Про Звенигород панувала думка, нав’язана російськими імперськими вченими, – археолог

HBR_0861

Тривалий час Звенигород, що на Львівщині, науковці вважали невеличким містом – центром локальної економічної округи. Таку думка нав’язали російські імперські, а згодом радянські вчені.

Про це розповіла Віра Гупало, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича.

Про Звенигород багато не говорилося, а історики дотримувалися панівної думки, нав’язаної російськими імперськими, а потім радянськими вченими, що Звенигород був невеличким містом – центром локальної економічної округи. На сьогоднішній день, коли всі матеріали опрацьовані і підведені перші і підсумки, ми бачимо, що попередня думка про Звенигород далеко відбігає від дійсності, бо місто мало специфічну планувальну структуру, дуже подібну до волинських міст. Тобто це був пагорб серед боліт, а також серед боліт виступали острівці суші. Це все складало міську територію. На сьогодні ми порахували, що загальна площа міста у межах укріплень, зокрема і в межах легких укріплень, якими були оточені і пригороди, сягала 140 гектарів. Це величезне місто», – розповіла Віра Гупало.

Читайте також: Лопата для археолога – найперше знаряддя, – дослідниця Віра Гупало (інтерв’ю)

За її словами, всі розкриті об’єкти відображають надзвичайно високий рівень розвитку матеріальної і духовної культури. І вже ні у кого немає сумнівів, що Звенигород був столицею удільного Звенигородського князівства. Але при витоках цих досліджень стояли дослідники ХІХ століття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: