На Львівщині планують створити ще 54 ОТГ

5_1531229187_613x407.645_3_0

В межах реалізації реформи децентралізації, на Львівщині планують створити 89 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Наразі в області вже є 35 ОТГ, з них – 15 сформувалися у 2015 році, 7 у 2016 році, та 13 ОТГ у 2017 році.

Про це сьогодні, 10 липня, у Львівському Центрі розвитку місцевого самоврядування розповів перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський, передає прес-служба Львівської ОДА.

«35 ОТГ займають площу майже 4 тисячі квадратних кілометри. Це фактично 1/5 всієї Львівської області. У цих ОТГ проживає понад 280 тисяч мешканців. Першими формувалися ті ОТГ, які складалися з 2-х чи 3-х сільських рад. В середньому, одна ОТГ налічувала понад 4 тисячі населення. На сьогодні ОТГ, які функціонують на території Львівщини,  це в середньому 8 тисяч мешканців. Це важливо, адже як від площі, так і від чисельності населення, залежить окрема субвенція, яка надається ОТГ на розвиток. І як показує практика Львівщини та інших областей, чим більша ОТГ - тим вона є і успішнішою, спроможнішою і фінансово забезпеченою», - зазначив Ростислав Замлинський.

Як наголосив Ростислав Замлинський, об’єднання громад в ОТГ суттєво розширює можливості для них.

«Всі ті самі права, які є до прикладу у Львова, як міста обласного значення, є у ОТГ. І з точки зору ресурсів, і з точки зору наповнення бюджету, господарки, повноважень», - додав Ростислав Замлинський.

Також перший заступник окреслив етапи створення ОТГ.

«Процедура передбачає формування ОТГ на принципах добровільності. Але принцип добровільності передбачає, що на рівні ОТГ потрібно пройти певні процедурні кроки – громадські слухання, прийняття рішення на рівні тої чи іншої сільської чи міської ради, обговорення, формування робочих груп та інше. До завершального етапу фактично є три кроки: звернення до обласної адміністрації про отримання висновку про формування ОТГ на законних принципах, після отримання висновку це прийняття остаточного рішення про формування ОТГ, і з цього моменту, вже після прийняття рішення всіма органами місцевого самоврядування, які будуть формувати ОТГ, вважається що ОТГ вже сформована. Після отримання цих рішень, звернення через обласну державну адміністрацію до ЦВК про призначення виборів, відбуваються вибори і формуються виконавчі та представницькі органи ОТГ. На сьогоднішній день отримали висновок 7 ОТГ, по одній ОТГ документи вже скеровані до ЦВК, по 6 ми очікуємо кінцевого рішення місцевих рад», - розповів Ростислав Замлинський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: