Сучасна подача та руйнування шаблонів: у Львівській опері показали «Дон Жуана» Моцарта (фото)

RL__2382

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької розпочинає прем’єрні покази унікальної за своїм сучасним прочитанням відомого твору Вольфганга Амадея Моцарта - опери «Дон Жуан».

27 червня у стінах театру відбувся допрем’єрний показ-здача вистави, яка вже зібрала аншлаг глядачів.

Перед початком вистави, генеральний директор Львівської опери та режисер-постановник Василь Вовкун представив журналістам, театральним критикам та глядачам творчий колектив прем’єрної опери В.-А.-Моцарта «Дон Жуан». Для багатьох з них робота над цією виставою – це творчий дебют.

«Це таке щастя відкривати ще когось, в тому числі - Моцарта. Коли відкриваєш людей, які працюють поруч з тобою, то це - велике щастя. Якщо не брати до уваги студентських робіт, то - це перша оперна постановка диригента Юрія Бервецького. Теж саме можу сказати за молодого помічника режисера, який ще недавно був співаком, - Тараса Різняка, який успішно заміняв режисера, проводив репетиції. Вадим Яценко зовсім недавно став нашим хормейстром і одразу взявся за виставу «Дон Жуан». Також це другий дебют художника по світлу Дмитра Ципердюка після фантастичного прояву себе у «Коли цвіте папороть». Ну і звісно ж - це дебют мого наймолодшого колеги Олега Кіндратіва, який зробив дизайн сценографії та працює над відеопроекціями. Разом з Дмитром вони створюють візуальну картину цієї вистави. Вважаю, що для будь-якої роботи корисно, коли в неї, поруч з класиками, вливається молодь», - розповів про творчу команду оновленої вистави – вражаючої прем’єри Василь Вовкун.

Над оновленою оперою «Дон Жуан» також працювали: Тадей Риндзак - художник-постановник, Оксана Зінченко - художник костюмів, Сергій Наєнко – балетмейстр та весь дружній колектив Львівської опери. Оновлена опера, яка увійшла до програми «Український прорив» Василя Вовкуна, з першого показу здивувала і захопила глядачів. Постановка опери «Дон Жуан» є абсолютно унікальною у всіх своїх проявах: починаючи від акторського складу і закінчуючи оформленням сцени.

Під час підбору артистів на цю виставу вперше був проведений всеукраїнський кастинг на основні партії. Виступатимуть співаки не лише Львівської опери, а й солісти з Одеси, Києва, Дніпра. Виставу супроводжує 3D-мапінг сцени, багатотонні металеві декорації, сучасне освітлення, вражаючі костюми.

Для вправної постановки цієї опери з солістами цієї вистави працювала відома українська оперна співачка Ольга Пасічник. Вона, зокрема, допомагала солістам «відшліфувати» їхню італійську вимову. Уся вистава виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Окрім вокальних партій, велика увага прикута до балетних сцен. Для їхньої постановки театр запросив відомого хореографа з Італії Марчелло Алджері. Його невичерпна фантазія проглядається у кожному па, тому опера пронизана неперевершеними танцями.
Класичний твір Моцарта в сучасному прочитанні Львівської опери не лише руйнує звичні театральні шаблони для глядачів, а й дає можливість працівникам театру себе реалізувати у сучасному мистецтві.
«Мене дуже часто запитують, чи варто робити цю оперу в сучасному баченні? Чи не цікавіше було зробити історичні інтер'єри, костюми? Я завжди зачитую уривок з біографії Моцарта, де йдеться про те, що він робив музику поза простором, поза часом, і сьогодні звучить ще більш актуально. Не важливо, чи ти в криноліні, чи в джинсах, адже важливо донести до глядача те, що заклав Моцарт», - вважає Оксана Зінченко.

Нова опера театру багато в чому є шокуючою, незвичною, але однозначно не залишить глядачів байдужими. «Дон Жуан» - це друга постановка Василя Вовкуна, яка дає Львівській опері нове дихання.

«Я, як людина молода, яка в театрі всього два місяці, бачу цю постановку зовсім по-новому. Я з тої генерації людей, які бачать світ в інших фарбах. Саме через такі вистави театр проривається з шкарлупи і виходить на абсолютно новий рівень. Треба відходити від того всього, що нам насаджувалося до незалежності, через що наша автентична культура знищувалась. От власне ця постановка відкриває нові грані. Всі декорації, світло, солісти - це все просто фантастично! Це велике щастя працювати з такими професіоналами. Впевнений, що "Дон Жуан" і "Коли цвіте папороть" - це новий етап Львівської опери, який ми хочемо бачити в Україні»,- розповідає хормейстр Вадим Яценко.

Допрем'єрний показ (здача вистави), який відбувся 27 червня, вже зібрав повний зал глядачів. На перший прем'єрний показ, який відбудеться 30 червня, усі квитки також вже продано.

Глядачів запрошують придбати квитки на наступні прем'єрні покази: 1 липня – о 12:00 та 18:00; 15 липня – о 12:00 та 18:00.

І лише 1 липня – після вистави, яка розпочнеться о 12:00, відбудеться зустріч глядачів з режисером та директором театру Василем Вовкуном і солістами. А також фотосесія з акторами у фойє театру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: