Баталії за тариф: на скільки у Львові зросте вартість проїзду

IMG_9323-e1534950090438

Львівські перевізники заявили, що їхні підприємства на грані банкрутства та закликали Львівську міську раду переглянути тариф на перевезення в громадському транспорті. 

Відповідну заяву сьогодні, 2 листопада, озвучив журналістам голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка, передає кореспондент Дивись.info.

За його словами, економічно обгрунтований тариф на пасажирські перевезення у Львові становить 9 гривень і його міська рада повинна затвердити до 1 грудня, інакше громадський транспорт не зможе курсувати у звичному режимі.

Яка ситуація зараз

"Пройшов рівно місця від того часу, коли ми зробили відповідну заяву про те, що назріває неординарна ситуація у Львові. Насправді починають справджуватися ті прогнози, про які ми говорили.

На сьогоднішній день у вихідні дні на маршрути виходить майже 50% транспорту від кількості, яка працювала раніше. У робочі дні – у вечірній час, практично від 20:00  вже починають з'їжджати автобуси зі своїх маршрутів, які раніше працювали до пізньої години, зокрема 53, 51, 25, 14 і ряд інших маршрутів", - пояснює Велійка.

За словами Велійки, після того, як перевізники зробили заяву, були неодноразові зустрічі з чиновниками міської ради, обговорювались всі ці речі: зокрема про те, що потрібно щось робити, адже фактично за період двох місяців дизельне пальне виросло на 25% в ціні.

"Розумієте, що тариф, який був затверджений при ціні за паливо 22 гривні і був визнаний економічно обґрунтованим - 6,80 грн, на сьогоднішній день не може бути таким самим.

Відповідно сьогодні ми повинні робити певні кроки, для того, щоб галузь пасажирських перевезень у Львові не зупинилася. Ми закликаємо міську владу прийняти рішення стосовно перегляду тарифу, який на сьогоднішній день є", - сказав Іван Велійка.

Крім того, за словами перевізників, міській владі потрібно визначитися, яку модель громадського транспорту ми у Львові вибираємо: соціальну чи бізнесову.

Якщо соціальну, то Іван Велійка пояснив, що перевізники готові їздити за таку ціну, як є зараз, але місто повинно знайти в своєму бюджеті кошти для того, щоб компенсувати різницю між економічно обґрунтованим тарифом, який затверджено.

Досвід інших?

Під час брифінгу голова Асоціації перевізників Львівщини порівняв львівські тарифи із цінами на проїзд в інших містах України.

"Та влада, яка дбає про розвиток своїх міст та транспорту, вже давно прийняла відповідні рішення. Я можу навести приклад, який сьогодні є в Україні: у Києві сьогодні вартість проїзду становить 8 гривень і вже готується рішення про 10 грн та вже впроваджується електронний квиток. Так само Тернопіль, де вартість проїзду сьогодні 9 гривень (для тих, хто розраховується електронною карткою – 7 гривень, а карткою тернополянина – 6 гривень)", - навів приклад Велійка.

До 1 грудня?

Перевізники також наголосили на тому, що тариф має бути переглянутий до 1 грудня.

"Ми подали розрахунки, а на скільки тариф буде переглянутий, то це питання до міста.

Тариф – 9 гривень має бути прийнятий до 1 грудня і 1 січня, як обіцяв нам міський голова у липні, монетизація пільг", - вимагають в асоціації перевізників.

Що зміниться?

Виникає запитання, якщо ж міська рада піде назустріч перевізникам, чи відчують львів'яни бодай якісь зміни в якості.

На це Іван Велійка запевнив: якщо міська влада затвердить тариф на економічно обґрунтованому рівні та із першого січня впровадить монетизацію, що протягом 2019 року на відсотків 30 повністю зміниться парк тих автобусів, які їздять.

"Бо ці автобуси, які сьогодні їздять і яких важко назвати автобусами, ми готові здати на металолом і купити новий транспорт. В сьогоднішніх умовах, яких ми є, ми не можемо цього зробити. Сьогодні або 100-відсоткова компенсація за пільгові перевезення, або повна монетизація пільг", - сказав Велійка.

Які наслідки можуть бути? 

Якщо мерія не прийме відповідних рішень, які пропонують перевізники, за словами Велійки, наслідком може бути те, що транспорт може зупинятися, адже на вулицях міста йтак зменшується кількість автобусів.

"Я маю велике сподівання, що все ж, враховуючи дії влади інших міст України, які приймають правильні рішення, у Львові буде прийняте правильне рішення. Якщо цього не буде зроблено, я не можу запевнити львів’ян, що у грудні буде функціонувати громадський транспорт в такому режимі, як він функціонує зараз", - сказав Іван Велійка.

Крім того, в асоціації перевізників додали, готові прийняти рішення щодо 7 гривень, але при умові монетизації пільг, або достойного відшкодування. За словами перевізників, скоро не буде кому їздити.

Своєю чергою, директор ТЗоВ «Успіх БМ» Юрій Мельник прокоментував, що на їхньому підприємстві критична ситуація у зв’язку із збільшенням вартості на пальне, валюту, за яку закуповують всі запчастини.

"Насправді настає критична ситуація. Такий маршрут як 49, у нас вже взагалі не існує, тому що він просо «помер», на №50 з 20 автобусів залишилося 10 водіїв.

Якщо так станеться, що міська рада погодиться підняти тариф, то зразу збільшаться прибутки, зможемо пороздавати всі борги, і втому числі за пальне", - пояснив директор ТЗоВ «Успіх БМ».

Позиція мерії

Журналісти Дивись.info також розпитали у Львівських чиновників, що вони думаю щодо цієї заяви та поспішності перевізників та чи переглядатимуть тариф.

В. о. керівника управління транспорту ЛМР Олег Партика розповів, що після того, як перевізники подали свій розрахунок, в управлінні його вже аналізували.

"В середньому економічно обгрунтований тариф у нас вийшов 8,23 грн. Також спостерігаємо підняття цін в інших містах, зокрема у Тернополі підняли вартість проїзду та рід інших міст вже давно мають тариф щонайменше 7 гривень.

Крім того, інші великі міста теж прогнозують зростання цін. Як ми бачимо, зростає паливо, суттєво. Суттєво зростають супутні витрати, і це не лише автобуси і паливо, а це ще зарплата. Також є освітлення і оренда, які також впливають на тариф", - каже Партика.

"Буде громадське обговорення і також будемо вимагати від перевізників покращити якість перевезень. Те, що ми чуємо зараз лише ультиматуми, але вони не виконують своїх прямих зобов’язань. Не можу сказати, що то буде до 1 грудня, але ми працюємо над тим, щоб це було максимально публічно та погоджено з усіма мешканцями", - сказав в. о. керівника управління транспорту ЛМР.

Який тариф затвердить міська рада ще невідомо, бо як пояснює Олег Партика, є певна процедура, яка впливає на тариф, зокрема, Антимонопольний комітет.

Проте Партика запевнив, що тариф на проїзд зможуть підвищити лише після всіх громадських обговорень.

Нагадаємо, нещодавно у Львові відбувся довгоочікуваний конкурс на визначення перевізників з обслуговування міських автобусних маршрутів. Несподіванок не сталося. Маршрути і далі обслуговуватимуть ті самі компанії, що й раніше.

Попри це у мерії переконані, що якість перевезень у Львові після конкурсу зросте, можливо, цього разу разом із тарифом.

Читайте також: Конкурс без конкурсу: Що зміниться після визначення перевізників на автобусних маршрутах Львова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: