Нові умови для військових: як житимуть військовослужбовці на Львівщині (фото, відео)

IMG_6907

Замість двоярусних ліжок кімната на 5 осіб, для кожного військовослужбовця окремий куток із меблями, облаштована сучасна кухня та санвузол.

Умови не для всіх

Про такі побутові умови ще кілька років тому солдати могли лише міряти. Але варто розуміти, що ці місця дістануться далеко не усім контрактникам. Станом на березень 2018 року за даними Міноборони, українська армія складалася із 170 тисяч контрактників. Солдатський склад дорівнював приблизно 150 тисячам військовим. Водночас, нові гуртожитки по всій країні розраховані лише на 23 тисячі осіб, що не покриває й чверті потреб.

У селі Старичі Яворівського району активно зводять сучасне військове містечко, у якому житимуть близько тисячі військовослужбовців. На Львівщині будують вісім гуртожитків поліпшеного типу для солдатів-контрактників. Ця будівля і близько не нагадує армійську казарму.

Які умови для військових з'являться найближчим часом та скільки це коштувало з'ясовували журналісти ІА Дивись.info.

Вчора, 16 жовтня, Президент України Петро Порошенко проінспектував хід будівництва гуртожитків.

Що там буде?

Як ми вже писали, нові гуртожитки будують за національною програмою Міноборони.

В коментарі ІА Дивись.info громадський діяч, ветеран 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, представник робочої групи з контролю за реалізацією проекту будівництва житлових комплексів для військовослужбовців за контрактом Олександр Погребиський розповів, що умови для життя в нових гуртожитках досить пристойні.

«Я мав змогу порівняти умови, які будуть зараз і, які були, коли я служив. Якщо порівнювати із тими умовами, в яких зараз живуть військовослужбовці-контрактники, це надпристойні умови. Це двоповерхова будівля блочного типу, в якій по дві кімнати. У блоці також два туалети, три умивальники та душова», - розповідає Олександр Погребиський деталі.

За його словами, в одному блоці дві кімнати, в яких зможуть проживати максимально 5 осіб. «Все не так як раніше, коли була велика простора кімната з двоповерховими ліжками, в якій живе понад 100 чоловік.

Це умебльована кімната, а у кожного військовослужбовця є своя тумбочка. Також є велика шафа для одягу і ліжка. Так само в кімнаті є великий розкладний стіл.

В будівлі є окрема кухня, з великою духовкою.

Варто також наголосити на тому, що у нових гуртожитках буде окрема кімната на поверсі для прання, де є пральні машини, а також окрема кімната для сушіння та прасування одягу», - пояснив представник робочої групи з контролю за реалізацією проекту будівництва житлових комплексів для військовослужбовців за контрактом.

Чи цього достатньо?

Як відзначив Олександр Погребиський, кожному із нових гуртожитків може жити максимально 125 осіб, наразі майже готові 4 будівлі.

Тут є 8 гуртожитків, 4 будуть здані приблизно в листопаді, 2 – у грудні і ще дві будівлі перейдуть на наступний рік.

«Я думаю, що через місяць вже всі 4 будуть здані, адже залишається лише приєднати до них всі мережі. Згідно з графіку будівництва, на будівництво гуртожитків було заплановано 210 днів. Якщо брати в загальному, то саме будівництво розпочалося в травні-червні», - сказав пан Олександр.

Уніфікований проект

Як розповів речник регіонального медіацентру Міністерства оборони Олександр Поронюк, зараз роблять дуже благородну справу для армії.

«Раніше будували гуртожиток і під нього окремо робили проект, його вартість була більшою. Зараз неважливо, чи це у Харкові, Вінниці чи Львові гуртожиток, вони за проектом всі однакові», - відзначив Поронюк.

Усі гуртожитки в різних куточках країни будуються за уніфікованим проектом з використанням сучасних норм будівництва.

«Безперечно, це піщинка, бо якщо врахувати, що українська армія – це 250 тисяч особового складу, – додає речник МОУ. – Українська армія має бути укомплектована у переважній більшості військовослужбовцями контрактної служби, тому держава, збройні сили зокрема, мають пропонувати відповідні умови. І чим більше буде таких пропозицій буде подавати командування військової частини, тим якісніший особовий склад буде йти у збройні сили».

Вартість будівництва

В коментарі журналістам радник Президента України Юрій Бірюков розповів, що загалом в Україні збудують 184 гуртожитки для 23 тисяч солдат-контрактників.

«На даному етапі всі 184 будівлі пройшли процес торгів і вже є переможці, десь 160 активно будуються, а на інших проводились повторно торги. Наразі на Львівщині зводять 8 гуртожитків, можливо, наступного року додамо ще 4», - повідомив Юрій Бірюков.

За його словами, середня вартість такого будинку близько 15 млн гривень.

Звідки гроші

Сьогодні службове житло для військовослужбовців будується за повернуті 1,5 мільярди доларів, які були вкрадені в українського народу попередньою владою. Про це наголосив Президент України Петро Порошенко на Львівщині під час наради з питань стану реалізації програми будівництва житла для військовослужбовців.

За словами президента, сьогоднішній день яскраво підтверджує, що ми маємо вже зовсім іншу армію. «Це було видно не лише на військовому параді, на річниці української незалежності та не тільки на військових навчаннях, фактично, за останній тиждень ми відвідали важливі міжнародні навчання», – розповів Порошенко.

«Сьогодні ми приїхали в Старичі та подивилися, як будуються гуртожитки для військових за кошти, які нам вдалося повернути у злочинної попередньої влади. В тому числі, ці кошти були спрямовані на побудову гуртожитків для військовослужбовців», – зазначив глава держави.

Читайте також: Як виглядають нові гуртожитки для військових-контрактників на Львівщині (фото)

Наступним етапом проекту із забезпечення контрактників житлом має стати будівництво смарт-квартир для сержантського корпусу. Про офіцерів планують подбати з 2020 року, коли почнеться зведення повноцінних квартир для них та їхніх сімей. Наразі ж військові зможуть розраховувати на компенсацію за винаймання власного житла.

Тетяна ЖИКАЛЯК

Фото і відео: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: