Польський Інститут національної пам'яті заявив, що на місці пам'ятника у Грушовичах немає могил воїнів УПА

14_main
Фото: @ipngovpl

Польський Інститут національної пам'яті заявив, що на місці надгробного пам'ятника воїнам Української повстанської армії немає відповідних поховань.

Про це пише НВ з посиланням на Twitter-сторінку інституту.

«Археологічні та медико-правові дослідження не дали підстав для визнання того, що на місці демонтованого пам'ятника на честь УПА були колективні або окремі могили членів цього українського утворення», - сказано на сторінці польського інституту національної пам'яті у Twitter.

 Зазначається також, що в результаті археологічних досліджень на цьому місці були виявлені цивільні поодинокі поховання 16 осіб, серед яких чоловіки, жінки та діти. Ексгумація цих останків не проводилася.

Нагадаємо, 24 травня віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко повідомив, що в археологічних розкопках польського Інституту національної пам'яті у Грушовичах бере участь секретар державної комісії з питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій, львівський історик Святослав Шеремета. Раніше історик мав проблеми із Шенгенською візою через те, що Польща анулювала її. Втім, кілька днів тому його впустили до Польщі на згадані розкопки.

Як він розповідав кілька днів тому на своїй сторінці у Фейсбук, у Грушовичах дійсно знайшли останки тіл. «В Грушовичах віднайдено людські останки (кістки), в трунах і без трун. Йде процес зачистки та розкриття», – зазначив він. Він також зазначив, що після того, як під фундаментом пам’ятника дослідники виявили рештки трун, на місце події запросили римо-католицького й греко-католицького священиків, які промовили молитви на «розпечатання гробу», після чого дослідження продовжили.

У квітні 2017 року активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля. У відповідь український Інститут національної пам'яті призупинив процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України з вимогою об'єктивного розслідування фактів знищення українських місць пам'яті в Польщі за період від 2014 по 2017 рр. через відсутність реакції Варшави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: