Нові правила виклику «швидкої»: у МОЗ пояснили нюанси

86_main

У Міністерстві охорони здоров’я анонсували, що інновації запрацюють уже з жовтня. Вони передбачають, що Служба екстреної допомоги реагуватиме лише на екстрені виклики.

Докладніше про це розповів речник відомства Олександр Ябчанко, передає 5 канал.

– Що передбачають нові правила і чи справді «швидка» приїздитиме не на всі виклики?

– На екстрені випадки гарантовано виїжджатиме бригада медичної допомоги. Ці правила деталізовані, щоб внести ясність і конкретику в роботу диспетчерів служби виклику екстреної медичної допомоги. Якщо диспетчер вагатиметься – екстрений випадок чи ні, тобто якщо ситуація непевна, то радше він відправлятиме бригаду. Якщо випадок таки не екстрений, то диспетчер перенаправлятиме цю людину на первинну ланку медичної допомоги. Проте якщо і тут пацієнт не отримує допомогу упродовж години, тоді диспетчер відправлятиме вільну машину.

– Розкажіть докладніше, за яких умов «швидка» приїде до пацієнта додому? Які випадки вважатимуть екстреними?

– До прикладу, це є втрата свідомості, це є судоми, це порушення дихання, це різкий біль у грудях, біль у животі, зовнішня кровотеча, блювота з кров'ю. Вичерпний перелік є на сайті Міністерства охорони здоров'я.

– Тепер щодо тих випадків, коли «швидку» не відправлять…

– Скажімо, чоловік середнього віку. Температура 37,5°С. Це не є екстрений випадок. Очевидно, якщо до цього чоловіка виїде бригада медичної допомоги, то туди, де є екстрений випадок, ця бригада приїде пізніше. Тобто тут заклик до громадян, ми маємо зрозуміти, що це наша спільна Служба екстреної медичної допомоги. І якщо ми не будемо ставитися відповідально до викликів, якщо ми викликатимемо цю службу на неекстрені випадки, то ми самі ж створюватимемо перепони в роботі цієї служби. Стосовно того прикладу, який я навів. Ви маєте можливість обрати лікаря первинної ланки для надання медичної допомоги. І з будь-яких питань щодо вашого здоров'я телефонувати йому, зв’язуватися з ним. По-перше – це зручніше для вас самих. Тому що цей лікар, який знає вас особисто, знає, які у вас проблеми. Це лікар, який розуміє, які саме ризики ви маєте щодо здоров’я. По-друге – це лікар, а не диспетчер. По-третє – ви спрощуєте для себе процес отримання консультації. Ви телефонуєте до свого лікаря і безпосередньо з ним спілкуєтеся. Наголошую, я говорю про неекстрені випадки. Це ставлення до нашого здоров’я і до здоров’я оточуючих.

– Скільки вже українців обрали сімейного лікаря?

– Станом на сьогодні 18 мільйонів українців обрали лікаря первинної ланки надання медичної допомоги. Для тих, хто це зробив – величезна подяка від Міністерства охорони здоров’я. Щодо тих громадян, які ще не зробили цього – оберіть свого лікаря і спростіть для себе отримання медичної допомоги. Це саме той лікар, який порадить, як не захворіти. І коли у вас сталася проблема зі здоров’ям, то це той лікар, який буде першим порадником щодо того, як їх розв’язати. Коли ми ті випадки, які не є екстреними, вирішуємо з лікарем «первинки», то ми зменшуємо навантаження на роботу Служби екстреної медичної допомоги. Вона працює ефективніше. Машини вільніші.

– Тобто нові правила зможуть скоротити час приїзду «швидких» за викликом?

– Про це й мова. Ми повинні, з одного боку, скоротити час приїзду. З іншого – ми повинні скоротити час отримання медичної допомоги для пацієнта. І для пацієнта з неекстреним випадком теж. Тому що коли ви телефонуєте напряму своєму лікарю, то він зацікавлений у вас. Лікар зацікавлений, аби ви були здорові. Чому? Що здоровіші ви, то лікар менше має з вами роботи і йому вигідно вам пояснити, як за собою пильнувати. Йому вигідно вам порекомендувати як діяти в тій чи іншій клінічній ситуації, щоб ваш стан не погіршився.

– Чи виїжджатимуть в екіпажі «швидкої» на виклики лікарі? Чи їх все-таки замінять парамедики?

– У машинах екстреної медичної допомоги залишаються лікарі. Скільки буде машин з лікарями, а скільки з парамедиками – визначатимуть безпосередньо на місцях залежно від навантаження. Додам, що на наступний рік ми плануємо окремий бюджет на Службу екстреної медичної допомоги. А не так, як це було попередніми роками, коли воно йшло в загальному бюджеті і нерідко Служби екстреної медичної допомоги скаржилися на те, що їх фінансують за залишковим принципом.

– У Києві схожі правила виклику «швидких» уже запрацювали. Це ініціатива столиці чи пілотний проект?

– Це локальна ініціатива, проте вона цілком в дусі концепції реформи екстреної медичної допомоги. Вона була на громадському обговоренні до кінця серпня. Ми зустрічалися з зацікавленими сторонами і обговорювали її протягом місяця. Київська ініціатива – це реорганізація невідкладної та екстреної медичної допомоги. Реалізація надання первинної медичної допомоги – це є завдання органів місцевого самоврядування. І як ефективно має працювати екстрена медична допомога і первинна медична допомога – організація цього процесу є в їхніх повноваженнях. Наше завдання (МОЗ – ред.) прописати правила.

– Чи застосовуватимуть нові правила виклику «швидких» і для сільської місцевості?

– Поза сумнівом. Тому що диспетчерські служби плануватимуть на області. Ми зараз рухаємося до глобальної мережі. В деяких областях це вже дуже добре працює. Що це означає? На екрані диспетчера є всі вільні машини. Інформація щодо того чи іншого випадку надходить у машину, найближчу до місця події. Ми до цього рухаємося. І не має значення, чи це пацієнт з міста, чи з села. Сьогодні норматив є такий (приїзд швидкої за викликом, – 5.ua). По місту – 10 хвилин, у селі – 20 хвилин. За офіційною інформацією, 90% випадків вкладаються в цей норматив. Але це інформація, яку нам дають самі ж виконавці. Ми розуміємо, що тут можуть бути запитання.

– Коли запрацюють нові правила виклику «швидких»?

– Ці правила, орієнтовно, будуть затверджені в жовтні. Залежить від того, як швидко ухвалять рішення на рівні Кабінету Міністрів. Орієнтуємося на жовтень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: