Чи є у проекті бюджету-2019 гроші на медичну реформу

IMG_2137

Медицина України у 2019-му: чи є у проекті бюджету 2019 реформа медичної галузі.

Згідно з проектом бюджету, який Кабінет міністрів представив у Раді 14 серпня, у 2019 році видатки держбюджету на охорону здоров’я складуть 95,8 млрд грн, що на 10% більше, ніж у 2018 році. Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк оцінює, як у 2019 році буде фінансуватися українська медицина.

Структура видатків на охорону здоров'я у 2019 році
Стаття видатків млрд грн На що підуть гроші
Апарат міністерства охорони здоров'я 17,9 На різноманітні дослідницькі програми та програми підвищення кваліфікації кадрів. За ці кошти фінансується спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, різні програми експеременального лікування, лікування хворих на туберкульоз, програму лікування громядян за кордоном та ін.
Національна служба здоров'я 19,3 Новий орган, створений в рамках медичної реформи. За рахунок цих коштів відшкодовується вартість медичних послуг, фінансується реформа первинної медичної ланки, реалізовується пілотні експерименти в рамках медреформи
Кошти на субвенції місцевим бюджетам 58,5 В бюджеті передбачено сім субвенцій різного калібру на сферу охорони здоров'я.Найбільша з них - медична, її обсяг 55,5 млрд грн.
Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками 0,1 Кошти йдуть на контроль за наркотиками та різноманітні заходи в цій сфері

Я задоволений державним бюджетом в частині фінансування медичної реформи. Те, що просили, ми отримали. В процесі бюджетних консультацій МОЗ отримав додаткових 5 млрд грн на медичну реформу — у 2018-му маємо 3 млрд грн.

З цих 5 млрд грн два буде спрямовано на реформу первинної ланки медицини – цієї суми вистачить для того, щоб її завершити.

Також ми почнемо реформу амбулаторної спеціалізованої медичної допомоги  (аналізи, діагностика, консультації спеціалістів за направленням сімейного лікаря, терапевта, педіатра). На це в нас є ще додаткових два млрд грн. Старт реформи заплановано на другу половину наступного року. Це буде неповний рік, тому коштів нам вистачить.

Ще один мільярд у нас залишається на реформу екстреної медичної допомоги.

Реформа спеціалізованої медичної допомоги відбуватиметься за тим самим принципом, що й реформа первинної – держава оплачуватиме певні послуги за конкретним тарифом.

Пацієнт зможе обирати, де він буде її отримувати ці послуги, а заклади отримають можливість конкурувати за ці кошти. Реформа екстреної медичної допомоги почнеться з підготовки до неї – проведення тренінгів для персоналу, налагодження процесів реагування та логістики.

Видатки на медичну субвенцію закладені на рівні минулого року – 55,5 млрд грн. За розрахунками представників місцевих органів влади вона недофінансована.

Справа в тому, що медична субвенція – це не реформа. Вона розраховується за принципом койкомісць, тому цей дефіцит по субвенції багато в чому штучний і непрозорий. А отже, наша позиція в тому, щоб в першу чергу профінансувати з бюджету-2019 саме реформаторські зміни, спрямувавши на них максимум коштів.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: