює і буде соціальний вибух

Strajk-Avtobus-11

Монетизація пільг на проїзд у громадському транспорті повинна запрацювати з 24 травня, однак ні ЛОДА, ні львівська мерія не надали жодної інформації, як вони збираються її втілювати.

Про це під час прес-конференції заявив голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка, передає кореспондент Дивись.info.

«Згідно з постанови Кабміну, громадяни, які раніше користувалися безкоштовним проїздом у транспорті, з 24 травня повинні оплачувати за проїзд, а їхні витрати на користування транспортом мають компенсовувати органи місцевого самоврядування. Хочу акцентувати увагу на тому, що органи місцевого самоврядування мають знайти десятки мільйонів гривень для компенсації за пільговий проїзд тим громадянам, які мають таке право відповідно до законодавства. Але ж пільги надавали не органи місцевого самоврядування, а Верховна Рада. Відповідно, правильно було б, якби виплату компенсаційних коштів проводили ті органи, які надають право пільгового проїзду. Тобто, якщо таке передбачено законами, це має робити Верховна Рада і Кабмін. На органи місцевої влади накидають такі обов’язки, які вони не можуть потягнути», - заявив Іван Велійка

За його словами, позитивним є те, що з-під удару виводяться транспортні підприємства.

«При монетизації пільг, на мою думку, зникне 70% скарг, які нині існують. Тому що буде відсутній конфлікт між водієм і пасажиром, з’явиться інший – між представниками органів місцевої влади і громадянином», - додав Іван Велійка.

Водночас перевізники остерігаються соціального напруження.

«24 травня – це дедлайн, коли постанова вступає в дію. Але, на жаль, донині ми поки не маємо жодної інформації від Львівської ОДА і мерії стосовно того, яким чином органи місцевої влади бачать втілення в життя постанови Кабміну №197. Вже час приймати якісь рішення і пояснити тим, хто надає послуги на ринку пасажирських перевезень, як ми будемо працювати з 24 травня, бо пільговики повинні будуть платити. А якщо не будуть мати мати компенсацій, то вимагатимуть у водіїв безкоштовного проїзду. Це викличе соціальне напруження», - заявив Велійка.

За його словами, якщо місто, і область скажуть, що вони не готові до монетизації, перевізники ставитимуть питання про перегляд розміру компенсацій.

«Якщо у Львові для монетизації пільг потрібно 250 млн, в області – 400 млн, а нам місто виділяє 20 млн, а область - 10 млн. Це ніщо інакше, як знущання над автотранспортними підприємствами», - підсумував Іван Велійка.

Читайте також: Пенсіонерам не відшкодовуватимуть за проїзд у громадському транспорті

Нагадаємо, в березні Кабінет міністрів України прийняв рішення про монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування. Відтак, кошти на це витрачатимуть з місцевих бюджетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: