Вчені наблизились до редагування крові для переливання

920a479a516b92c9beb8bedd61646f50-600x330
Фото: ілюстративне

Науковці з Бристольського університету у Великобританії презентували технологію редагування генів, за допомогою якої можна змінити клітини крові.

Нова технологія забезпечить успішне переливання крові, йдеться у звіті вчених, пише 24 канал.

За допомогою білка Cas9 з клітин тепер можливо вивести гени рідкісних груп крові. Відредагований матеріал поєднує в собі ознаки різних груп крові, відтак має високу сумісність при переливанні.

Принцип роботи – «знайти і замінити», тобто білок Cas9 розрізає ДНК у певному місці, який обрали за зразком. Після цього специфічні гени, які можуть викликати імунні реакції, видаляються.

Людям з такими вродженими захворюваннями, як таласемія і серповидноклітинна анемія, метод редагування генів допоможе значно швидше підібрати кров для переливання. Зробити те саме з донорської бази для таких пацієнтів важко, адже вони потребують частого переливання крові.

Щоб отримати кров для переливання, потрібно дуже багато роботи. Але одного разу кров з генетично модифікованими клітинами може врятувати цілу групу пацієнтів,
– зазначив керівник наукової групи Ешлі Той.

Вчені наголосили, що наразі технологія масово запроваджуватись у медичні заклади не буде – попереду багато роботи і тестувань. Проте за умови успішних досліджень редагування крові у майбутньому врятує життя мільйонів людей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: