Олег Сенцов продовжує голодувати: що з ним відбувається зараз

91kN6XXsx1Okc

Незаконно засуджений в Росії український кінорежисер Олег Сенцов продовжує голодування. В реанімацію Сенцова не возили.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав його адвокат Дмитро Дінзе.

«Відповідально заявляю, що Сенцов Олег тримає голодовку і в реанімацію його не возили. Не треба нагнітати ситуацію таким чином», - заявив адвокат.

Так Дінзе відповів на інформацію в ЗМІ, про те, що Сенцову ставало настільки погано, що необхідно було переводити його в реанімацію.

Дізнатися про його стан спробувала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова, але потрапити в колонію їй не вдалося.

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денисовій відвідати Сенцова тільки після 22 червня. У той же час вона заявила, що наполягатиме на відвіданні режисера скоріше.

Нагадаємо, Олег Сенцов засуджений до 20 років ув'язнення за звинуваченням у підготовці терактів в Криму.

Сенцов вимагає від російської влади звільнити 64 українських політв'язнів, але при цьому не вимагає поблажливості для себе особисто.

Правозахисники побоюються, що через тривале голодування здоров'я українського режисера знаходиться під загрозою.

Читайте також: Дебют Кім Чен Ина, Чемпіонат світу й з’їзд Тимошенко, – політичний підсумок тижня

Після того, як російський уповноважений з прав людини Тетяна Москалькова заявила, що під час голодування український в’язень Олег Сенцов «додав у вазі», вона стала справжнім антигероєм українських медіа.

Як заявила у прямому ефірі 24 Каналу представниця України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, після телефонних перемовин президента Порошенка з президентом Путіним, де ключовими темами були мир на Донбасі і заручники, вдалося досягти першої домовленості за чотири роки щодо можливості відвідин омбудсвумен українських заручників та політв’язнів.

Ірина Геращенко заявила, що недопуск Денисової до Олега Сенцова викликає величезне занепокоєння. Також дуже дивно, що Кремль дозволив розмову в Skype Сенцова з Собчак, але чомусь не дає можливості побачитись у будь-якому режимі українській омбудсвумен.

«Коли російська омбудсвумен розповідає на весь світ, що людина, яка місяць голодує набрала кілограм – це цинізм. Якщо з Олегом "все добре", то чому немає до нього доступу»,
– наголосила нардепка.

Натомість сестра Олега Сенцова Наталія Каплан в п'ятницю підтвердила Російській службі Бі-бі-сі, що припиняти голодування він не збирається.

«Олег бадьориться, наскільки це можливо, не здається ... У нього там підтримуюча терапія. Йому колють глюкозу і вітаміни групи В. Тільки так. І п'є теплу воду. В колонії погрожували застосувати примусове годування, але поки не відомо, чи застосовували», - повідомила Наталя.

За її словами, підтримуюча терапія проводиться за згодою Олега Сенцова.

«Інакше його б уже не було в живих. На крапельниці він погодився», - сказала сестра голодуючого у в'язниці режисера, з яким вона спілкується через адвоката і по листуванню.

Нагадаємо, що по Україні пройшли акції на підтримку голодуючого режисера. Відтак, кілька десятків людей провели у центрі Львова перформанс на підтримку режисера. Під міську ратушу винесли 68 порожніх стільців з іменами політв’язнів, а також їхніми термінами ув’язнення. Потім винесли ще кілька з написами: «Наступний будь-де і будь-коли».

Журналісти припускають, що Росія і Україна можуть домовитися про обмін Сенцова на Кирила Вишинського - головного редактора сайту «РИА Новости-Україна», якого заарештували в Києві за звинуваченням у державній зраді.

Однак будь-яка ясність з цього питання відсутня.

Питання про можливість обміну журналіста Вишинського, який має і українське, і російське громадянства, на Сенцова пролунав 7 червня у час «прямої лінії» президента Росії. Володимир Путін заявив, що поки про це не думав, але з його міркувань випливало, що він вважає обмін Сенцова на Вишинського нерівноцінним.

«Нашого журналіста ... Вишинський, так? Адже його заарештували в Україні за його пряму професійну діяльність, - заявив Путін. - Що ж стосується іншого фігуранта, пана Сенцова, затриманого не за журналістську діяльність, а за підготовку терористичного акту, за підготовку вибуху, в результаті якого могли постраждати конкретні люди... », - вважає російський президент.

До слова, 14 червня у Москві біля стадіону «Лужники», де відбулось відкриття чемпіонату світу з футболу, вивісили плакат на підтримку українського політв’язня Кремля Олега Сенцова.

 

 

 

Того ж дня депутатка Європарламенту Ребекка Гармс закликала лідерів країн ЄС їхати до російських «гулагів», щоби побачити, в яких умовах утримуються політв’язні Кремля, зокрема Олег Сенцов, а Європарламент підтримав резолюцію щодо негайного звільнення Олега Сенцова та інших українських політв'язнів.

Акція на підтримку Олега Сенцова та інших політв'язнів Кремля відбулася біля російського посольства у Києві. На фото активісти тримають плакати художника Андрія Єрмоленка та вимагають бойкоту Чемпіонату світу з футболу 2018, який стартує у Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: