День народження Порошенка: здобутки й провали Президента України

IMG_3314

Сьогодні, 26 вересня, святкує свій День народження Президент України Петро Порошенко.

Сьогодні главі української держави виповнилося 53, а привітали його вже сотні, а то й тисячі людей.

Отож, 7 червня 2014 року 5-й Президент України приступив до своїх обов'язків. ІА Дивись.info зібрала Топ-5 «перемог» та «зрад» глави держави за 4 роки його влади.

Безвіз

Однією із перших перемог, про яку вже багато хто встиг забути, є безвізовий режим із Європейським союзом.

Звісно, пан Петро Порошенко обіцяв досягнути цього у перший рік свого президентства, але як то кажуть – обіцяного три роки чекають.

Ну от 11 червня 2017 року українці дочекалися безвізу.

Читайте також: Перша ніч безвізу. Репортаж з українсько-польського кордону (фото)

Без російського газу

Багато хто вважає, що однією із позитивних змін, які сталися за президентства Петра Порошенка є відмова від російського газу.

За інформацією Нафтогазу, Україна не купує газ безпосередньо у Росії з листопада 2015 року, однак дію контракту на поставки завершується лише в 2019 році.

Читайте також: Україна вже 1000 днів не купує газ у Росії

Імпорт газу в Україну здійснюється тільки з території європейських країн. У 2016 році було імпортовано 11,1 млрд кубів газу, а в 2017-м - 13,9 млрд.

Посилення обороноздатності

Глава держави вважає, що за три роки Збройні сили України відновили боєздатність: «вони виросли кількісно і якісно, ​​це — той випадок, про який кажуть «заново народитися».

«Через 6 хвиль мобілізації пройшли більше 200 000 людей. Я ухвалив рішення про припинення мобілізації та перехід на контрактну армію. Протягом 2016 року на службу в ЗСУ прийнято 70 000 людей. Цього року — 25 000», - сказав Петро Порошенко під час щорічного послання, пише Громадське.

Відтак Порошенко назвав одну з найголовніших заслуг армії. «Лінія розмежування проходить зараз по Сіверському Донцю, а могла би проходити по Дніпру».

Читайте також: Нова українська армія: історик та військовий про ідеологічні зміни в ЗСУ

Звільняти окуповані території пропонується політичним шляхом.

«Україна не повертатиме окуповані території шляхом зачистки разом із мешканцями — українцями. Пріоритетом є політично-дипломатичний шлях».

Підвищення мінімальної зарплати

Глава держави обіцяв підвищення мінімальної заробітної платні. У жовтні 2016 року він заявив, українці отримуватимуть не менше 3200 гривень. Із 1 січня ця зарплата була.

Наразі розмір мінімальної заробітної плати в Україні складає 3723 гривні на місяць.

Читайте також: Стало відомо, коли зросте мінімальна зарплата

Крім того, у розробленому урядом проекті державного бюджету України на 2019 рік передбачено зростання соціальних стандартів з 1 січня 2019 року до 4200.

Перспективи томосу

За словами Порошенка, Україна має право на створення Помісної соборної православної церкви без втручання з боку Російської Федерраціі.

Фото: Радіо Свобода

Відповідну заяву зробив президент Петро Порошенко раніше у своєму Twitter, коментуючи рішення Константинопольського патріархату про надання автокефалії без будь-яких погоджень.

"Вселенський Патріархат ухвалив рішення про право Вселенського Патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам право на створення Помісної церкви. І в першу чергу Україні - права на створення Помісної соборної православної української церкви", - написав він.

Можна ще багато пунктів додати до перемог чинного Президента, але час і згадати про обіцянки, які глава держави так і не зміг виконати.

АТО не за години

Однією із найболючіших тем для кожного українця залишаться питання закінчення війни на Сході.

Ще у 2016 році Президент України Петро Порошенко пообіцяв протягом одного року повернути Донбас мирним шляхом, але, як бачимо, досі ведуться активні бойові дії, гинуть українські солдати та мирні мешканці.

Читайте також: Названо кількість українських військових, які взяли участь у бойових діях на Донбасі

Неповернення Криму

Повернути півострів обіцяли практично всі учасники передвиборної гонки 2014 року, і Петро Порошенко не виняток.

"Пріоритетом стануть політична і дипломатична боротьба за повернення тимчасово окупованого Криму, збереження територіальної цілісності України", - говорив глава держави. Про необхідність повернення Криму Порошенко говорить досить часто. Незважаючи на всі заяви, питання Криму до цих пір залишається невирішеним, і в України досі немає державної програми з його повернення.

Читайте також: Порошенко подав зміни до Конституції

Обвал гривні

Всі пам’ятають листопад-грудень 2014 року, коли курс долара різко зріс до 14-16 гривень. Вплинуло на це завершення виборчих перегонів, через які курс всіляко намагалися утримати, а також перехід НБУ на вільне котирування гривні.

Тоді щойно обраний Президент пообіцяв повернути його на позначку 10 гривень за 1 долар. Та не склалося і долару по 10 ми досі не маємо. Сьогодні його курс мається на рівні 26-27 гривень.

Бізнес в Росії?

Продати кондитерську корпорацію «Рошен» та весь свій інший бізнес чинний президент України Петро Порошенко пообіцяв напередодні своєї перемоги на виборах минулого року.

Чи не вперше він заявив про це в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

Пізніше Порошенко уточнив, що має намір продати все, крім «5-го каналу».

Фото: Радіо Свобода

Журналісти, які досліджували бізнес глави держави, зокрема інтернет- видання «Інсайдер», повідомляють: до його активів входять кондитерські, харчові, автобудівні, машинобудівні та аграрні підприємства. Серед них російські філії мають корпорації «Рошен» і «Крохмалопродукт», «Севастопольський морський завод», який пов’язують з Порошенком, перебуває в анексованому Росією Криму. Два підконтрольні Порошенку підприємства є й на території Євросоюзу – в Литві та Угорщині. Обидва є підрозділами корпорації «Рошен».​

Еміграція зростає

Серйозних масштабів набула еміграція з країни. З цим викликом так чи інакше мають справу всі країни Центрально-Східної Європи, які в процесі євроінтеграції ставали частиною європейського ринку праці. Про це заявив сам президент під час щорічного послання у Верховній Раді, передає УП.

«На жаль, влада допустила чимало прорахунків і в кадровій політиці, а сміливі експерименти у цій сфері виявилися недостатньо ефективними.

Темпи реформ зовсім не такі, як та швидкість, яку ми проектували на старті. Проблеми виявилися глибшими, спротив – сильнішим, рішення – складнішими.

На фоні високих очікувань у суспільстві сформувалося відчуття глибокого незадоволення. Навіть з тих, хто впевнений, що країна просувається в правильному напрямку, чимало таких, хто вважає, що ми рухаємося зигзагоподібно і це точно мене не задовольняє.

Я навмисне загострюю увагу на цих недоліках. І спеціально у структурі виступу поставив їх попереду здобутків. Сьогодні як ніколи потрібна відверта розмова. Тільки не ховаючи голову у пісок, тільки визнаючи реальні проблеми, ми можемо запропонувати суспільству реальний шлях їхнього подолання», - сказав Порошенко.

Підготувала Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: