Свірзький замок став сценою для всесвітньовідомої опери (фото)

37214087_616853838700578_5920953983400148992_n
Фото: LvivMozArt

У Львові триває ІІ Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt і в рамках фестивалю вперше за 240 років оперу «українського Моцарта» Дмитра Бортнянського - «Алкід» змогли побачити українські глядачі. 

У Львові триває ІІ Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt і в рамках фестивалю вперше за 240 років оперу «українського Моцарта» Дмитра Бортнянського - «Алкід» - змогли побачити українські глядачі. 

Цього року організатори підготували насичену програму та чимало найрізноманітніших локацій, зокрема, в другий день LvivMozArt гості свята змогли поринути у атмосферу класики в Свірзькому замку, де і відбулася прем'єра режисерської постановки опери «Алкід».

Журналісти ІА Дивись.info також мали змогу побувати на цій події, тому саме час ділитися враженнями. Що ж, загадковість та історичність стін Свірзького замку як ніколи вдало поєналися з символічністю та цінністю опери «Алкід».

Послухати і подивитися нову постановку зібрала чимало охочих в прем'єрний день. Як відзначила музична критикиня Любов Морозова перед постановкою твору, Михайло Вербицький називав Бортнянського українським Моцартом, власне, саме тому Моцарт і український Моцарт зустрілися на одному фестивалі.

Зазначимо, опера «Алкід» Дмитра Бортнянського написана в жанрі опери-серіа або ж «серйозної опери». І саме цього року минає 240 років з першої постановки твору.  Партитуру «Алкіда» тривалий час вважали втраченою та віднайшли лише наприкінці ХХ століття у Лондоні.

Читайте також: LvivMozArt: де і які події можна відвідати (інтерактивна карта)

Як розповіла після вистави арт-директорка фестивалю LvivMozArt, диригентка-постановниця опери «Алкід», диригентка Опери австрійського Ґраца Оксана Линів, фактично в Україні ще таких живих постановок не було, де хор і балет рухаються рівноцінно і всі становлять дійсно одне ціле.

«Я просто щаслива, що сьогодні це гарно пройшло і всім сподобалося. Колись, 20 років тому, я співала цю оперу в церковному хорі, будучи студенткою консерваторії. Ми це робили просто під запис музики для одного диску, який записували французи. І тоді вже мене це шокувало, що французька фірма хоче записати оперу українського композитора, яка в Україні фактично ніде не поставлена», - розповіла пані Оксана Линів та відзначила, що після того весь час мріяла, аби дати цій музиці життя, «тому що музика надзвичайна і вкожному намері є стільки образів, характеру, жарту, акцентів і фарб, що це вимагає дійсно акторської гри та цікавого режисерського задуму».

Що стосується прем'єри в Свірзькому замку, то Оксана Линів зізналася, що після того, як вперше потрпила сюди,  зрозумла, що саме в цьому замку повинна відбутися посатновка цієї опери.

«Свірзький замок - XVIстоліття, опера «Алкід» на два століття пізніше написана, але весь сенс сюжету полягає в такій філософській фабулі – що б людина не вибрала, все життя це коло, все життя це поєднання гармонії і протилежностей. Чисто символічно, чи ти йдеш направо, чи наліво, ти знаходишся в цьому замку в колі», - наголосила арт-директорка фестивалю LvivMozArt.

Також поділився з нами своїми враженнями головний соліст опери Віктор Андрійченко, який зараз живе та навчається в Австрії в м. Ґрац, та зізнався, що повністю належить Україні і що для нього найбільше щастя зараз виступати саме тут, а не десь за кордоном.

«По-перше, Свірзький замок - це надзвичайна фантастична локація, яка сьогодні поєдналася досить гармонійно із оперою, яка фактично ніде не була поставлена. Є лише записи в концертному її виконанні, а такої постановки ніколи не було із дня прем’єри у Венеції 1778 року», - розповів Віктор Андрійченко.

«Пройшло вже 240 років і дуже приємно, що співпала така дата та можливість зробити це саме в Україні, адже Дмитро Бортнянський – це наш український класик, наша гордість», - відзначає головний соліст та наголошує, що саме питання, які постають із сюжету «Алкіда», є дуже актуальними в наш час, зокрема проблема вибору.

Читатйе також: У Львові відкрилась унікальна виставка експонатів часів Моцарта (фото)

Віктор Андріченко також відзначив, що насправді стіни замку надихають та тут якась неповторна своєрідна акустика та дуже концентрована енергія, яка має глибину та водночас позитивне насичення.

«Тут фантастичне озеро, енергетика, краєвиди. Я дуже радий, що в нас ще буде 15, 19 та 20 липня ця опера тут. Крім того, я вважаю, що для незалежної України це справді історична подія», - додав він.

Не зважаючи на погоду, дійство вдалося та всі залишилися задоволеними. Хто не встиг, чи не зміг потрапити на премєру - 15, 19 та липня можна послухати «Алкіда» у Свірзькому замку.

Читайте також: На фестивалі LvivMozArt прозвучить оригінальна скрипка Моцарта

Тетяна ЖИКАЛЯК

Фото: Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: