Сучасне лікування урологічних патологій у Львові: унікальні операції і фахові поради

IMG_2926
Фото: Дивись.info

Урологія — одна з тих сфер медицини, про яку не часто говорять вголос, однак із проблемами у якій стикається чи не кожен. Хвороби тут, як і в інших сферах молодшають, але медицина крокує вперед й розвивається.

Урологія — одна з тих сфер медицини, про яку не часто говорять вголос, однак із проблемами у якій стикається чи не кожен. Хвороби тут, як і в інших сферах молодшають, але медицина крокує вперед й розвивається.

Матеріал підготовлено за сприяння Медичного центру Medicover.

У Медичному центрі Medicover у Львові вже сьогодні пропонують унікальні малоінвазивні операції, які допомагають попрощатися з такими проблемами.

Лікар, який потрібен не тільки чоловікам

Урологічних патологій у людей старшого віку зазвичай більше, і зазвичай вони хронічні. Але часто і в молодому, і в досить юному віці виявляються такі патології. Їх потрібно правильно діагностувати й лікувати, аби потім, у старшому, не стикатися з ще більшими проблемами, – констатує Юрій Семичшин, лікар-уролог вищої категорії, лікар-андролог, сексолог Медичного центру Medicover.

Фото: Дивись.info

«Якщо говоримо про людей молодого віку, то найчастіше зустрічаються хвороби, пов’язані з інфекціями, які передаються статевим шляхом. Потім вони переростають у хронічні запальні процеси. З точки зору сексопатології, у молодих чоловіків досить часто бувають різного роду розлади: і передчасне сім'явиверження, і синдром тривожного очікування невдачі. Це пов’язано з еректильною дисфункцією тощо», — пояснює фахівець.

Також у наш час «помолодшали» онкологічні патології. І сьогодні лікарі акцентують увагу на необхідності їх ранньої діагностики.

Попри розповсюджену думку, ніби уролог — це виключно чоловічий лікар, таке твердження не відповідає дійсності.

«Уролог працює і з жінками, адже є низка захворювань, які підпадають під кваліфікацію саме цього фахівця, — каже Юрій Семчишин. — Це можуть бути запальні процеси, як, наприклад, цистит. Зустрічається і недостатність м’язів тазового дна, і поганий сфінктерний апарат у жінок, що призводить до стресового нетримання сечі. Також саме уролог лікує часте сечовипускання».

[dyvys_blockqoute text="Уролог працює і з жінками, адже є низка захворювань, які підпадають під кваліфікацію саме цього фахівця" author=""]

У Медичному центрі Medicover проводять як консервативне, так і оперативне лікування таких хвороб. Щоправда перед тим, як вдатися до останньої інстанції — операції — необхідно випробувати всі консервативні методи.

Також жінок застерігають від лікування урологічних патологій у гінекологів. Медичну допомогу і консультації має надавати профільний лікар.

Як виглядає прийом у лікаря-уролога

Медичний центр Medicover пропонує пацієнтам огляд «під ключ». Тут проводять первинні консультації, роблять необхідні аналізи, а також звертають уваги на скарги, навіть найменші.

«Усім українцям давно треба зрозуміти, що відвідування уролога — звичайна практика, і перевірятися у цього спеціаліста необхідно регулярно: так само, як ви постійно ходите до стоматолога, наприклад, чи як жінки після статевого дозрівання раз на рік обов’язково відвідують гінеколога», — каже Юрій Семчишин.

Фото: Дивись.info

Фахівець Medicover наголошує: у Медичному центрі проводять оперативні втручання у сфері урологічної патології різної складності, роблять це професійно і, як правило, вже у день операції, за кілька годин, пацієнт йде додому.

«Але ми завжди кажемо, що найкраща операція та, якої не було. Профілактичний огляд допомагає уникнути тяжких наслідків для здоров’я», — зазначає лікар.

Аби пройти огляд в уролога, особливої підготовки не потрібно. До візиту у клініку рекомендують утриматися від сечовипускання протягом трьох годин і у деяких випадках мати наповнений міхур. Це потрібно для того, аби якісно дослідити простату.

Під час візиту лікар розпитує про стан здоров’я, статеве життя та збирає необхідні аналізи. Якщо у пацієнта є якісь конкретні скарги, їх вивчають детальніше.

Людям старшого віку, після 40 років, рекомендують обстежуватися на предмет онкології простати. Аби виявити хворобу на ранній стадії, у Medicover проводять аналіз крові на простат-специфічний антиген. Він дозволяє виявити підозру на рак. Отримана інформація не є на 100% достовірною, тому у випадку, якщо у результатах є підвищенні показники, пацієнту проводять пункцію простати і віддають матеріал на гістологічне дослідження.

Малоінвазивна хірургія в урології

Сучасні методи лікування пропонують способи оперативного втручання, які виконуються без госпіталізації та під місцевою анестезією. Урологи-хірурги в Медичному центрі Medicover проводять операції нетравматичними методами — за допомогою ендоскопії та лапароскопії. Такі види оперативних втручань робляться через невеликий надріз, тому вони не тільки не травмують, але й забезпечують хороший косметичний ефект та сприяють швидкому відновленню.

Проводити операції надточно у Medicover дозволяє спеціальний потужний мікроскоп. Завдяки йому лікар може точно визначити уражену ділянку і працювати лише з нею, не наносячи шкоди сусіднім тканинам та судинам. Крім того, будова мікроскопа дозволяє одночасно працювати за ним двом людям: хірургу й асистенту. Це зменшує ризик помилки та підвищує якість та швидкість роботи.

Фото: Дивись.info

Серед унікальних для Львова оперативних втручань, які проводять у Медичному центрі у галузі урології, є лікування варікоцеле. Це варикозне розширення вен, що утворюють так зване гроноподібне сплетіння яєчка. Варікоцеле — одне з найчастіших захворювань серед чоловічого населення і діагностується у 10-15% всіх чоловіків.

«У нас варікоцеле оперується двома методами — це лапароскопія і мікрохірургічна операція Мармара. При оперативному втручанні робиться розріз у два сантиметри, дістається сім’явивідна протока і обережно, під мікроскопом, пересікаються вени. Дуже важливо робити це під мікроскопом, щоби чітко візуалізувати артерію, яка дає поживу яєчку, аби її не пошкодити», — уточнює Юрій Семчишин.

Читайте також: Хірургія, що за день ставить на ноги: як у Львові роблять операції на суглобах (фото)

При передчасному сім’явиверженні, коли не допомагають консервативні методи лікування, чоловікам проводиться операція нейротомія. Її мета – зменшити чутливість головки статевого члена, в наслідок чого подовжується тривалість статевого акту.

Також невдовзі у Medicover проводитимуть унікальні операції при стресовому нетриманні сечі у жінок — формування штучного сфінктера уроластиком (Urolastic). Ця процедура робиться без наркозу, під місцевою анестезією. Під час маніпуляції на певній відстані від уретри вводиться спеціальна речовина, котра при температурі тіла у 36 і вище градусів кристалізується, стає твердою і стискає уретру.

«Цю малоінвазивну операцію у Львові ще ніде не виконують. Її значна перевага полягає у тому, що людина приходить в обід з проблемою, а ввечері йде додому здоровою», — наголошує спеціаліст.

Фото: Дивись.info

Крім того, Medicover пропонує аналог цієї операції — лікування так званими слінгами (петля або гамак). У такому випадку під уретру підводиться сітка і формується ще один сфінктер — додаткова перешкода, щоби сеча з міхура не виходила мимоволі.

Коли ж у жінок виявляють посткоїтальний цистит, також рекомендують проводити операцію. При цій патології майже після кожного статевого акту виникають симптоми циститу (болі, часте сечовипускання та ін.). Це пов’язано з анатомічно низьким розташуванням уретри. У Medicover цю проблеми рекомендують вирішувати пластикою уретри.

«У нас все проводиться на європейському рівні, з європейським контролем, аудитом, і ми всі працюємо виключно за новими стандартами», — підкреслює Юрій Семчишин.

Прогрес в оперативному втручанні

Фахівець Медичного центру Medicover зазначає, що зараз весь світ рухається у бік малоінвазивної хірургії, і Львів тут не пасе задніх. Якщо колись при аденомах робили операції з розрізом живота, то сьогодні, коли проблему, завдяки сучасним методам діагностики, виявляють на ранній стадії, роблять трансуретральну резекцію простати. Так пацієнт відновлюється вже наступного дня, через тиждень він не відчуває жодного дискомфорту, а за три – повертається до повноцінного життя.

«Усі лікарі зараз працюють над тим, щоби операції були органозберігаючими. Наприклад, при раку нирки сьогодні видаляють не весь орган, а лише уражену його частину. Але, знову ж таки, це можливо тільки у тому випадку, коли людина регулярно обстежується і коли проблему виявляють на ранній стадії», — уточнює лікар.

[dyvys_blockqoute text="Усі лікарі зараз працюють над тим, щоби операції були органозберігаючими" author=""]

Також сьогодні молодим людям, які стикнулися з онкологією, перед тим, як почати лікування, радять подумати про можливість мати у майбутньому власних дітей. Адже після видалення пухлин часто призначають хіміотерапію та променеву терапію, які знищують сперматозоїди та яйцеклітини. Задля збереження фертильності молоді люди можуть кріоконсервувати ці клітини перед початком онколікування. У Медичному центрі Medicover для онкохворих розроблена програма лояльності: пацієнт оплачує забір клітин, кріозаморозку та зберігання біоматеріалу перших півроку; далі матеріал зберігається в кріосховищі медичного центру безкоштовно будь-який період часу.

«Загалом перед тим, як заводити дітей, пара обов’язково має пройти огляд у лікарів. Раніше було прийнято, що на консультації проходила тільки жінка, сьогодні ж все частіше — і це правильно — на огляд приходять обидва партнери», — каже Юрій Семчишин.

Як мінімізувати ризик захворювання

Профілактика урологічних патологій у багатьох аспектах є універсальною: не переохолоджуватися, вести здоровий спосіб життя, не зловживати алкоголем, курінням, мати постійного статевого партнера. Якщо ж ви відчуваєте, що є якісь проблеми у цій області, не варто вдаватися до самолікування.

«Зараз є так званий доктор Google, у який вбиваєш симптоми і тобі на форумах підказують, про яку хворобу йде мова. Я би не радив цим користуватися», — застерігає Юрій Семчишин.

[dyvys_blockqoute text="Зараз є так званий доктор Google, у який вбиваєш симптоми і тобі на форумах підказують, про яку хворобу йде мова. Я би не радив цим користуватися" author=""]

За словами професіонала, такий метод, по-перше, може зашкодити самому пацієнту, по-друге, він заважає спілкуванню з лікарем.

«У Medicover працюють фахівці, які можуть відповісти на всі питання пацієнта. І якщо той дотримуватиметься рекомендацій лікаря, усе буде добре», — каже Юрій Семчишин.

Матеріал підготовлено за сприяння Медичного центру Medicover.

Medicover – це міжнародна мережа медичних закладів, заснована у 1995 році. Сьогодні вона представлена великою кількістю власних амбулаторних клінік, лікарень, лабораторій, аптек та репродуктивних центрів у 16 країнах світу: Польщі, Німеччині, Румунії, Угорщині, Естонії, Британії, Швеції, Болгарії, Молдові, Сербії, Туреччині, Росії, Білорусі, Грузії, Індії та Україні.

З 2014 року бренд Medicover працює в Україні. До його локальної мережі сьогодні входять:

  • Медичний центр Medicover у Львові (вул. Антоновича, 102), який надає широкий спектр медичних послуг, від сімейної медицини до хірургічних втручань. Центр має власну ендоскопічну операційну та клініко-діагностичну лабораторію.
  • Поліклініка Medicover (Львів, вул. Стрийська, 204).
  • Два центри репродуктології «Інтерсоно Medicover Group» (у Львові на вул. Героїв УПА, 73 та в Ужгороді на пл. Ш. Петефі, 28).
  • Центр репродуктології Medicover Fertility (у Дніпрі на вул. В. Великого, 9)

Запис на прийом:
0-800-305-911
medicover.com.ua

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: