Тисячі мешканців Львівщини захворіли на ГРВІ: як вберегтися у сезон застуд (поради епідеміолога)

hryp_0c97f

За минулий тиждень на Львівщині захворіли на грип та гострі респіраторні захворювання понад 9 тисяч осіб, проте наразі вірусу грипу на Львівщині немає.

За минулий тиждень на Львівщині захворіли на грип та гострі респіраторні захворювання понад 9 тисяч осіб, проте наразі вірусу грипу на Львівщині немає.

Про це в коментарі ІА Дивись.info розповіла лікарка-епідеміологиня Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, головна позаштатна спеціалістка Департаменту ОЗ ЛОДА з епідеміології Наталія Тімко.

За її словами, те, що ми спостерігаємо зараз, це ГРВІ.

Люди хворіють

Як інформує прес-служба Львівської ОДА, за минулий 43 тиждень (22.10-28.10) в області захворіло на грип та гострі респіраторні інфекції 9 163 осіб, що на 963 більше, ніж за попередній тиждень.

Протягом 43 тижня було госпіталізовано з діагнозом ГРВІ в інфекційні стаціонари області 145 осіб.

Профілактика

Як пояснює Наталія Тімко, ГРВІ проявляють підвищенням температури тіла, нежитем, кашлем та іншими симптомами.

"До підходу грипу найкраще підготуватися шляхом вакцинації, вакцина є в аптечній мережі і люди її можуть придбати за власні кошти та зробити вакцинацію", - сказала головна позаштатна спеціалістка Департаменту ОЗ ЛОДА.

Також, за словами лікарки-епідеміологині, не захворіти на грип допоможе спеціальне вітамінізоване харчування та загартовування.

"Можна придбати назальний спрей, щоб раз в півгодини промивати собі носоглотку, а також антисептик для обробки рук. Потрібно використовувати вологі серветки та на скільки це можливо уникати місць скупчення людей", - радить Тімко та додає, що спрогнозувати, коли атакуватиме вірус грипу Львівщину, важко.

Вакцинація

Як ми вже писали, нинішньої осені українців можуть атакувати чотири штами грипу. Один із способів захисту від хвороби – вакцинація.

Цього року будуть циркулювати штами вірусів грипу подібний до А/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09; A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2); вірус, подібний до B/Colorado, а також може прийти четвертий подібний до В/Phuket. Всі вакцини, які виготовлені для цього сезону, містять захист від цих штамів вірусів грипу.

На ринку Львівщини є дві вакцини – одна вироблена у Південній Кореї – «Джісі Флю» і у Франції – «Ваксігрип Тетра». Детальніше про вакцини та де їх можна придбати читайте у нашому матеріалі: Львів’ян восени атакують чотири штами грипу: де вакцинуватися і скільки це коштує

Також, щоб убезпечити себе від грипу, вакцинуватись радить і очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Окрім того, потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, більше часу проводити на свіжому повітрі і провітрювати приміщення, а також повноцінно харчуватись, спати та бути фізично активними.

«Якщо захворіли – залишайтесь вдома. Таким чином ви захистите себе від ускладнень, які може спричинити хвороба, та не передасте інфекцію іншим. Створіть своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом – дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень, пийте побільше рідини, знижуйте температуру тіла (якщо вона вище 38,5 градусів). У міжнародних протоколах при лікуванні ГРВІ першочергово радять приймати парацетамол (для зниження температури) у поєднанні з ібупрофеном», – каже Уляна Супрун.

Вона наголошує, що не варто купувати ліки без призначення фахівця, особливо – антибіотіки, адже вірусні інфекції не лікуються антибіотиками.

Варто обов’язково проконсультуватись зі сімейним лікарем щодо лікування та переглянути перелік ліків, що не варто вживати під час грипу або ГРВІ.

Як НЕ потрібно лікуватися

Ще минулого року Центр громадського здоров’я МОЗ склав список ліків, які не мають доведеної ефективності або не повинні застосовуватися для лікування ГРВІ чи грипу у дітей.

«Коли ми хворіємо на грип чи ГРВІ, нам можуть прописати довгий список ліків. Часто це можуть бути “розкручені” і дороговартісні препарати, які, втім, не мають доведеної ефективності або не повинні застосовуватися для лікування грипу і ГРВІ», – пишуть фахівці.

Народні методи

Всі ми знаємо, якщо не лікувати грип, ускладнення не змусять себе довго чекати: бронхіт, пневмонія, міокардит, синусит, отит.

Якщо ж немає можливості звернутися за допомогою до фахівців, потрібно докласти максимально зусиль, аби «прогнати» недугу вдома. У домашніх умовах профілактика проводиться найчастіше народними засобами.

Ми підібрали декілька варіантів, які можна самостійно зробити вдома:

– хорошу стійкість організму до хвороб можна виробити і при насиченні організму вітаміном С.

Пийте чай, додаючи в нього цедру лимону з цукром;

– замініть звичайний чорний чай на чай з чорною смородиною та малиною. З їх допомогою і лікування простудних захворювань протікає швидше;

– також корисно приймати відвари шипшини замість звичайного чаю;

– з рослини, яка є практично в кожній квартирі, алое, можна приготувати сироп, використовуючи його сік. Сік змішують з медом, приймають цей засіб по два рази на день для профілактики грипу та застуди. Прийом цих засобів слід збільшити, якщо у вашому оточенні з’явилися хворі люди. Передача інфекції при безпосередньому спілкуванні можлива в лічені секунди.

– щоб знизити температуру, іноді досить обернути ступні щільною тканиною, змоченою в холодній воді навпіл з оцтом. Тканину тримати до тих пір, поки вона не зігріється. Потім тканину зняти, а на ноги надягти вовняні шкарпетки;

– залити 1 столову ложку свіжих коренів селери 1,5 склянки окропу, настояти протягом 4 годин у закритій посудині, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі.

Підготувала Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: