Дитина не хоче йти до школи: поради психолога, як вберегти першокласника від стресу

gr_01.09.2017_shkola_dop_35_36

Напередодні початку навчального року ми поцікавилися у психолога, як вберегти дитину від стресу у перші дні навчального процесу, як адаптуватися до нового середовища та що робити, коли першокласник відмовляється ходити на навчання.

Алгоритм дій для батьків докладніше пояснює психолог, поведінковий терапевт Євгеній Суковський.

По-перше, слід пам'ятати, якщо Ваша дитина 6-річка, не слід очікувати, що вона зможе висидіти усі уроки і бути невтомленою. Це проста фізіологія: в дітей активно росте скелет і м'язи, а вони повинні сидіти. Відтак виникає втома, котра може супроводжуватись певною розгальмованістю. Варто спокійно ставитись до таких проявів в школі і терпляче давати дітям час на адаптацію.

Слід давати дітям відпочивати від уроків, переключаючись на іншу активність, або просто відпочинок.

По-друге, варто цікавитись у дитини, що було, як пройшов день, що сподобалось, що можливо ні, що по-новому, і, можливо, пояснювати те, що дитині незрозуміле, якщо вона не ходила на підготовку. Я б не наполягав на відповідях, не влаштовував допит, проте цікавитись варто, тримати контакт із вчителем.

По-третє, якщо дитина відмовляється категорично йти до школи, варто дізнатися чому, якщо це можливо, від дитини, чи вчителя. Буває так, що в колективі діти поводяться незвично, можуть образити своїми діями, не хотячи цього. Можна давати дітям в школу звичні іграшки, чи речі, котрі можуть бути для них певним «острівком спокою». Якщо в дитини вже є телефон, можна іноді дзвонити на перервах. Можна придумувати систему заохочень в кінці кожного навчального дня - символічна винагорода за те, що дитина пройшла новий день незвичної справи. В окремих випадках можна запропонувати батькам піти на компроміс і ходити на уроки поступово - спочатку на 1-2 уроки, поступово збільшуючи навантаження і не спішити!

Читайте також: Інклюзивна освіта: чи стали школи Львівщини доступнішими для особливих дітей (інфографіка) 

Краще повільно і без стресу, це довготривалий проект! - ні в якому разі не перебільшувати значення оцінок успішності і не спекулювати на емоціях дитини! навіть якщо дитина з чимось не справилась, чи погано поводлась, вона повинна знати, що вона найдорожча для своїх батьків, а поведінку і навчання можна поправити і це ніяк не вплине на стосунок із дитиною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: