Схожі на їстівні: 5 грибів, які насправді є смертельно небезпечними

Russula emetica

Про те, що грибний сезон розпочався, можна довідатися з сторінок у соціальних мережах, які рясніють фотографіями грибів на різний смак. Попри застереження, що гриби можуть бути смертельно отруйними, медіа щорічно повідомляє про прикрі випадки отруєння, ба, навіть досвідченими грибниками. 

Тому ІА Дивись.info підготувала огляд оманливих грибів, які схожі на їстівні, але є смертельно небезпечними. Підбірка допоможе вам зробити правильний вибір і вберегти своє здоров'я.

Сатанинський гриб

Цей гриб має високу токсичність, яка зберігається навіть після тривалого варіння. Відомо, що навіть один грам гриба викликає важке отруєння.

Великих розмірів сягає наприкінці літа, його округлий, подушковидний капелюшок виростає до 30 см, а масивна ніжка може мати 15 см у висоту і 10 завширшки. Зрілі представники мають більш розпростерту форму. Шкірочка на капелюшку оксамитова, іноді гладка на дотик, суха. Колір варіюється від білого до брудно-сірого та оливкового. М'якоть на розрізі трохи синіє, іноді червоніє.

В Україні зустрічається з червня до жовтня в лісостепу й особливо на Поліссі.

Жовчний гриб

Це неїстівний двійник білого гриба, від якого відрізняється гірким смаком м'якоті, рожевими порами і наявністю чорної сітки на ніжці.

Існує різновид цього гриба з приємною на смак м'якоттю - жовтий жовчний гриб, який росте на лісових галявинах, відрізняється більш світлою шапкою і майже гладкою ніжкою. Жовчний гриб також можна сплутати з підберезником.

Поширений на Поліссі та в лісостепу. Росте у хвойних лісах з червня по листопад.

Несправжні опеньки

Від осінніх несправжні опеньки відрізнити легко. У них немає кілець на ніжці. Безпеку вживання в їжу досі не довели. Тому радимо остерігатися та не ризикувати.

Сироїжка пекучо-їдка

Гриб неїстівний через гіркий смак. Зарубіжні фахівці вважають його слабо отруйним. Він викликає порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Як відрізнити? Край капелюшка ребристий, тупий, м'якоть біла, під шкіркою рожева, ламка, з дуже гострим, гірким смаком та фруктовим запахом.

Хрящ-молочник неїстівний

Цей гриб вважається слабоотруйним.

Як розпізнати? М'якоть світло-жовта, палевого кольору. Запах дуже сильний, пряний, неприємний, що нагадує цикорій або любисток. Смак гіркуватий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: