Порошенко підписав «антирейдерський» земельний закон

2054d1d-land1

Президент Петро Порошенко підписав закон, який «створить ефективний механізм використання масивів земель с/г призначення та необхідні умови для запобігання рейдерству та стимулювання зрошення земель в Україні».

пише УП.

Як повідомили у прес-службі глави держави, документ підписано 19 серпня та набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон визначає особливості використання та розпорядження земельними ділянками, розташованими у масиві земель с/аг призначення, а також полезахисними лісовими смугами, які обмежують такий масив.

"Передбачається право власників, землекористувачів земельних ділянок с/г призначення, призначених для ведення особистого селянського господарства, фермерського господарства, розташованих у масиві земель с/г призначення, використовувати їх також для ведення товарного с/г виробництва без зміни цільового призначення таких земельних ділянок", - йдеться у повідомленні.

Встановлюється право власників земельних ділянок усіх форм власності, розташованих у масиві земель с/г призначення обмінюватися такими земельними ділянками.

Також визначено особливості розпорядження землями та використання земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв).

"Землі колективних с/г підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які перебували у приватній власності) визнаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані", - повідомили у прес-службі.

Нагадаємо, 10 липня Верховна Рада спростила правила користування землею с/г призначення, що дозволить власникам та орендарям без проблем обмінюватися земельними ділянками.   Встановлюється на законодавчому рівні і порядок обернення права колективної власності на землю на право приватної та комунальної власності.

Також ініціювати інвентаризацію земель може хто завгодно — власники, орендарі земель або сільська рада.

За умови відкриття ринку землі право оренди чи суборенди не забороняє продавати земельну ділянку.

Очікується, що закон набере чинності з 1 січня 2019 року.

Довідка ЕП: У процесі розпаювання земель колгоспів земельні масиви були розділені на земельні ділянки середньою площею 4 га, кожна з яких була передана у приватну власність членам таких підприємств.

Такий механізм паювання був застосований виходячи з очікування, що кожна земельна ділянка буде використовуватись окремо її власником. З урахуванням цього, для доступу до кожної земельної ділянки була спроектована сітка польових доріг.

Проте практика показала, що власники земельних ділянок, розташованих у масиві, в переважній більшості випадків не бажають використовувати їх самостійно, а передають їх в оренду аграрним підприємствам.

Наразі польові дороги в окремі земельні ділянки в більшості не сформовані, і де-факто використовуються як рілля.

Окрім того у колективній власності залишилась певна частина земель, які увійшли до площ, які паювались, але протягом багатьох років так і не були витребувані їх власниками (т.з. "невитребувані паї"), і право приватної власності на які не виникло. Загальна площа таких земель в межах України вимірюється сотнями тисяч гектарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: