Львів’яни провели громадські слухання проти будівництва офісного центру впритул до житлових будинків (фото)

DSC08752

Мешканці не погоджуються на будівництво офісного центру на вул. Ржегоржа, 21. Такою є резолюція громадських слухань, які відбулися у Шевченківській адміністрації цього понеділка.

Кореспондент Дивись.info побував на слуханнях, аби почути різні точки зору на проблему.

Історія питання

У жовтні 2017 року виконком ЛМР видав містобудівні умови і обмеження на будівництво на цій ділянці будинку, гранична висота якого мала складати 14 м (4 поверхи). Максимальний відсоток забудови мав становити 39%. На таких умовах ділянку продали з аукціону. Втім, уже за кілька місяців виконком приймає нове рішення, згідно з яким, висотність збільшується до 35 м (10 поверхів), а відсоток забудови до 93%.

Це збурило мешканців вулиці та навколишніх будинків. Минулого тижня, одна з мешканок виступала перед депутатами ЛМР, намагаючись довести, що таку забудову дозволяти не можна, адже висотна будівлі повністю закриє сусідні помешкання низькоповерхової забудови. Крім цього, відстань буде настільки вузькою, що до існуючих будинків не проїде навіть пожежна машина.

Також, мешканці переконані, що будівництво створить проблему з паркуванням, а розміщення стоянки вздовж пр. Чорновола призведе до знищення зелених насаджень. Будівництво збільшить навантаження на ґрунти, що може призвести до руйнації або пошкодження сусідніх будівель.

Всі ці аргументи були деталізовані під час громадських слухань.

Аргументи мешканців

«Власники ділянки звернулися до влади, щоб збільшити поверховість і відсоток забудови. Позиція міста, тих людей, до яких ми ходили, є такою – якщо зонінг дозволяє, то ми не можемо забудовнику заборонити це зробити, але це має бути зроблено у відповідності до чинного законодавства і будівельних норм. Але для нас є очевидними кілька речей. Не може бути побудована споруда такої поверховості, бо не будуть дотримані протипожежні вимоги, що ставить під загрозу працюючих у тій самій споруді і мешканців. Друга проблема – це наявність паркомісць. В пропозиції забудовника було використання зеленої зони під гостьовий паркінг. Це єдина зона яка захищає нас від пилу і шуму», - заявив один з мешканців.

«Залишиться по півметра навколо будинку, на що можна використати цю площу? Ніхто не звернув увагу, що поруч є зона забудови Ж2 і Ж1. Якщо такий будинок стане перед будинками двоповерховими, а їх там 4, то мешканці сонця не побачать. Ділянка сира, ґрунтові води високо розташовані, є загроза руйнації. Навколо будинку має бути смуга для проїзду пожежних машин, не менше 6 метрів», - додала інша мешканка.

«Коли до нас звернулися мешканці, ми були здивовані, бо це прецедент у Львові, коли відсоток забудови становить 93%. Коли ми відкрили протокол засідання містобудівної ради, то побачили  багато негативних зауважень. Рішення містобудівної ради має рекомендаційний характер,  але все одно більшість за це не проголосувала. І попри це, питання винесли на виконком і одноголосно  проголосували. В цьому центрі мають працювати 262 особи, якщо приїде хоча б третина на машинах, то це 80 машин десь треба буде поставити», - заявив депутат ЛМР Ігор Телішевський.

Він також повідомив, що рішення про затвердження нових містобудівних умов досі не підписане міським головою. «Якщо це рішення буде підписане, то ми підготуємо проект ухвали про скасування містобудівних  умов. Сесія має на це право. Під час попередньої сесії депутати були здивовані, як таке могло відбутися», - додав депутат.

Позиція забудовника

На збори прийшов і представник власника ділянки, який пообіцяв «спростувати багато нісенітниць». Водночас, наприклад, питання про достатню кількість паркомісць та пожежну безпеку так до кінця і не прояснилося. «Ніде не заборонено звертатися до міста про затвердження нових містобудівних умов, що ми з успіхом і зробили, - заявив представник власника ділянки. Щодо паркомісць, то це лише проект, який корегується. Ніхто не буде забирати зеленої зони, руйнувати цих дерев. Зелена смуга залишиться. В нас є підписаний договір з торговим центром «Інтерсіті», який надає нам у користування 30 паркомісць. Земельна ділянка знаходиться в зоні громадської забудови Г2, там допустима забудова, яку ми подали і яку виконком нам затвердив. Це стосується і щільності і відсотка забудови.  Щодо інсоляції та інших питань - ці питання ми будемо обговорювати безпосередньо з жителями, які знаходяться біля ділянки, а не з усіма підряд», - додав він. З усіма питаннями щодо будинку він порадив звертатися до архітектора проекту.

Втім усі ці пояснення викликали обурення учасників слухань. Вони піддали сумніву заяву про домовленість щодо паркомісць. Зрештою, під вигуки «Ганьба!» представник власника ділянки покинув слухання.

Рішення мешканців

Після цього мешканці ухвалили відразу кілька рішень. Насамперед - скасувати прийняте, але не підписане рішення виконавчого комітету від 10.08.2018 року про збільшення поверховості та відсотку забудови. За це одностайно проголосували усі 63 зареєстровані учасники слухань.  Також  вони ухвалили: заборонити будівництво паркомісць на зелених зонах вздовж проспекту Чорновола, на ділянці від вул. Могильницького до вул. Ржегоржа, звернутися до комісії з безпеки руху щодо обмеження по вул. Ржегоржа руху великогабаритного транспорту та встановлення відповідних знаків, залишити чинним рішення виконавчого комітету від 27.10.2017 – яким були видані попередні містобудівні умови з нижчою поверховістю і відсотком забудови.

Як пояснили представники секретаріату ЛМР, згідно положення про громадські слухання,  пропозиції, які підтримані більшістю, мають бути розглянуті і влада має дати відповідь про врахування, часткове врахування або неврахування пропозицій.

Судячи з усього, останнє слово у цій ситуації залишається за депутатами міської ради.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: