На сьогоднішній день досліджено тільки 1% загальної площі Звенигорода, – Віра Гупало

IMG_7575

Незважаючи на багато археологічних відкриттів на території давньої княжої столиці Звенигорода, на сьогодні досліджено тільки 1% території.

Про це ІА Дивись.info розповіла Віра Гупало, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича.

«Тут розходиться в тому, що археологічно ми маємо надзвичайно багаті матеріали, колекції. Розкопи закладені фактично у кожній структурній ділянці міста. Ми можемо сказати, як місто було розплановане. Але річ у тім, що в ідеалі все це мало б бути підтверджене писемними джерелами. Наразі писемними джерелами виступають лише давньоруські літописи, і хоча там про Звенигород згадано 15 разів, але ніде він докладно не описаний», – наголосила пані Віра.

І додала, що вже багато відомо про Звенигород, але ще більше матеріалів криється у землі.

Читайте також: Лопата для археолога – найперше знаряддя, – дослідниця Віра Гупало (інтерв’ю)

«На сьогоднішній день досліджено тільки 1% загальної площі Звенигорода. Нові дослідження можуть нам принести геть несподівані матеріали, оскільки 2010 року ми вперше натрапили на ділянку з матеріалами другої половини ХІ століття, які свідчать про зародження Звенигорода. Знайдено найдавніші житла, які показують, як люди туди приходили і починали заселяти місто», – резюмувала археолог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: