Ціна мігрантів: що значать «заробітчани» для сучасної економіки України

1497251616_134

За даними Центру економічної стратегії, більше 4 млн українців є трудовими мігрантами, тобто виїжджають працювати за кордон.

Проте високий рівень трудової міграції має і свої позитивні сторони. Яку користь приносять своїй країні трудові мігранти, аналізує економіст Центру економічної стратегії Юлія Руда.

Країни Центральної та Східної Європи, які стали членами ЄС, одразу після набуття членства переживали масштабні еміграційні хвилі до більш розвинутих країн ЄС, що пропонують вищі доходи. Для того, щоб не втрачати економічний розвиток через нестачу робочої сили, деякі країни звертаються до сміливого розв’язку: залучення іммігрантів з інших країн. Польща, Литва, Угорщина активно залучають українців на свій ринок праці.

Рух українців через кордон набирає обертів з 2009 року. Після 2013 потік українців через польський кордон збільшився вдвічі (якщо порівнювати 2010-12 та 2014-16 роки).

Незважаючи на те, що українці активно приймають участь у трудовій міграції, достовірних даних про їх кількість Україна не має. Загальну оцінку кількості мігрантів можна отримати, якщо врахувати дані країн ЄС, дані Державної прикордонної служби України, яка фіксує фактичні перетини кордону, та опитування, проведені в Україні.

За нашою оцінкою, загальна чисельність українського населення, яке брало участь у трудовій міграції у період з 2015 по 1 половину 2017 року, становить приблизно 4 млн осіб (тобто близько 16% працездатного населення).

Загальною тенденцією української міграції зараз є її «циркулярний» характер: громадяни виїжджають, заробляють за кордоном гроші і повертаються, щоб витратити їх вдома. Тому одночасно за кордоном перебувають не усі 4 млн трудових мігрантів, а близько 2,6-2,7 млн осіб.

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: