Іноземні інвестиції залежать від сприйняття та репутації України, - посол Нідерландів (інтерв’ю)

IMG_8972

Під час Міжнародного економічного форуму Львів відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Едуард Хукс. Журналісти Дивись.info розпитали посла про економічні зв’язки двох країн та перспективи співпраці.

Під час Міжнародного економічного форуму Львів відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Едуард Хукс. Журналісти Дивись.info розпитали посла про економічні зв’язки двох країн та перспективи співпраці.

Під час панелі ви говорили про те, що Нідерланди провели дослідження щодо української економіки. Тож, які тренди ви бачите?

Перше, що ми бачимо в Україні – реформи в економічній сфері. Ми бачимо великі реформи, наприклад, Prozorro, тендерна система, впровадження посади бізнес омбудсмена, реформи на полі децентралізації, що громади локального рівня отримають доступ до бюджету. Також ми помічаємо комбінування приватно-публічного партнерства, що типово для Нідерландів і розвивається в Україні. Тобто це все робить, скажімо так, демократизацію економіки.

Чи достатній темп українських реформ?

Україні пройшла довгий шлях і за останні 4-5 років було імплементовано більше реформ, аніж за всі попередні 25 років. І тому це позитив. Але багато реформ пов’язані зі змінами законів, що потребує більше часу і часом люди бувають нетерплячими. Ми бачимо, що політичні та економічні реформи мають йти за руки, не можна представляти економічних реформ без політичних ідей. Наприклад, це та тема, якої торкнулися тут, на форумі, це земля та відкриття земельного потенціалу. Тут потрібна земельна реформа, при які продавати землю можна буде легально. Є наші фермери, які працюють тут, в Україні, мають хороші агротехнології і передають свої знання українським фермерам. Але вони хочуть бути впевненими в інвестиціях і це питання можна вирішити правом на землю.

Читайте також: Експерт Світової туристичної організації назвав найперспективніші види туризму для України (інтерв’ю)

Склянка наполовину повна чи наполовину порожня, і я би казав, що наполовину повна й треба рухатися далі.

А чи комфортно представникам голандського бізнесу тут працювати?

Думаю, бізнес-клімат та інвестиційне середовище загалом в Україні покращується. Влада і центральна, й регіональна розуміє, що для економіки необхідне зростання, приваблювання закордонних інвесторів. А для того, аби привабити цих інвесторів, бізнес-клімат має бути прогнозованим, прозорим, підзвітним закону, в легальному полі і це те, над чим в Україні працюють, тож ситуація покращується.

Однак, питання також і в репутації. Коли ми чуємо про Україну в Нідерландах, люди в першу чергу думають про корупцію. Це, звичайно, дуже поганий феномен і він напряму асоціюється з Україною. Водночас, ми бачимо, що правове поле, призначене для боротьби з корупцією, розвивається, є НАБУ, є САП, Вищий антикорупційний суд, це зараз питання імплементації. Думаю, репутація України зростатиме у позитивному розумінні, що приваблюватиме інвесторів. Питання у сприйнятті та репутації.

На вашу думку, чи Асоціація Україна-ЄС щось змінила у співпраці нашої країни з Нідерландами?

Звичайно, багато чого! Ми знаємо про амбіцію України глибше інтегруватися до євроатлантичних структур. І тут, звичайно, варто рухатися крок за кроком. Ратифікація Угоди про асоціацію України з ЄС посилила торгівлю між Україною та ЄС загалом та Нідерландами зокрема. Зараз наша країна посідає одну з ключових позицій у торгівлі та іноземних інвестиціях в Україні. Минулого року експорт товарів до Нідерландів виріс на 48%, імпорт зріс на  12-15%. Це велика перспектива!

Які ви вбачаєте сильні сторони української економіки та бізнесу?

Первинно Україна – індустріальна країна, видобування, промисловість на сході тощо. Але країна трансформується все більше на економіку сфери послуг. Особливо якщо говорити про логістику, ІТ (це взагалі золоте яйце української економіки), і це добре, адже можна обмінюватися досвідом, знаннями, поширювати найкращі практики. І ще одна сильна сторона, притаманна також Нідерландам, - сільське господарство.

Чи ви є оптимістом щодо українського економічного майбутнього?

У нас немає інакшого вибору, аніж бути оптимістами. По-перше, це моя філософія по життю, що завжди треба думати про позитивне майбутнє. Але, крім того, є багато приводів для оптимізму в Україні. Як я вже казав, є багато прогресу щодо реформ, не лише економічних, а й політичних. Звичайно, серед негативних чинників – це те, що багато представників молодого покоління намагаються знайти роботу в сусідніх країнах, Польщі, Чехії, але щойно економіка підніметься (а ми вже бачимо зростання ВВП на 3,8%), люди повернуться, аби працювати тут, в Україні. Саме тому я є оптимістом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: