Дії Росії в акваторії Азовського моря не мають нічого спільного з морським правом, – експерт

59_main

Злочинні завдання Росії в акваторії Азовського моря полягають в тому, щоб методом шантажу і погроз заблокувати українські судна в порту Маріуполя, а також розірвати морське транспортне сполучення між Маріуполем і Бердянськом.

Про це ІА Дивись.info сказав Юрій Шуліпа, директор Інституту національної політики, юрист-міжнародник.

– Чим загрожує ситуація, що склалася сьогодні в акваторії Азовського моря?

– Активізація кораблів прикордонних військ ФСБ РФ в азовському морі, незаконне затримання українських морських суден і моряків для Росії має потрійне військово-політичне значення.

По-перше, злочинні військово-політичні завдання Росії полягають в тому, щоб завдати максимально можливого збитку економіці України. Російське керівництво поставило завдання прикордонним військам ФСБ РФ по максимальному перешкоджати проходженню українських судів в акваторії Азовського моря. Злочинні завдання Росії полягають в тому, щоб методом шантажу і погроз заблокувати українські судна в порту Маріуполя, а також розірвати морське транспортне сполучення між Маріуполем і Бердянськом. Такі дії російських прикордонників не мають нічого спільного з морським правом, це відверті злочини проти громадян, власності, і економічних інтересів України.

Мета Росії одна – щоб в Азовське море взагалі не запливали кораблі українського флоту.  Вищезазначені факти вписуються в логіку російської економічної війни проти України.

Мета Росії одна – щоб в Азовське море взагалі не запливали кораблі українського флоту 

Таким кримінальним чином, російське керівництво намагається завдати економічної і техногенної шкоди Маріупольському металургійному  комбінату і іншим підприємствам, діяльність яких забезпечується завдяки морському судноплавству.

По-друге, незаконне затримання українських моряків, а по суті, узяття їх в заручники під прикриттям юридичних процедур, являється шантажем з метою чинення тиску на українське суспільство і керівництво. У боротьбі з Україною, російське керівництво використовує відверто терористичні методи залякування і терору, спеціально для того, щоб деморалізувати, ослабити, а потім і знищити українську державу. Це звичайна, дуже поширена практика російського терору.

Російське керівництво використовує методи залякування і терору, спеціально для того, щоб деморалізувати, ослабити, а потім і знищити українську державу

По-третє, Росія, під прикриттям забезпечення безпеки так званого Кримського моста, нарощує угруповання військово-морських сил в Азовському морі, де також проводяться військові навчання. Таким чином, Росія готується до можливого військового удару на маріупольському напрямку у разі дестабілізації в Україні суспільно-політичної обстановки в ході президентських виборів 2019 року.

– Як потрібно діяти в цій ситуації українській владі?

– Існує договір між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 24 грудня 2003 року, а також Конвенція ООН про морське право від 1982 року. Обидва міжнародні акти ратифіковані Україною і Росією.

За фактами злісного порушення з боку прикордонної служби ФСБ РФ норм вищевказаного Договору та Конвенції ООН про морське право керівництво України зобов'язане подати позов у міжнародний суд.

Керівництво України зобов'язане подати позов у міжнародний суд

Через міжнародний суд Україна зобов'язана змусити Росію виконувати взяті на себе зобов'язання за чинним міжнародним договорам, дотримуватися норми міжнародного права і припинити злочинну діяльність Росії з чинення перешкод українським кораблям в Азовському морі та завдання суб'єктам економічної діяльності України економічного збитку.

Важливо, змусити Росію дотримуватися норм міжнародного права і для цього в України достатньо важелів впливу і можливостей. Кожне незаконне затримання українських кораблів з боку російських прикордонних військ ФСБ, є кримінально-караним діянням за кримінальним кодексом України.

За кожним фактом незаконного затримання українських кораблів, слідчі СБУ зобов'язані порушувати кримінальні справи проти представників російського ФСБ та їх ретельно розслідувати. СБУ зобов'язана встановлювати винних співробітників прикордонної служби російського ФСБ, в рамках порушених кримінальних справ, оголошувати їх міжнародний розшук за лінією Інтерполу і інших міжнародних правоохоронних структур.

Якщо Україна буде використовувати весь арсенал правових засобів, то ця обставина зможе нейтралізувати злочинні дії Росії в Азовському морі.

Якщо Україна буде використовувати весь арсенал правових засобів, то ця обставина зможе нейтралізувати злочинні дії Росії в Азовському морі

Матеріали розслідуваних кримінальних справ і проміжних судових рішень українських судів є прекрасною доказовою базою, необхідною для оприлюднення фактів російських злочинів не тільки в міжнародних судах, але й уявлення їх світової громадськості.

Крім того, Україна зобов'язана поставити питання в Раді Безпеки ООН про протиправну, злочинну поведінку Російської Федерації в Азовському морі, і як наслідок, про введення щодо Росії додаткових міжнародних санкцій.

Більш того, на засіданні Ради Безпеки ООН керівництво України повинно поставити питання про виділення морського конвою для захисту українських кораблів від злочинних посягань з боку російських окупаційних сил прикордонних військ ФСБ РФ. З аналогічною вимогою керівництво України має право звернутися і до керівництва НАТО.

Натомість кандидат економічних наук, викладач економічного факультету ЗНУ Костянтин Денисов наполягає, що Україна повинна звернутися до СОТ:

«Україна може подавати скаргу до СОТ та позиватися до міжнародних судів по транспорту та зовнішній торгівлі. Бо діяльність Росії наносить пряму шкоду морським торговим портам і економічні збитки вітчизняному бізнесу. Перспектива виграти такі є, звісно, за умови активної та професійної дипломатії.

Читайте також: Криза в Азовському морі: чим Україні загрожує блокування Росією суден

Для прикладу, Мексика нещодавно, у рамках Світової організації торгівлі, виграла торгову суперечку проти США. Американські риболовецькі судна вели промисел у територіальних водах Мексики, чим нанесли їй збитків на 163 мільйони доларів. Україна може звернутися за консультаціями до Мексики, але перш за все визнати факт повномасштабної війни з боку Росії. Якщо ворог б'є нас зброєю з усіх сторін – ми маємо відповідати аналогічно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: