В Україні планують створити Національний інститут дослідження Голодомору

DDB16697-65B7-4624-B44B-21539C39F284

Вже два роки в Україні на громадських засадах працює Національний інститут дослідження Голодомору.

До 85-ї річниці цієї трагічної дати в історії України інститут має стати повноцінним органом.

Про це під час Міжнародної конференції «Штучні голоди в Україні ХХ століття» сказав перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів.

Він зазначив, що інститут має бути створений на базі правових та архівних наукових фактів. Його робота практично стартує від сьогодні.

«Де-факто та де-юре цей інститут на громадських засадах працює вже два роки. Коли я став керівником «Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса», то познайомився із ректором київських вишів, які побудували архітектуру існування інституту. Вона носить два важливих навантаження – наукове дослідження та юридичне підкріплення фактами. Коли ми говоримо про правове визнання, ми повинні знати факти», - вважає Кубів.

Створення інституту прописане і у меморандумі «Меморіалу» за підсумками конференції. У документі, окрім іншого, зазначається, що найвідомішим та визнаним на міжнародному рівні є Голодомор 1932-1933 років, але не менш важливими є штучні голоди 1921-1923 та 1946-1947 років.

В «Меморіалі» пропонують звернутись із пропозицією до Міністерства юстиції щодо опрацювання юридичного механізму компенсаційних виплат постраждалим від Голодомору та членам їх сімей за рахунок Російської Федерації як правонаступниці Радянського Союзу.

Нагадаємо, сьогодні в Києві відбувається Міжнародна конференція «Штучні голоди в Україні ХХ століття», організована «Всеукраїнською правозахисною організацією «Меморіал» імені Василя Стуса». ІА Дивись.info - офіційний медіапартнер заходу.

Читайте також: Світові потрібно доносити інформацію про Голодомор, – Стефан Романів

Конференція проходить під патронатом президентів України, а основною метою є доведення фактів, що радянська статистика суттєво занизила число жертв трагедії.

Спеціально до конференції в Україні запустили сайт holodomor.com.ua. У рамках конференції науковці дали визначення поняттю «постраждалі від Голодомору». Також під час цієї події були представлені сенсаційні документи, які були під грифом «цілком таємно», що розкриють причину штучного голоду в Україні в 1932-1933 роках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: