День знань в новому форматі: що зміниться для львівських школярів

81160
Фото: ілюстративне. Джерело: 5 канал

Вже цього тижня розпочинається новий навчальний рік, проте більшість львівських шкіл вирішили День знань провести у понеділок, 3 вересня.

Цьогоріч, як ніколи раніше, на учнів чекає багато змін. Особливо це стосується першокласників.

Як повідомили в прес-службі ЛМР, святкування Дня знань у львівських школах проходитиме в іншому, цікавому, форматі. Для старшокласників відбудуться уроки толерантності на різні теми, а для першокласників вигадають різноманітні флешмоби, квести та музичні дійства замість традиційних лінійок.

Без традиційних «лінійок»

Фото: ілюстративне. Джерело: Гал-інфо

За словами очільниці управління освіти Львівської міськради Зоряни Довганик, львівські школи відмовились від традиційних лінійок на 1 вересня та розпочнуть навчання з уроків толерантності, флешмобів та екскурсій.

«Упродовж останніх декількох років святкування початку і завершення навчання у деяких школах Львова відбувалося у дещо іншому форматі. Тож цього року ми прийняли рішення, що початок навчального року у всіх школах Львова розпочнеться 3 вересня з уроків толерантності. Крім цього, для першачків ми плануємо провести майстер–класи, флешмоби та музичні дійства. Такий формат дозволить забути про довготривале перебування на лінійках, часто під палючим сонцем та довгі промови адміністрації», — пояснила Зоряна Довганик.

До прикладу, як розпочнеться навчальний рік в школі №3, розповіла її директорка Світлана Уралова.

За словами пані Світлани, їхня школа вирішила, що старшокласники, учні 9-11 класів, зустрівшись біля школи і почувши перший дзвінок, який лунатиме з рук Левчика, вирушать у мандрівку на Площу ринок з жовто-блакитними кульками, а потім піднімуться на Ратушу і випустять кульки.

«Першокласників ми запросимо на 40 хвилин швидше, до дзвінка. Для них та їхніх батьків ми підготували флешмоб, місця на майданчику та кольорову крейду. Кожна родина отримає завдання – за 20 хвилин намалювати школу. Ми це зазнимкуємо і подаруємо їм ці фотографії – аби через 12 років вони могли подивитись, що вони хотіли побачити і що побачили. Батьки заведуть дітей до школи. І у всіх буде урок толерантності», - анонсувала директорка школи №3.

Вона також додала, що святкування в школі № 3 продовжиться і потім, адже кожен клас готує з батьками різні зустрічі та екскурсії.

Інформацію про те, які заходи, в якій школі і коли відбуватимуться до Дня знань, читайте за посиланням.

Перший урок у школах Львівщини буде патріотичним

Як повідомили в прес-службі Львівської облдержадміністрації, перший урок у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах Львівщини відбудеться під гаслом «Я – українець».

«У навчальному процесі значну увагу варто приділяти національно-патріотичному вихованню. Тому перший урок буде патріотичного спрямування – теми можуть бути різними. Зокрема у першому класі – «Я люблю свою країну» чи «Діти об’єднують Україну», а у старших класах ці теми можуть бути поглиблені», - наголосила директорка департаменту освіти і науки Львівська ОДА Любомира Мандзій.

Нова українська школа: реформи в дію

Як ми вже писали, у грудні минулого року Кабмін затвердив план запровадження концепції «Нова українська школа».

Йдеться про оновлення змісту шкільної освіти, запровадження моніторингових досліджень, зміни у підвищенні кваліфікації вчителів, а також розробку професійних стандартів у сфері загальної середньої освіти.

Фото: НУШ

Зокрема, прийняття плану має забезпечити поетапний перехід на 12-річне навчання.

Також на першачків, які цьогоріч переступлять поріг школи, повинні чекати класи, обладнані партами-трансформерами, новими дидактичними матеріалами та приладдям для рухливих ігор і відпочинку. Тобто навчання має перетворитися на пізнавальні ігри.

Проте, більшість місцевих рад не упоралися із завданнями, які поставило їм Міністерство, тому складається досить невтішна ситуація на початку навчального року  із забезпеченням необхідним приладдям. Як розповіла радниця міністра освіти і науки Оксана Макаренко, не усюди із цим завданням впоралися. За її словами, до нового навчального року школи готові на 50-70%.

«Багато виробників вітчизняних, видавців місцевих рад виявилися не готовими кошти освоїти, поставити у школи усе це обладнання і звикли, що школа сама впорається. Не всі місцеві ради провели тендери. А там, де провели, трапляється таке, що відбуваються судові позови, намагаються написати листи, що, мовляв, ми не встигаємо поставити парти, поставимо у жовтні-листопаді», - розповіла Макаренко у сюжеті Радіо НВ.

У Львові не всі школи готові

Зокрема, у Львові також не всі школи готові.

«Щодо нової української школи, то звичайно цей процес реформування розпочався, проте, станом на перше вересня, не всі школи у Львові будуть підготовлені. Тобто не всі з новими меблями, з дидактичними матеріалами та комп’ютерним обладнанням», - розповіла начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик під час брифінгу журналістам.

«Звичайно, школи готові приймати учнів і навчальний процес буде розпочатий, але обладнання, меблі і дидактичні матеріали будуть поступати до львівських шкіл ще впродовж вересня-жовтня, а, можливо, ще й навіть листопада», - додала вона.

Як готується область

Натомість, у ЛОДА кажуть, що на Львівщині до новацій школи готові як технічно так і психологічно.

На Львівщині, на закупівлю обладнання для Нової української школи виділили понад 70 млн грн. Ці кошти були пропорційно розподілені: 40% – на дидактичне обладнання, 40% – на меблі та 20% на комп’ютерну техніку.

Читайте також: «Нова українська школа»: як готується Львівщина

«Йдеться зокрема про парти, стільці, столи для вчителів, багатофункційні пристрої, ламінатори, комп’ютери. Процес закупівель уже завершується. Є окремі території, де обладнання вже є на місці», - сказала директорка департаменту освіти і науки ЛОДА Любомира Мандзій ще минулого тижня.

Про те, які основні зміни мають бути реалізовані у 2018 році, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Нове оцінювання для першокласників

Серед цьогорічних нововведень варто виділити зміни в системі та формі оцінювання учнів перших класів.

Адже цього року міністерство освіти і науки затвердило нові методичні рекомендації щодо оцінювання навчальних досягнень учнів першого класу. За повідомленням сайту Osvita.ua, учителі початкових класів використовуватимуть формувальне оцінювання, яке має включати два обов’язкових компоненти: доброзичливе ставлення до учня як до особистості та позитивне ставлення до зусиль учня, спрямованих на розв'язання задачі (навіть якщо ці зусилля не дали позитивного результату).

зразок

Результати навчання та динаміку рівня знань учнів фіксуватимуть у свідоцтві досягнень, зразок якого у МОН затвердили у травні цього року і пропонували таким чином замінити табель.

Відповідно, для оцінювання учнів пропонують чотирирівневу систему:

  • «має значні успіхи»;
  • «демонструє помітний прогрес»;
  • «досягає результату з допомогою вчителя»;
  • «ще потребує уваги i допомоги».

У першому класі оцінювання матиме описовий характер як рівня навчання, старанності та соціальної поведінки, так і предметів та освітнього процесу в цілому, але не результату.

Читайте також: Що не так з позашкільною освітою в Україні і як це виправити

Варто додати, що особливістю цьогорічного "Першого дзвоника" буде ще й те, що флешмоби не обмежуватимуться лише самою територією певних шкіл.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: