Нема нічого постійнішого за тимчасове: сміття під львівським аеропортом продовжать перевантажувати

IMG_7924 (1)

Таке рішення сьогодні, 28 вересня, прийняв виконком Львівської міської ради.

Своїм рішення виконком дозволив використовувати ділянку на вул. Північній ще до 5 жовтня. Такі тимчасові «продовження» тривають уже місяць.

Чиновники міської ради та ЛОДА майже усе літо обіцяли, що небезпечний об'єкт має припинити свою роботу 1 серпня. Потім через те, що у графік очищення об’єкта від сміття не вкладалися, перенесли «день ікс» на 1 вересня. У серпні навіть облаштували на території вже розчищеного сміттєзвалища шлагбаум – на підтвердження серйозності своїх слів.

В серпні територію очистили від сміття, але доступ до ділянки так і не закрили

«Цю перевантажувальну станцію на вул. Північній закриють до 1 вересня, а протягом тижня «АВЕ Львів» остаточно переїде. Після цього на цій ділянці ще раз проведуть комплексну дезінфекцію», – обіцяв тоді директор департаменту розвитку та експлуатації ЖКГ ЛОДА Назарій Романчук.

Як бачимо, сьогодні виконком ЛМР продовжив перевізнику сміття можливість користуватися об'єктом до 5 жовтня. І хоч мер Львова Андрій Садовий прозоро натякнув, що таке рішення буде останнім, посилаючись на відсутність морального права далі давати можливість перевантажувати сміття на тій ділянці, кількість обіцянок і зірваних дедлайнів не вселяє віри у серйозність його слів.

Чому не на Північній?

Проблема зі сміттям під аеропортом загострилася цього літа через те, що такий об’єкт становив небезпеку для польотів. Журналісти Дивись.info багато писали про те, що розташування такого об’єкта у 2,3 км від злітної смуги прямо порушують як Повітряний кодекс України, так і міжнародні протоколи з безпеки авіаруху.

Згідно із п.9 ст.69 Повітряного кодексу: «На відстані до 15 кілометрів від меж аеродрому забороняється відкрите складування харчових відходів, розміщення звалищ, спорудження або розбудова споруд, які сприяють масовому скупченню птахів і можуть створювати загрозу для повітряного руху». А також це питання регулюється додатком 14-им міжнародних стандартів і рекомендацій практики Міжнародної організації цивільної авіації (ІСАО).

Попри спеціальні прилади для відлякування птахів, цього літа сталося кілька інцидентів, що несли небезпеку польотам. Про це ми вже писали тут. У будь-якому випадку, при наступному потеплінні ніхто не буде застрахований від подібної небезпеки, якщо сміття досі лишатиметься під злітною смугою.

Літаки злітають над територією перевантажувальної станції (5 липня 2018)

Чи можливий колапс

Водночас, перевізник сміття про адресу нової перевантажувальної станції не говорить, аби не спричинити «спротив мешканців», хоча цей спротив уже є.

«Ми підготували майданчик і були готові до переїзду, але відбулося в неділю віче, де зібралися близько 300 мешканців села Старий Яричів. Ми не сподівалися на такий категоричний спротив.  Вони обіцяли перекрити трасу Київ-Чоп і заблокувати діяльність цього об’єкта. На віче був присутній представник ЛОДА, але це не допомогло нам отримати дозвіл. Поки що порозуміння немає», – пояснював директор «Аве Львів» Олег Гайовишин ще 14 вересня.

Судячи зі слів Олега Гайовишина на різних засіданнях виконкому впродовж вересня, жодних зрушень щодо зменшення спротиву мешканців – немає. Адже про спротив говорилося ще у серпні, коли заміна ділянки під перевантажувальну станцію була лише планом. Така ж причина затримки переїзду була озвучена і сьогодні, 28 вересня.

Водночас, за його словами, навіть один день затримки у перевантажуванні сміття поверне Львів у часи «сміттєвої кризи». Компанія, з його слів, щоденно вивозить з міста 140-160 тонн сміття.

Що далі?

Виглядає на те, що плану дій поки що у жодної зі сторін немає. У ЛОДА, де зараз займаються «сміттєвим питанням» замість ретельнішого пошуку альтернатив погрожують повернути «сміття» Львову. Принаймні так на запитання, що вони робитимуть, якщо виконком не продовжить термін користування станцією на вул. Північній наступного разу, відповів директор департаменту розвитку та експлуатації ЖКГ ЛОДА Назарій Романчук.

«Який план дій? Передамо їм назад повноваження і хай займаються сміттям, якщо такі розумні. Але, я думаю, це не останній раз вони продовжили, тому, певно, неправильно сказали. А взагалі, якщо вони хочуть заважати нормальному процесу вивезення відходів зі Львова, то хай самі займаються цим, - прокоментував пан Романчук. – Знаю, що «АВЕ Львів» розглядає декілька ділянок і після того, як вони визначаться, звичайно треба провести розмову з мешканцями, пояснити їм, що планується в них на території і отримати їхню згоду».

Щодо того, що два тижні тому на народному віче люди вже погрожували перекрити трасу, якщо на їхній території влаштують нову перевантажувальну станцію, Назарій Романчук зауважив, що працівники його департаменту теж брали участь в переговорах, але наголосив, що перевізник розглядає кілька ділянок, що підходять під перевантажувальну станцію. При цьому, прогнозувати, коли усі сторони дійдуть згоди, чиновник не береться. «Люди, на жаль, зараз дуже гостро ставляться до питання, яке пов’язане зі сміттям, тому я так точно прогнозувати не можу, але поки ділянки немає «АВЕ Львів» повинно перевантажуватися на станції на Північній».

Судячи із позиції сторін та тривалості переговорів з мешканцями, Львову дійсно може загрожувати новий виток «сміттєвої кризи».

Валерія Печеник, Володимир Галечик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: