Унікальну виставку про Голодомор відкрили у Будинку Уряду (фото)

IMG_7738

Сьогодні, 11 травня, у Будинку Уряду відкрили унікальну виставку «Нас вбивали, бо ми - українці».

Про це повідомляють організатори масштабної конференції «Штучні голоди в Україні ХХ століття».

В основі експозиції – архівні документи та матеріали з приватних архівів та музеїв, свідчення очевидців та останні дослідження науковців. Для широкого загалу виставка буде доступною під час Міжнародної конференції «Штучні голоди в Україні ХХ століття», яка відбудеться 16 травня у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Виставку відкривали Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, представники Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Богдан Моркляник та Юрій Баланюк. Відкриття експозиції відбулося за ініціативи Національного музею "Меморіал жертв Голодомору".

«Першочерговою причиною та завданням Голодомору була практична ліквідація українського одноосібного селянства. Споконвічний звичаєвий принцип організації українського села передбачав наявність вільного, свободолюбивого, сумлінного працівника на своїй землі з унікальною системою цінностей. Це  було викликом для авторитарної радянської влади. Окрім цього, була ще й економічна причина – пограбувати українське село, щоб забезпечити сталінський індустріальний прорив – перетворення Радянського Союзу в військово-технологічну державу. Через диявольський задум заплатити за це було визначено, зокрема, і українському селянству», - зазначив на відкритті Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів.

За словами генеральної директорки Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олесі Стасюк, документально-публіцистична виставка «Нас вбивали, бо ми - українці» дає відповіді на ключові питання теми геноциду проти української нації – Голодомору.

Читайте також: В Україні під егідою трьох президентів пройде Міжнародна конференція про Голодомор

«Завдяки даним первинних джерел, які, на щастя, лишилися в обласних архівах України, ми говоримо про оцінку демографічних втрат України в роки Голодомору. Зважаючи на останні дослідження, ми можемо констатувати, що в роки геноциду загинуло щонайменше 7 млн. українців на території окупованої більшовиками України та 1 млн. етнічних українців, які жили за її межами.

До нас в музей щодня приходять відвідувачі, як українці, так і іноземці, і найчастіше запитують: «Чому винищували саме українців?», «Які наслідки цієї події для сучасної України?» та «Якою була б зараз Україна, якби не штучні голоди ХХ століття?». Запитують, бо людей цікавить наша історія і вони хочуть розуміти, де беруть коріння ті етнічні і політичні процеси, які ми спостерігаємо сьогодні», – розповіла Олеся Стасюк. Виставка дає відповіді на ці питання.

ІА Дивись.info - офіційний медіапартнер майбутньої конференції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: