В Україні під егідою трьох президентів пройде Міжнародна конференція про Голодомор

283007_1
Фото: ілюстративне

У середу, 16 травня, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбудеться Міжнародна конференція «Штучні голоди в Україні ХХ століття». 

Про це повідомили в прес-службі ГО «Всеукраїнська правозахисна організація
«Меморіал» ім. Василя Стуса».

Зокрема, на заході виступлять науковці з різних країн, а також оприлюднять низку засекречених в радянські часи документів про причини та свідчення штучного голоду в Україні.

Зазначимо, спеціально до конференції в Україні запустили сайт holodomor.com.ua.

«До участі у конференції зареєструвалося понад 100 учасників, наукові статті подали понад 50. Статті подавали науковці з Литви, з Республіки Білорусь та, звичайно, з України. Учасники конференції озвучать першоджерела про Голод 1932-1933 рр., розкажуть про причини виникнення та реалізацію «Закону про п’ять колосків» та висвітлять події Голодомору 1932-1933 рр. крізь призму приватних історій», - розповів заступник голови правління організації «Меморіал» імені Василя Стуса Юрій Баланюк.

За його словами, у рамках конференції науковці дадуть визначення поняттю «постраждалі від Голодомору».

Також під час цієї події будуть представлені сенсаційні документи, які були під грифом «цілком таємно», що розкриють причину штучного голоду в Україні в 1932-1933 роках.

Зокрема, паперові свідчення масового завезення робочої сили з Росії у 1932-1933 роках, тоді як голодних українців не брали працювати. А також засекречені в радянські часи документи, які засвідчують, що у вересні 1933 року комплектування початкових класів було щонайменше на півмільйона дітей меншим порівняно з 1 вересня до 1932 року.

Додамо:

Опікунська рада конференції: Леонід Кравчук – перший Президент України; Леонід Кучма - Президент України 1994-2005 рр. Віктор Ющенко - Президент України - 2005-2010 рр.

Учасники: Леонід Кравчук – перший Президент України; Віктор Ющенко – Президент України - 2005-2010 рр.; Богдан Моркляник – перший заступник голови правління ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» ім. Василя Стуса»; Юрій Баланюк – заступник голови правління ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» ім. Василя Стуса»; Іван Патриляк – доктор історичних наук, декан історичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка; Володимир Сергійчук - доктор історичних наук, професор, член правління ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» ім. Василя Стуса».

Організатори: Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури України, Міністерство закордонних справ України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Український інститут національної пам’яті, Національний музей «Меморіал жертв голодомору», за підтримки Світового Конґресу Українців.

Медіапартнером конференції буде ІА Дивись.info.

Читайте також: Світові потрібно доносити інформацію про Голодомор, – Стефан Романів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: