Вперше за 30 років музей Франка у Львові отримав унікальні експонати (фоторепортаж)

IMG_0709

Сьогодні музей «Дім Франка» у Львові отримав експонати, які зберіг правнук письменника Петро Галущак.

Серед групи експонатів є військові, особисті речі та спортивний інвентар Петра Франка, сина великого Каменяра. Придбали ці експонати для музею заступник голови львівської обласної ради Володимир Гірняк та член фракції «Громадянська позиція» в облраді Петро Кошик. Сьогодні експонати передали музею.

«Хочу подякувати родині Івана Франка, зокрема, його правнуку, пану Петру, за те, що він ці речі зберіг, - зауважив Володимир Гірняк. -  Це речі сина Івана Франка, які він зберігав та погодився передати їх музею. Вважаю, що Іван Франко – це те ім’я, яке може бути брендом не тільки Львова і Львівщина, а усієї України. Ім’я Франка ще недостатньо оцінене й ми, як регіональна влада, маємо більш активно працювати над промоцією імені Франка не тільки в Україні, а й далеко за її межами».

Директор «Дому Франка» Богдан Тихолоз зауважує, що так суттєво колекція музею поповнилася вперше за тридцять років.

«Вперше за три десятиліття наша колекція поповнилася справді унікальною групою речей Петра Франка. Це наймолодший син Івана Франка, який успадкував справжній універсальний талант від батька, адже був інженером-хіміком, військовим діячем, засновником Пласту, письменником, видавцем, - говорить Богдан Тихолоз. - Ми тішимося, що завдяки співпраці із родиною Франків, завдяки жертводавцям сьогодні ці речі приходять до нас у фонди».

Богдан Тихолоз додав, що серед переданих речей є спортивні речі, які розповідають не лише про спортивні зацікавлення Петра Франка, а й про історію українських спортивних традицій. «Є речі військові, які в рік столітнього ювілею ЗУНР, Листопадового Чину повертають нам частину нашої історії», - говорить директор музею. Петро Франко був серед Січових Стрільців, брав участь у формуванні авіаційного підрозділу УГА тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: