На Львівщині показали, як впорядкували миколаївський полігон сміття (фото)

IMG_9143

Сьогодні, 11 травня, показали впорядкований полігон твердих побутових відходів у м. Миколаєві.

Під час огляду сміттєвого полігону директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА Назарій Романчук зазначив, що це один із найкращих у Львівській області, передає кореспондент Дивись.info.

«Тут активно ведуться роботи із впорядкування ТПВ і якщо порівняти із тим, що було зроблено минулого року, то цьогоріч видно різницю та результати», – сказав Романчук.

Він також запевнив, що миколаївський полігон із часом буде рекультивований та повністю закритий для подальшого функціонування.

Читайте також: Цього року на Львівщині рекультивують три полігони (фото)

«Коли ми приймали функції по вивезенню сміття зі Львова, то провели велику роботу – їздили по всіх полігонах області та вивчали їхні можливості. Окрім того, були залучені представники екологічної інспекції, департаменту екології, були фахівці, експерти і насправді кожен полігон був детально оцінений по можливостях, зокрема і миколаївський полігон», – пояснив директор департаменту.

Сміттєзвалище було в жахливому стані

Своєю чергою, власник однієї із компаній, яка проводить заходи робіт по впорядкуванню цього сміттєзвалища Богдан Михайлусь розповів, що у 2017 році між ними та Миколаївською міською радою була підписана угода про наведення порядку на даному сміттєзвалищі.

Він також заявив, що в момент, коли вони прийшли на це сміттєзвалище, то воно було в жахливому стані і сміття було накопичене майже до брами, проте компанія навела порядок зі сміттям.

«Тобто впорядкування - був першим етапом, який продовжується по сьогоднішній день, а після цього встановимо нові кати, які будуть абсолютно захищені та безпечні», - запевнив Михайлусь.

Скоро рекультивують

Він також сказав, що зараз на полігоні працюють по проекту впорядкування, але  компанія ЛТД «Центр», яка займається розробкою фінальної рекультивації, вже займається розробкою нових карт.

Жорсткий контроль

За словами Назарія Романчука, на Львівщині впровадили жорсткий процес контролю за машинами, які вивозять сміття на полігони.

«Всі машини об’єднані GPS-трекерами і працівники можуть відслідковувати, скільки машин привозить сміття і яка їх тоннажність. На сьогоднішній день в нас здійснюється щоденний моніторинг цієї ситуації і зауважень наразі не було», - сказав чиновник.

За словами власника компанії, яка проводить заходи робіт по впорядкуванню миколаївського сміттєзвалища, полігон по дозволу може приймати річну норму - 50 тисяч тонн сміття, тобто 137 тонн в день.

Богдан Михайлусь також розповів, що всі машини, які збирають сміття у Львові, їздять через три дозволені ваги, а після того їдуть на перевантажувальні станції, де розвантажують відходи. «На цих станціях також діє відсортовування сміття», - додав пан Богдан.

Читайте також: Львівській ОДА цього року вдалося зекономити більше коштів на вивезенні сміття, аніж минулоріч

«На впорядкування полігону витратили зараз близько біля 5 млн гривень, але в загальному на перший етап планується інвестування у розмір 28 млн гривень», - навів цифри інвестор.

Невдоволені мешканці

Під час огляду полігону прийшли також невдоволені мешканці, які кажуть, що фірма яка займається впорядкуванням сміттєзвалищем, немає відповідних дозволів на це та не враховує думку громади.

Як зазначив депутат районної ради Володимир Паньків, це не є рекультивація даного сміття, його тут лише засипали піском та перешарували. «Знизу пісок, потім сміття і знову пісок...Фактично ніякої основи, тому що полігон мав би передбачати перш за все основу, щоби відвести інфільтрат. І все це сміття йде до нас в криниці», - обурився пан Володимир.

«Наступне питання, чи є всі необхідні дозволи. Я думаю, що пан Михайлусь, який є громадянином Америки, прийшов сюди, оскільки в Америці йому б ніхто не дозволив працювати без дозволів. Компанія «Екотех», згідно даних, які надала ОДА завезла за один місяць на полігон стільки сміття, скільки на миколаївський полігон, возили б з Миколаєва цілий рік. Тобто місяць дорівнює року», - сказав депутат районної ради.

Своєю чергою, міський голова міста Миколаїв Андрій Щебель розповів, що насправді минулого року у Миколаєві було кілька громадських слухань і на одному одноголосно прийняли рішення працювати із містом Львовом і відповідно захоронювати сміття зі Львова.

«Звичайно, в нас присутній такий фактор, що хтось не слухає. Проте, на сьогоднішній день Миколаїв на позбувся старого смітника і не вклав жодної копійки від осені минулого року на це», - пояснив міський голова Миколаєва.

«І окрім того, в нас на сьогоднішній день вже є підписані всі розпорядження з ОДА на 7 млн, які будуть скеровані на місто Миколаїв на соціальні наші об’єкти. Більше того, інвестор, який працює на сміттєзвалищі пропонує нам платити за кожну тонну. Він наголосив, що Миколаїв не витрачаючи жодної копійки бюджетних коштів, вирішив свою проблему», - аргументує Андрій Щебель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: