На Вулецьких пагорбах вшанували пам’ять професорів, розстріляних у липні 1941 року

садовий

Сьогодні Львів з сумом згадує загиблих у липні 1941 року професорів. Щоб вшанувати пам'ять закатованої інтелігенції, до пам’ятника на Вулецьких пагорбах прийшли Андрій Садовий, міський голова Львова, Рафал Дуткевич, мер Вроцлава, та громадськість міста.

Про це інформує прес-центр ЛМР.

Як зазначив опісля покладання квітів президент міста Вроцлава, громада Вроцлава підтримує Львів та Україну в питанні боротьби за визволення політичних в’язнів у Росії.

«Перш за все, велика подяка пану Рафалу і громаді м. Вроцлава за те, що була ця ідея і було багато спільних зусиль, щоб постав цей пам’ятник у пам'ять про замордованих, закатованих професорів. Коли ця ідея повстала, то ніхто навіть не міг подумати, що буде війна і частина нашої території буде в окупації. Ми повинні про це пам’ятати, ми повинні про це апелювати до світу, ми повинні видавити ворога з нашої землі. Також сьогодні звертаюся до усіх, щоб ми пам’ятали про наших ув’язнених — Олега Сєнцова та багатьох інших, які сьогодні в російських тюрмах. Треба робити все можливе, щоб вони були звільнені. Тому я прошу усіх — звертайтесь до друзів, знайомих у всьому світ, щоб вони апелювали до Росії, до міжнародних товариств, щоб наші хлопці були на волі», — зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

За його словами, Львів і Вроцлав — це ті два міста, які найбільше поєднані між собою і ця єдність є запорукою великих спільних проектів. «Маємо дружбу і кооперацію з паном Рафалом і з нашими університетами. У цьому є наша сила. Дай Бог, щоб наші країни мали такі ж дружні відносини, як є між нашими містами. Ця єдність є запорукою великих звершень. Нам треба бути разом. У нас є багато спільного, більше, ніж ми раніше знали, тому будемо мати багато цікавих спільних проектів», — додав Андрій Садовий. «Ми сьогодні біля пам’ятника у найкрасивішому місті — у Львові. Спільно з мером Львова, з представниками університетів міста, з Консулом, який представляє Польщу, ми складали квіти до пам’ятника професорам, які на цій горі були замордовані. Щороку тут є делегація з Вроцлава. Будуть ще ректори.

Ми думаємо про дві справи. Львівський університет в період між війнами був славним закладом, філософи, математики, які тут працювали, були лідерами європейської науки і науки світу. Багато з них було тут замордовано. Пам’ятник своєю символікою говорить — «не вбивай». Коли ми говоримо «не вбивай», то пам’ятаємо, що на Сході України надалі гинуть люди. Хоч з великою радістю спостерігаємо за чемпіонатом світу з футболу в Росії, то пам’ятаємо, що в тюрмах Росії досі є багато невинних людей, які протестували і протестують проти того, що Росія через зброю частину України зайняла і досі на Сході України гинуть люди. Це думка, яка повинна бути з нами, ми повинні говорити, що Україна є і буде вільним і демократичним краєм", — розповів Рафал Дуткевич, президент міста Вроцлава.

«Для мене велика честь, що президент Вроцлава при кожній можливості, коли приїжджає до Львова, завжди є тут і ми спільно молимось за всіх тих професорів, які були замордовані. Коли була ідея того пам’ятника, то ніхто не думав, що буде війна, що буде окупація нашої території. Велика подяка Вроцлаву, всім полякам, що ви є з нами, що ви нам допомагаєте, бо це насправді війна за незалежність. Росія хоче забрати частину нашої території. Ми на це ніколи не погодимось. Будемо боротись. Та інформація мусить цілий час бути відкритою для людей, бо так, сьогодні в Росії футбол, люди приїжджають і хтось би може хотів, щоб цієї інформації не було. Ми мусимо все робити, щоб Україна була в цій території, як вона має бути. Дякую всім і дякую, що ви пам’ятаєте Сенцова, котрий разом з колегами ще в російській тюрмі. Це велике випробування. Дякуємо, що ви з нами.

Такі маніфести є по цілому світу. На багатьох наших музеях, театрах також є такі маніфести. У Львові в ці дні є дуже потужний джазовий фестиваль. Приїхало більше 100 джазових артистів і вони всі також пишуть звернення, щоб звільнити Сенцова і всіх наших людей, які в тюрмі. Також прошу вас, щоб ви звертались до ваших колег у всьому світі, бо повинна бути така хвиля. Це не справедливо. Вони повинні бути на волі", — сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: