Наша мета - домогтися відновлення пам'ятника воїнам УПА у Грушовичах, - Клімкін

9BDF4FE9-FE18-4E24-8AE4-CE10D97C91A8-974-000000F0B3D5AE0A

Про результати польсько-українських розкопок, що тривали нещодавно на місці зруйнованого у Польщі пам'ятника воїнам УПА, Павло Клімкін розповів журналістам Дивись.info під час ІІІ Форуму місцевого розвитку у Трускавці.

"Маємо працювати над питаннями ексгумації разом, щоб довіряти один одному, - розповів міністр закордонних справ Павло Клімкін. - Ми переконали польську сторону, що маємо розпочати це в Грушовичах. Це було емоційно дуже важливо для нас, оскільки цей пам'ятник був зруйнований. І коли камені з цього пам'ятника були вкарбовані у дорогу місцевою владою, це для нас не просто політично було неприйнятно, це було емоційно неприйнятно. Тому польська сторона мала зробити цей крок і вона його зробила. І тепер результати цієї ексгумації мають бути оцінені саме разом".

"Відновлення пам'ятника у Грушовичах є нашою метою, - додав міністр Клімкін. - Якщо ми спільно підтвердимо, що там є наші герої, там має бути памятник. Це, власне, відповідає не тільки нашій меті, а відповідає польському законодавству. Вони це мають зробити за своїм законодавством. Це їх політичний, юридичний і моральний обов'язок".

Клімкін додав, що важливо продовжувати діалог на такі теми. "Ми маємо розмовляти з ними як з друзями, що якщо ми почнемо окремі розкопки тут в Україні, то теж маємо це робити разом - не тільки польська сторона, а разом. Один випадок на території Польщі, один випадок тут. І має бути завжди спільна оцінка, - вважає міністр. - По Грушовичах хтось каже, що це наші герої, вояки УПА, хтось каже, що це цивільні особи, маємо разом це зрозуміти. А якщо будемо кидатись звинуваченнями, нічого не буде. І, головне, маємо спільно зрозуміти, що нам треба зробити, пам'ятаючи всіх тих, хто загинув, інакше завжди будемо емоційно казати, що хтось винуватий інший".

"Я полякам сказав: я готовий поїхати в будь-яке місце, де загинути поляки, і разом віддати їм шану. А ви готові це зробити у місцях, де загинули українці? Якщо готові, то поїхали хоч завтра, - додав Павло Клімкін. - От я був у Павлокомі, з нами був маршалек. Я зустрічався з міністром пару днів тому і казав: буде річниця Волині, я з тобою поїду, але потім ми поїдемо в Польщу і так само помянемо українців і це буде сильний жест".

Читайте такожПоляки ігнорують докази поховання бійців УПА на цвинтарі в Грушовичах, – історик Євген Місило

Як ми писали раніше, в кінці травня цього року у польських Грушовичах провели розкопки на місці зруйнованого пам'ятника воякам УПА. «За попередніми висновками групи українських експертів серед 18 поховань є щонайменше 3 поховання воїнів УПА», - заявляв тоді учасник групи Святослав Шеремета, секретар державної комісії з питань увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій, львівський історик, бере участь в розкопках з боку української делегації.

У селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня 2017 року розібрали пам’ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент встановили місцеві українці. Демонтували пам’ятник члени польських націоналістичних організацій. Приводом для руйнування стало рішення місцевої влади про те, що монумент був незаконно встановлений.

Після цього у Польщі заявили, що відновлять пам’ятник лише після розкопок, якщо вони підтвердять наявність останків українців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: