Наразі українська економіка зростає, – експерт

20180209-CKFNYUKSZHE-1518176401

Надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за січень-липень 2018 року зросло на понад 27 мільйонів гривень і становить 126,8 мільярда. Завдяки цьому, зокрема, у липні вдалося виділити позику Пенсійному фонду і ліквідувати заборгованість, що утворилася.

Чи і далі зростатимуть надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і чим зумовлено ІА Дивись.info запитала у директора програми «Економіка» Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін

– Чим зумовлене збільшення надходжень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування?

– Основна причина такого зростання – ріст номінальної зарплатні в Україні, яка виросла на ті ж самі 28 відсотків. Тобто базою для ЄСВ у нас є зарплатня.

– Чи довго може протриматися такий зріст надходжень? Від чого буде залежати утримання такої динаміки?

– Подальша динаміка залежить від динаміки зміни номінальної заробітної платні. Враховуючи, що поки що українська економіка показує зріст, за підсумками першого кварталу у нас більше 3 відсотків, у нас росте кількість відкритих вакансій, які не можуть бути закриті через трудову міграцію. Таким чином можна очікувати продовження тенденції росту зарплатні і, відповідно, зростання відрахувань до соціального фонду.

– Чи залишилася динаміка закриття ФОПів?

– Динаміка закриття ФОПів може тривати до кінця цього року. У ній не стільки економічні фактори та  результати бізнес-діяльності ФОПів, скільки система оподаткування, яку включили із початку 2017 року. Президент підписав постанову, відповідно до якої виросло податкове навантаження на ФОПи і багато хто, в кого були «сплячі» ФОПи, які не працювали, були змушені платити за них гроші. Тому у даному випадку мова про оптимізацію власних видатків. А ті, хто займалися бізнесом і реально використовували свої ФОПи, і далі продовжують свою діяльність. Більше того – ми бачимо достатньо позитивну динаміку відкриття нових ФОПів. Тобто таке різке закриття — це чисто статистика, яку треба правильно трактувати.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: