НБУ послабив офіційний курс гривні до долара та євро

Станом на 1 серпня 2018 року НБУ послабив офіційний курс української гривні до долара на 11 копійок.

В даних регулятора тепер йдеться, що курс до долара зафіксовано на рівні 26,86 гривні. Офіційний курс гривні до євро встановлений на рівні 31,53 гривні. За 10 російських рублів дають 4,3090 гривні.

Читайте також: Вже нинішнього року долар в Україні може коштувати 29 гривень, – експерт

Як повідомляла Економічна правда, Національний банк переглянув методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара, осучаснив джерела даних, що використовуються для його розрахунку та наблизив час його оприлюднення.

Як розповів Дивись.info Вадим Бардась, експерт European Analytical Centre, що курс змінюється, зокрема, через виведення капіталу з України. «Зниження курсу національної валюти відбувається на очікуваннях посилення монетарної політики у США, коли для країн, що мають сировинну економіку та залежні від експортних доларів, посилюються макроекономічні ризики щодо зниження сировинної кон’юнктури та зростанні вартості рефінансування боргів, - розповів експерт. - Тому спекулятивні інвестори, котрі вклали кошти в українські борги, отримавши до 17% річних, почали виводити капітали з України. Також на фоні подорожчання енергоносіїв (нафти та газу) і виходячи з високої енергомісткості українських підприємств дефіцит поточного рахунку платіжного балансу збільшився удвічі за результатами півріччя, що формує додатковий попит на валюту. Водночас приплив валюти за фінансовим рахунком скоротився на 30% через падіння притоку прямих іноземних інвестицій. Що стосується гривневої ліквідності, то НБУ здійснює її стабільне розширення через відсутність кредитування реального сектору економіки, коли комерційні банки просто вкладаються в урядові борги та цінні папери Нацбанку під 14-15% річних. В цілому, сума готівки в економіці та депозитів до запитання від початку року збільшилась на 70 млрд грн. або +12%».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: