Інклюзивна освіта: чи стали школи Львівщини доступнішими для особливих дітей (інфографіка)

IMG_8226-630x420
Фото з простору для дітей з інвалідністю в Національному музеї імені Андрея Шептицького

В Україні активно триває освітня реформа, цьогоріч першокласники навчатимуться уже за іншими стандартами. Але при цьому лише третина шкіл обладнана пандусами.

Попри активну реформу далеко не кожен освітній заклад на Львівщині готовий прийняти дітей із особливими потребами. Відповідний закон про інклюзію Президент України підписав ще минулого року, тож цей навчальний рік стане вже другим, коли школи мають бути доступними для усіх.

Для того, аби зрозуміти, чи рухається Львівщина у цьому напрямку, журналісти Дивись.info скерували запит до Департаменту освіти та науки Львівської ОДА.

Що таке доступність?

Доступність закладів освіти складається із кількох елементів, у першу чергу – інфраструктурних. Доступна школа – це та, що має так званий «універсальний дизайн». Тобто простір має бути однаково зручним для усіх, сприйняття інформації має забезпечуватися незалежно від сенсорних можливостей користувачів, усі елементи мають бути інтуїтивно зрозумілими та функціональними.

В освітньому контексті елементи доступності є такі: облаштування території для маломобільних груп населення (пандуси, дверні прорізи, універсальні кабінки у вбиральнях, ліфти), наявність спеціальних кімнат відпочинку, а також супровід спеціальних асистентів вчителів.

Детальніше про особливості універсального дизайну та елементів доступності читайте тут.

(Не) доступні школи

За даними департаменту освіти та науки ЛОДА, у Львівській області функціонує 1262 заклади загальної середньої освіти. При цьому, як йдеться у відповіді на запит журналістів Дивись.info, «за останні 3 роки відсоток облаштування елементами безбар’єрності закладів освіти зріс від 4 до 36».

Відтак, станом на серпень 2018 року понад третина закладів освіти обладнана (або частково обладнана) потрібними елементами. Мова тут йде про відповідне облаштування прилеглої території, пандуси на вході до будівлі, тактильні таблички зі шрифтом Брайля, широкі дверні прорізи, ліфти та санвузли для маломобільних груп населення.

«Більшість опорних шкіл освітніх округів (87%) облаштовано елементами доступності»,  - повідомили в ЛОДА.

Загалом доступність шкіл Львівщини виглядає наступним чином:

  • 465 шкіл мають облаштовану прилеглу територію для маломобільних груп населення
  • 429 шкіл мають пандуси
  • У 510 закладах освіти сходи на вході та в середині будівлі відповідають вимогам державних будівельних норм
  • 797 шкіл мають широкі дверні прорізи
  • 74 школи обладнані універсальними кабінками у туалетних кімнатах
  • 1 школа має ліфт

Ці дані легко порівняти із минулорічною статистикою (також наданою Департаментом освіти та науки ЛОДА офіційно), аби зрозуміти, чи є на Львівщині прогрес.

Цікаво, що ще рік тому очільниця освітнього департаменту Любомира Мандзій говорила, що ті ж самі 87% опорних шкіл освітніх округів облаштовані елементами доступності.

Водночас, загальний відсоток облаштування закладів освіти елементами безбар’єрності становив 2017 року 29% (цього року – 36%). Пропонуємо переглянути інфографіку з порівнянням ситуації за 2017 та 2018 роки.

Асистенти вчителів

Ще одним елементом інклюзивної освіти мали стати спеціальні кімнати реабілітації для дітей із особливими освітніми потребами. Таких кімнат у школах Львівщини облаштовано 90.

Минулого року освітяни жалілися на брак кадрів для супроводу дітей із особливими освітніми потребами. Такі посади називаються асистентами вчителя у клані з інклюзивним навчанням. За останні два роки в регіоні 35 асистентів вчителів класів з інклюзивним навчанням пройшли курси підвищення кваліфікації у Львівському інституті післядипломної освіти.

При цьому у школах та закладах дошкільної освіти ввели 161,5 ставку асистентів вчителів та вихователів (231 особа).

Варто додати, що протягом року в регіоні відкривалися також спеціалізовані заклади чи простори для дітей із особливими освітніми потребами. Наприклад, 3 листопада 2017 року Марина Порошенко відкрила у Національному музеї імені Андрея Шептицького простір для дітей з інвалідністю. Національний музей імені Андрея Шептицького у Львові є одним з перших учасників всеукраїнської програми, що передбачає створення у містах України постійно діючих освітніх платформ для дітей, молоді та родин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: