Не маємо жодного позитивного сигналу від Москви щодо готовності звільнити заручників і політв’язнів, - Геращенко

IMG_2843

Якщо говорити про тих людей, за яких бореться Україна, то в тюрмах Російської Федерації і окупованого Криму на сьогодні знаходиться 70 українців і кримських татарів.

Про це в інтерв'ю ІА Дивись.info розповіла представниця України у тристоронній контактній групі Ірина Геращенко.

За її словами, на окупованому Донбасі утримуються десятки військових та цивільних, серед яких є й журналіст Станіслав Асєєв.

«Інше питання, що бойовики нам підтверджують, що у них, начебто, утримується тільки пара десятків людей. Тому я не хотіла би говорити про цифри, щоб не підігрувати чужим сценаріям у цій війні, але в рамках Мінської групи ми ведемо боротьбу за те, щоб, по-перше, знайти інформацію про кожного українця незаконно утримуваного, місце його знаходження, «вибити» з бойовиків визнання, що він у них є. І потім ми, звичайно, вимагаємо його звільнення», - сказала Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що натомість українська сторона готова передати РФ 36 росіян, які скоїли важкі злочини проти суверенітету, територіальної цілісності України, - вони сьогодні засуджені за тероризм, диверсії, участь у незаконних збройних формуваннях.

«Також ми готові звільнити через процедуру помилування тих сепаратистів чи учасників незаконних збройних формувань, які підпадають під дію Мінських угод, аби звільнити незаконно утримуваних українців.

На жаль, на сьогодні ми не маємо жодного позитивного сигналу від Москви щодо готовності здійснити черговий етап звільнення заручників і політв’язнів. Російська Федерація вже п’ять місяців не дає нам відповіді щодо своєї готовності забрати росіян», - повідомила представниця України у тристоронній контактній групі.

«По-перше, РФ тоді має визнати присутність на Донбасі і причетність росіян до підготовки терактів на території України. А вони ж товмачать, що «нас там нєт».

По-друге, для російської сторони люди – використаний матеріал, вони послали їх вбивати українців, хлопці загубилися у донецьких степах – усе, це ваші проблеми. У той час, як Україна бореться за своїх.

По-третє, Росія зацікавлена у будь-якому джерелі дестабілізації ситуації в Україні. Тема заручників дуже чутлива для суспільства, яке запитує владу, коли ж буде наступне звільнення? У Росії ж про це мовчать: там нема ані мітингів протесту, ані запитів до Путіна. І цим можна грати, намагаючись перекласти з хворої голови на здорову запитання, чому не звільнені заручники. Україна готова тут до компромісу, готова зробити все, аби найшвидше звільнити», - зазначила Ірина Геращенко.

Повний текст інтерв'ю читайте за посиланням: Щойно звучить у Мінську «кордон», росіяни червоніють як бики на кориді, – Ірина Геращенко (інтерв’ю)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: