В Україні вік автопарку майже удвічі більший, ніж в ЄС, – експерт

srednij-vozrast-avtomobilej-v-Ukraine

Події останніх днів – низка аварій з великою кількістю загиблих – винесли на поверхню низку задавнених проблем, пов’язаних із безпекою на українських дорогах.

І цей спектр включає у себе все – від здачі екзаменів на водійське посвідчення до технічного стану транспорту і браку контролю з боку держави за тим, що діється на автошляхах, дієвих механізмів впливу.

Про безпеку на дорогах ІА Дивись.info поспілкувалася із Оленою Чепіжко, радником Голови Федерації роботодавців автомобільної галузі.

– Які основні фактори впливають на безпеку на українських дорогах і водночас є причиною високою смертності?

– Дорожня безпека залежить від цілого набору факторів. З одного боку, це якість та сумлінність навчання самих водіїв та їх законослухняна поведінка на дорогах, з іншого, – робота виконавчих органів для забезпечення контролю за порушеннями на дорогах (робота поліції, розміри покарань тощо). Неабияку роль грає і стан інфраструктури (якість дорожньої розмітки, освітлюваність доріг тощо) та технічний стан самих транспортних засобів, зокрема середній вік автопарку, який визначає клас безпеки автомобілів. У цьому аспекті Україна демонструє найгірші показники в Європі: середній вік автопарку в Україні –  21 рік, тоді як у середньому в ЄС він майже вдвічі менший – 11 років.

– Які необхідні першопочаткові заходи для підвищення безпеки на дорогах?

– Ми підтримуємо питання безпеки автомобілів і дорожнього руху. На жаль, в Україні кількість автомобільних аварій продовжує зростати. Не останню роль в цьому відіграють водії авто на іноземних номерах, яких складно привести до відповідальності, якщо вони зникли з місця ДТП, тому що ідентифікувати власника такого авто складно.

Для поліпшення ситуації необхідно посилити контроль на дорогах. Наша позиція – закон повинен бути один для всіх, і покарання за порушення закону має бути неминучим. Також актуальним буде розширення повноважень виконавчих органів МВС, щоб забезпечити виконання законодавчих норм на дорогах.

Читайте також: Не досить обмежити швидкість на дорогах – потрібно запровадити контроль за швидкістю, – експертка

– Як на безпеці руху позначається вік автомобілів і стан доріг?

– За результатами дослідження Національного управління безпеки дорожнього руху США (NHTSA), рівень безпеки автомобіля під час серйозних аварій (а відтак – і життя пасажирів) прямо залежить від дати виробництва транспортного засобу. За участю автомобілів віком до 5 років відсоток смертності становить 26%, у той час, як автомобілів до 1985 року – аж 55%. При цьому, за даними AUTO-Consulting, більше 20% автомобілів на дорогах вироблені саме до 1985 року.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: