В рукавичках і під пильним оком охорони: до Львова привезли скрипку Моцарта (фото)

IMG_6151

Сьогодні, 20 липня, з Австрії до Львова привезли оригінальну власну скрипку Вольфганга Амадея Моцарта - Costa Violine, яка прозвучить 22 липня на концерті-закритті фестивалю LvivMozArt.

Як зазначили організатори, ця скрипка не часто покидає межі зальцзбурського музею, лише у кількох країнах вона використовувалася і звучала на концертах в світі, проте сьогодні вона вперше у Львові, інформує Дивись.info.

Привезла до Львова музичний інструмент з Фундації Моцартеум (Зальцбург) директорка Музею та архіву Моцарта Габріеле Рамсауер, яка розповіла, що вся спадщина Моцарта, а саме його автографи, рукописи, ноти, інструменти та оригінальні портрети, становить основну частину власності Моцартеуму.

«У Моцартеумі зберігається шість оригінальних інструментів, на яких колись грав В. А. Моцарт. Це є чотири струнних інструменти і також два клавішні. На всіх цих інструментах можна грати, вони у реставрованому стані і також вони також регулярно обігруються у нас в Моцартеумі під час «Тижня Моцарта». А також інколи ми вивозимо кудись свої скрипки на гастролі. Ці інструменти є серцем нашої колекції», - сказала Габріеле Рамсауер.

Вона розповіла, що саме цей інструмент був подарований Моцартеуму у 2013 році з однієї із приватних колекцій.

«Та людина, яка подарувала скрипку, сказала, що вона не повинна стати лише музейним експонатом та реліквією, а повинна звучати. Ця скрипка подорожувала в Японію, тому що в Японії ми маємо великих спонсорів, які зробили можливою реконструкцію будинку Моцарта у Зальцбурзі. Також ми возили її до Німеччини, Італії, Куби. Півтора роки тому ця скрипка була у Вільнюсі», - повідомила Габріеле Рамсауер.

«Ми дуже критично вибираємо партнерів, з ким будемо співпрацювати, і дуже вибірково ставимось до того, куди ми можемо повезти цей інструмент», - відзначила гостя.

Своєю чергою, арт-директорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів наголосила, що знаючи про історію та подорожі цього інструменту, для неї дуже неочікувано побачити скрипку самого Моцарта у Львові.

«У Вільнюсі, я знаю, на неї чекали 40 років. Японія заплатила маже 6 мільйонів євро в 1996 році, щоб до них привезли скрипку. Тому знаючи всі ці умови, я не могла мріяти, щоб уже на другий фестиваль її привезуть в Україну і абсолютно безкоштовно», - каже Оксана Линів.

Також директорка Музею та архіву Моцарта Габріеле Рамсауер розповіла, що інструмент перевозять в спеціально виготовленому повністю по розмірах футлярі та під час перельоту міряють температуру та зволожують повітря.

Окрім того, завжди мінімум двоє людей має бути поруч та завжди слідкувати за скрипкою. «Навіть музиканти, які грають на  ній, повинні звикнути до охорони і що хтось буде сидіти поруч, навіть на концерті», - додала пані Габріеле.

Читайте також: Свірзький замок став сценою для всесвітньовідомої опери (фото)

Варто зазначити, що інструмент виготовив майстер Пєтро Антоніо Далла Коста в Тревізо, Італія, 1764 року, яка належала В.А. Моцарту і композитор використовував її протягом останніх років протягом останніх років життя у Відні.

22 липня на концерті-закритті фестивалю LvivMozArt австрійський скрипаль Франк Стадлер на оригінальній скрипці В. А. Моцарта виконає скрипковий концерт славетного класика, що торкався цього ж інструмента понад два століття тому, а також ліричну перлину романтичної музики - Концерт Фелікса Мендельсона.

Читайте також: LvivMozArt: де і які події можна відвідати (інтерактивна карта)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: