Митці у Львові долучилися до благодійного проекту на підтримку старовинних церков

ArticleImages_71266_Львів-4

У приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа 23 травня 2018 року відбувся третій і завершальний  сезон  унікального благодійного заходу «Таємниці старої Лаври або молитва до Митрополита», під час якого митці різних галузей мистецтва у свій спосіб складали молитву до Праведного Митрополита Андрея Шептицького.

За інформацією Христини Кутнів, учасників заходу привітав митрополит Львівський владика Ігор (Возьняк). Він подякував усім митцям за їхню працю і бажання допомагати у таких необхідних благодійних проектах на підтримку старовинних церков. Митрополит нагородив грамотами  ключових осіб проекту:  о.-ректора  Ігоря Бойка, художника Тараса Лозинського,хор «Дударик» в особі Дмитра Кацала, ВФ «Піккардійську терцію», композитора і співака Віктора Морозова, а також автора проекту Оленка Білоус.

Єрм. Юстин Бойко – монах-студит, що свого часу  відкрив для Львова унікальну перлину спадщини Шептицького у «Шевченківському гаю», розповів присутнім про о. Климентія Шептицького, рідного брата Митрополита Андрея, ім’я якого носить сьогодні Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у м. Львові.  Єрм. Юстин наголосив, що саме «завдяки отцю Климентію Шептицькому до Львова з с. Кривки була перенесена церква св. Миколая, яку на новому місці переосвятили у церкву Святої Софії – Премудрості Божої. Вона стала головним храмом Лаври, а водночас першим об’єктом Музею просто неба". Тому, за його словами, історично справедливим було рішення присвоїти теперішньому Музеєві народної архітектури та побуту у Львові ім’я Климентія Шептицького. Навколо ідеї відродження цієї унікальної перлини спадщини Шептицьких у Шевченківського Гаю, згуртувалися поважні представники культурних та мистецьких кіл Львова і взагалі цілої України. Це і художники, і скульптори, і колекціонери, і співаки, меценати, семінаристи, студенти, одним словом люди різного фаху і здібностей та обдарувань.

Вже вдруге з «молитвою до Митрополита» прийшла Державна Академічна чоловіча хорова капели«Дударик», яка підтримала ідейно розвиток Свято-Іванівської Лаври.

У третьому сезоні учасник вокальної  формації «Піккардійської Терції» Славко Нудик був співведучим, а п. Роман Турянин, поділився своїми враженнями від проекту: «Робімо добрі справи вже сьогодні, зараз. Особливо в такий нелегкий час для нашого народу. Пам‘ятаймо про приклади самопожертви і любові які показав нам своїм життям Митрополит Андрей Шептицький. Стіймо пліч о пліч, помагаймо один одному, чуймося, любімо Бога!» – закликав Роман Турянин.

В рамках проекту відбувся концерт композитора і співака, легендарного львівського романтика Віктора Морозова і гурту «ББ Галичина».

Загальна сума, яку організатори передали на віднову лаври у 3 сезоні, становить - 146 тисяч 750 грн.

Фото -  Миколайко Мирославович

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: