Стало відомо, які львівські осередки партій є найбагатшими, а які - найбіднішими

FP
Фото: ілюстративне

Всіх цікавить, які політичні партії розпоряджаються найбільшими сумами та звідки в них гроші.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти партій, які мають фракції у міськраді й облраді Львова.

Лідером рейтингу, згідно з фінансовим звітом, є БПП «Солідарність», який за 2 роки отримав майже 2 млн. грн. Однак майже всі кошти — держфінансування, яке надходить із центрального офісу. Приватних грошових внесків львівському БПП надійшло всього на 7 тис. Це один із найнижчих показників серед усіх обласних осередків БПП. Нижче — лише у івано-франківського БПП.

Формально ж найбіднішою є партія «Самопоміч». Львівський обласний осередок «Самопомочі» взагалі не отримував грошових внесків у 2016-17 роках (окрім повернення грошових застав). Це щонайменше дивно, зважаючи на те, що Львів є «домівкою» для цієї партії. Кошти державного фінансування по осередках у «Самопомочі» не розсилають.

Фактично, «Самопоміч» із центральних рахунків оплачує витрати осередків. Цікаво, що частку держфінансування між осередками розподіляють на основі результатів парламентських виборів 2014 року. Та область, у якій партію підтримали більше виборців, отримує найбільші суми. Така система не дозволяє підсилювати «слабші» осередки, які приречені отримувати найменше коштів протягом наступних п’яти років після виборів незалежно від результатів їхньої поточної діяльності.

Чесно

Згідно з даними «Самопомочі», грошова «квота» Львівського міського і обласного осередків у 2016-17 роках становить понад 3,5 млн. З них членські внески становлять 144 тис. Решта суми — держфінансування. Як бачимо, як і в БПП, у «Самопомочі» сильно залежать від держкоштів.

Таким чином, найбідніша за даними місцевих звітів партія по факту розпоряджається найбільшими ресурсами. Тут варто додати, що основні органи партії — бухгалтерія, адмінвідділ і т.д. — фізично розташовані у Львові, тож логічно припустити, що витрати партії є «львовоцентричними».

Повний текст розслідування та інформацію про доходи інших партій читайте за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: