Зрада і перемога в ЛМР: чому депутати змінили своє рішення щодо забудови Цитаделі

IMG_3383

Вчора сесійний день у Львівській міській раді розпочався з пікету проти забудови території Львівської цитаделі - місця, де під час Другої світової війни був концентраційний табір для військовополонених «Шталаг-328».

Якщо на пленарному засіданні сесії ЛМР, 7 червня, майже всі депутати 46-ма голосами змінили цільове призначення землі на Цитаделі, дозволивши ТзОВ «Сучасне місто» на 4 га будувати житлові будинки, то вчора, 21 червня, не знайшлось жодного голосу, щоби подолати вето міського голови на забудову цієї ділянки.

IA Дивись.info вирішила з'ясувати, чому ж депутати змінили своє рішення та чи за збігом обставин, коли в порядку денному стояло це питання, сесійну залу покинула найбільша фракція «Самопоміч» та міський голова Львова Андрій Садовий поїхав у відрядження до Брюсселя. Всіх цікавить також, що ж буде далі, невже на цьому все і закінчиться.

Концтабір перед Ратушею

Отож, вчора пікетувальники перед Ратушею розмістили символічний будмайданчик, який після акції зруйнували, заявивши, що вони не допустять будівництва «на кістках».

Активісти стверджують, що неприпустимо забудовувати територію, де у 1941-1944 роках загинуло понад 140 тисяч військовополонених українців, поляків, бельгійців та французів.

Зокрема, директор представництва українсько-американського об'єднання комітетів для євреїв Мейлах Шейхет обурюється, як можна будувати житло на Цитаделі, де загинуло більше 142 тисячі полонених. «Страшною смертю гинули  громадяни країн Європи, Америки, які були ув'язнені німецьким нацизмом. Відношення до них було гіршим, аніж до тварин. Вони писали кров'ю на стінах тих казарм, про те, щоби прийдешні покоління знали, як вони помирали і помстилися за них», - зазначив Мейлах Шейхет.

«А замість помсти тепер ми бачимо, що цю територію, де повно поховань, хочуть забудувати. Ігнорування цього є продовженням нацизму сьогодні», - заявив директор представництва українсько-американського об'єднання комітетів для євреїв.

За його словами, ті люди, які проголосували, повинні признати, встановити, що вони продовжують дії нацистів, адже будувати на кістках заборонено законодавством та міжнародними угодами.

Читайте також: Депутати не готові долати вето на забудову Цитаделі, – Тарас Чолій

Втеча від відповідальності?

Під час засідання сесії Львівської міської ради фракція «Самопоміч» озвучила заяву, в якій звинуватили депутата від «Свободи» Андрія Карбовника у «сексизмі, образах на адресу жінок і фракції «Самопоміч» та покинула сесійне засідання.

Не було на сесії і міського голови Львова Андрія Садового, оскільки він перебував у відрядженні у Брюсселі.

Фото: Любомир Босаневич з Фейсбук

Це дещо обурило присутніх депутатів. Як заявив голова фракції «Свобода» Маркіян Лопачак, міський голова взяв собі за практику не ходити на пленарні засідання.

Зокрема, обурювалися депутати під час обговорення питання, щодо надання ТзОВ «Сучасне місто» земельної ділянки та дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вул. П. Грабовського, 11 (територія Цитаделі. - ред.).

«Міський голова накладає вето, якщо він не згідний в тому числі із діями, які візують ці ухвали, то напевно коректно було б, коли мер на пленарному засідання ЛМР надає відповіді на ці запитання», - обурився Лопачак.

Депутат заявив, що буде звертатися в прокуратуру, бо це свідчить про корупційні дії з боку міського голови.

За словами керівника фракції «Українська Галицька Партія» Тараса Чолія, сьогодні по питанню забудови території Цитаделі не змогли почути жодної позиції міської голови, оскільки його не було на сесії.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

«Попри те, що попереднього разу Садовий дозволив, аби ця ухвала з'явилася на сесії в числі додаткових ухвал, а потім заветував її, сьогодні ніхто з депутатів не голосував за подолання вета, жодного голосу не було», - сказав Чолій.

На його думку, зате з'явилися голоси проти забудови, що дуже приємно. «Наша позиція десь навіть об'єднала тих депутатів, які вчинили помилку, проголосувавши за таку злочинну ухвалу. Фракції «Самопоміч», як ви бачите, сьогодні не було на сесії і важко було почути цілісну думку керівництва фракції стосовно цієї ухвали подолання вета», - зазначив депутат.

Читайте також: Депутати ЛМР не подолали вето Садового щодо забудови Цитаделі

«Я вважаю, що це наша спільна перемога. Вона не є вирішальною в цій битві за місто, але ми вже принаймні цю «гідру почали пересікати». З цього найбільш складного питання активісти та всі львів'яни отримають хоча б якийсь інструмент тиску на владу», - відзначив керівник партії.

За його словами, це зараз великий промах, адже була домовленість між усіма партіями. «Аж 46 депутатів спочатку проголосували за це, а тепер ця домовленість розбита. Я не знаю конкретно, про які гроші чи домовленості йшлося, але цей розголос та позиція громади однозначно дало червону картку депутатам», - заявив Чолій.

Також він наголосив, що така рада, яка є зараз, насправді є нелегітимною з точки зору моралі та реалізації цього права на місцеве самоврядування.

«Вона в цьому собі не дає раду, адже тут немає ні міського голови, немає ні найбільшої фракції. Тобто ми працювали до обіду фактично без фракції «Самопоміч», але відпрацювали достатньо якісно», - відзначив Терас Чолій.

На його думку, «це є демарш фракції «Самопоміч», а відсутність міського голови - спроба перевести проблему в іншу площину та не відповідати стосовно Цитаделі».

Також Чолій додав, що міські депутати показали, що можуть працювати і без «Самопомочі».

Що буде далі?

Як зазначив Тарас Чолій, Цитадель забудовуватись не буде, це вже точно.

«Єдине, що там ще розробляється детальний план території і цей процес ми будемо обов'язково відстежувати. Окремо будемо звертатися у міжнародні представництва тих держав, громадяни яких загинули на території України, на Цитаделі, щодо створення міжнародного меморіального комплексу», - ініціював міський обранець.

За його словами, звичайно це важко буде зробити без залучення міської влади та без її бажання, оскільки правильно було б викупити це майно для суспільних потреб.

«Міська рада має всі важелі, аби ініціювати цей викуп. Я думаю, що це підтримують всі депутати та міжнародна спільнота також, щоби ми в перспективі могли говорити про цілісний великий музей, меморіальний комплекс пам'яті жертв великої світової війни», - додав Чолій.

Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: