Дивосвіт у львівській освіті: конфлікт навколо дитячого садочка №42 триває

dsc_7209

Дивись.іnfo уже писала про ситуацію, яка склалася навколо ДНЗ №42, більше відомого як «Дивосвіт».

Коротко нагадаємо суть справи: 12 липня депутати ЛМР прийняли ухвалу про створення комунального ДНЗ №188. Згідно з ухвалою дошкільний заклад мав розміститися у приміщеннях на вул. Сміливих, 26, де вже тривалий час функціонує інший садочок №42. Однак, як заявили у міській раді, новому ДНЗ почали чинити перешкоди, зокрема керівництво «Дивосвіту» та батьки не хотіли впускати працівників нового закладу до відведених їм приміщень. Попри те, що і обидва заклади, і приміщення належать до комунальної власності, виник конфлікт, який управління освіти наразі не може залагодити. Натомість, там звинуватили керівництво ДНЗ №42 у «приватизації» комунального закладу.

Детальніше про аргументи чиновників можна прочитати тутТим часом своє бачення ситуації представили керівництво та батьківська рада  «Дивосвіту».

Рейдерське захоплення?

Саме так називає завідувачка ДНЗ №42 Наталія Заранська дії працівників управління освіти міста та району, а також окремих депутатів, які намагалися потрапити у приміщення.

За її словами, діставшись до приміщень вони «виселили» звідти дві дитячі групи.

«В управлінні освіти кажуть, що ці приміщення нам не належали. Так, це комунальне майно, але воно передане в оперативне управління мені як керівнику закладу. Вся будівля є на балансі ДНЗ №42. Ці приміщення є приміщеннями 42 навчального закладу. Є технічний паспорт, статут. Вся земля під будівлею передана в постійне користування дошкільному навчальному закладу №42», – каже Наталія Заранська.

«Вищий цинізм у тому, що власноруч Зоряна Довганик, начальник та працівники освіти, депутати Львівської міської ради викидали, ламали, нищили дитячі речі, іграшки, навчально-методичну літературу. Працівників ДНЗ №42 не допускають до їхніх робочих місць. Перекрили доступ до електрощитової, пральні, заблокували усі виходи, навіть аварійні», - додає завідувачка.

Небажане сусідство

На переконання Наталії Заранської, жоден з двох закладів, які звели в одному приміщенні, не зможе повноцінно функціонувати.

«Це цілійсний майновий комплекс, є висновок експертизи. В нас єдині комунікації, харчоблок і пральня. Добре, що діти зараз на канікулах. Замість того, щоб на базі нашого дитячого садка відкрити чотири групи, маніпулюють тим, що, у дитсадок №188 вони наберуть лише дітей пільговиків. Ми теж набираємо пільгові категорії, жодне ДНЗ самостійно не приймає дітей на навчання. У нас навчається 107 дітей, з них близько 15 - пільгові категорії, 8 дітей учасників АТО, є діти військовослужбовців, з багатодітних сімей. Ми не формуємо списки, дітей - нам їх надсилають з управління освіти, відповідно до проведеної реєстрації. Я не погоджую списки, як це кажуть в управлінні, і не вибираю дітей. Всіх дітей, які є у списку, ми беремо», – переконує Наталія Заранська.

Вона також вважає, що недоцільно витрачати кошти на створення нового закладу.

«Ми не розуміємо, для чого у приміщенні вже діючого дитсадка відкривати ще один навчальний заклад, який не матиме ні їдальні, ні пральні, ні належних умов для навчання. Для чого утримувати адміністрацію цього новоствореного дитсадка, якщо ми функціонуємо і могли просто відкрити чотири додаткові групи», – каже завідувачка.

«У нас є дві версії, чому міські чиновники і депутати так наполегливо хочуть знищити заклад, в якому навчаються наші діти. Перша – садок має велику земельну ділянку і є думка, що там планується будівництво. Друга – «Самопоміч» та «УКРОП» хотіли пропіаритися, бо раніше вони уже заявили, що відкрили новий дитсадок №188. Але він не новий, а відкритий у тих приміщеннях, де вже навчалися наші діти. Міська рада каже, що на наш ДНЗ вони виділили 5 млн грн. Але наші діти у цих відремонтованих приміщеннях ніколи не навчалися. За 16 років нам не дали жодної копійки: все робилося за гроші батьків», – каже голова батьківської ради Ігор Надточій.

Відкидають у ДНЗ №42 і закиди мерії у нав’язуванні батькам платних додаткових освітніх послуг.

«Додаткові освітні послуги є у кожному ДНЗ Львова... у кожному. В нашому закладі ці послуги надає ФОП Савка, це тільки в єдиному нашому садочку.  В усіх інших закладах існує монополія, яку реалізували пані Слічна і Довганик, яка курує цими додатковими послугами. Є наприклад ФОП Семенюк, ФОП Кос, які по всіх практично закладах надають додаткові освітні послуги. Це не є наше ноу-хау. Але управління освіти не підписує угоди з ФОП Савка. Питання до пані Довганик - на якій підставі не підписана така угода?» - обурюється Наталія Заранська.

«Нам не потрібно нав’язувати послуги, які є дорожчими і тих підприємців, які тримають монополію по всьому місту. Навіщо нам платити більше», - додає Ігор Надточій.

«Ми самі вибирали, за що платити. Я отримувала послуги, які хотіла. Просто в усіх  ДНЗ є контрольовані ФОПи, а в 42-у - неконтрольована. Треба щоб була контрольована і тоді все буде добре», - каже представниця батьківської громадськості пані Ольга.

Відтак, ухвалу ЛМР про створення ДНЗ №188 керівництво та батьки вважають необґрунтованою, та прийнятою всупереч чинному законодавству. Вони уже звернулися до правоохоронних органів з заявою про вчинення злочину.

Своєю чергою, начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик мотивацію такого рішення пояснювала наступним чином: «В січні 2018 року там прорвало труби, система опалення була непридатна для використання. Туди була скерована інженерна група і відбувся ремонт цих теплових труб, і ми дізналися, що ці приміщення є зайняті двома групами дітей ДНЗ №42. В письмовому поясненні керівника пані Заранська написала, що не вважала за потрібне інформувати управління освіти про використання цих приміщень. Треба сказати, що наповнюваність груп у цьому садочку є низькою. Тому ухвалою сесії ці приміщення були  передані новому ДНЗ №188».

Тим часом головне питання - куди подіти дітей, які скоро повернуться з канікул, наразі залишається відкритим. Принаймні на думку Наталії Заранської. Адже вона вважає, що приміщення, у які на думку чиновників мають переселитися діти, є  непридатними. Натомість у мерії, ще раніше заявили - дві установи таки будуть працювати в одній будівлі, зокрема новостворений садочок №188 запрацює у серпні.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: