Українці вироблятимуть іонно-плазмові двигуни для космічних ракет

im578x383-dwygun

Для освоєння космосу, виведення супутників на орбіту, польотів на Місяць і Марс планується використовувати перспективні іонно-плазмові двигуни. У світі є лише кілька компаній-розробників таких технологій, серед них - харківські підприємства.

Українські компанії з аеро-космічного кластеру планують запустити виробництво таких двигунів протягом найближчих кількох років, передає Еспресо.TV.

Іонно-плазмовий двигун вдесятеро менший ніж звичайний рідинний ракетний двигун й при цьому спроможний працювати у відкритому космосі десятиліттями. Виготовлення дослідного зразку вже на завершальному етапі.

Цією перспективною українською розробкою вже зацікавилися інвестори з Канади, розповів на виставці «Зброя, безпека, авіасвіт» у Києві керівник інноваційного аеро-космічного кластеру Віктор Попов.

«До цього для виведення супутників на геостаціонарні орбіти використовувалися рідинні двигуни. Але вони важкі, важать тонну. А іонно-плазмовий двигун замість тонни важить 100 кг, отже 1 до 10. Решту 900 кг буде замінено апаратурою», - зазначив він.

Компанії спочатку вдалося виграти тендер на постачання теплообмінника для супутника франко-італійської компанії. Сума контракту склала 2 млн євро. Раніше така система охолодження використовувалася лише на космічних станціях, а українцям вдалося умістити її у розміри телекомунікаційного супутника, запуск якого заплановано на перший квартал 2010 року.

Тепер ці ж фахівці пропонують іншу розробку - іонно-плазмовий двигун.

«Ми ставимо перед собою завдання реалізувати протягом 5 років (максимум 5, а так завдання стоїть - за 3-4 роки) серійне виробництво іонно-плазмових двигунів в Україні. З цього почнеться доба застосування цілої низки ракетно-електричних двигунів у космосі, я би так сказав», - наголосив Попов.

Окрім Франції, Італії та Канади, харків'янам вдалося налагодити контакти з Південною Америкою та Південною Кореєю. Для останньої вони виготовлятимуть системи керування вантажних супутників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: