Парк на території Звенигорода дозволить у майбутньому проводити масштабні археологічні дослідження

HBR_0276-630x420

Зараз нагальною справою є зберегти городище Звенигорода, щоб воно не знищувалося. Тому зародилася думка – створення заповідника, яка перебуває на стадії оформлення документації.

Про це ІА Дивись.info розповіла Віра Гупало, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича.

«Дуже сподіваємося, що оскільки це пам’ятка національного значення, то заповідник отримає теж статус національного.

Є ще музей, але він у надзвичайно занедбаному стані. Тож наразі ми тільки одну кімнату змогли адаптувати під сучасні умови. Крім того, нам вдалося зробити 3D реконструкцію боярського кварталу, укріплень, як виглядала забудова усередині дитинця. На підставі цих реконструкцій ми зробили перший документальний фільм про Звенигород. І в контексті створення майбутнього заповідника також у нас є ідея створити історико-культурний парк «Древній Звенигород». Суть проекту полягає у тому, щоб облаштувати цю території, почистити, щоб було видно укріплення, площу, зробити оглядові майданчики,підготувати територію городища до того, щоб вона була збережена, щоб її можна було охороняти, зробити доступною і привабливою для туристів, а це означає пропагувати історію Звенигорода. Парк мав би стати підосновою для майбутніх планомірних широкомасштабних археологічних досліджень, які будуть поповнювати експозицію музею новими експонатами, музей теж буде перебудовуватися і матиме інтерактивний характер, як це популярно у Європі», – сказала Віра Гупало.

Читайте також: Лопата для археолога – найперше знаряддя, – дослідниця Віра Гупало (інтерв’ю)

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: