Відповідальність батьків чи вимога закону: чому львів‘яни не хочуть робити щеплення

vakc_332cc
Фото з відкритих джерел

За тиждень на Львівщині майже 500 людей захворіли на кір, більшість із них - діти. Під час апаратної наради у Львівській облдержадміністрації не виключили, що через чергову хвилю захворювання на кір, доведеться вживати радикальні методи.

За тиждень на Львівщині майже 500 людей захворіли на кір, більшість із них - діти.

Під час апаратної наради у Львівській облдержадміністрації не виключили, що через чергову хвилю захворювання на кір, доведеться вживати радикальні методи.

ІА Дивись.info вирішила з'ясувати, які ж методи найефективніші для профілактики кору та чому деякі батьки проти того, аби зробити вакцинацію своїм дітям.

За словами медиків, єдиним дієвим способом профілактики інфекційних захворювань є вакцинація.

Фото: з відкритих джерел

Проте українці готові навіть купити документ, щоб не робити щеплення. Значна частина з них відкрито у соцмережах заявляє, що купила такі довідки і готова купувати їх й надалі, але щепити сина чи доньку не буде, адже вакцини, на їхню думку, неефективні та навпаки шкодять організму.

скріншот з онієї із груп у Фейсбук

Скріншот фото (obozrevatel.com)

Скріншот фото (obozrevatel.com)

Дехто із батьків просто боїться робити щеплення своїм дітям і також про це відверто висловлюються в соцмережах.

Заборона міністерств

Все зводиться до того, що у вересні МОН спільно з МОЗ видало указ, у якому йдеться, що невакцинованих дітей не пускатимуть на заняття у школи та дитячі садки.

Саме після того розпочалася найбільша паніка в батьків, адже після цього навряд чи діти, які не мають щеплень, зможуть відвідувати заняття.

Згідно з законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Відповідальність за «липові» довідки 

На думку очільниці МОЗ Уляни Супрун, є одна проблема – підроблені довідки про вакцинацію - це є порушенням основ лікарської етики і кримінал.

"Для людей, які не є лікарями, у мене є повідомлення - стаття 325 Кримінального кодексу. Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним захворюванням і боротьби з ними, якщо вони спричинили тяжкі наслідки і смерть людей, караються на строк від 5 до 8 років. Не купуйте підроблені довідки», – закликала очільниця МОЗ Уляна Супрун.

На її думку, лікарі повинні пояснювати батькам, діти яких не мають протипоказання до щеплення, а таких в Україні менше ніж 1%, документально фіксувати можливі реакції на щеплення та не боятися цього робити.

Чи хтось перевіряє?

Своєю чергою, директорка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Ірина Микичак в коментарі ІА Дивись.info зазначила, що перевірити, чи справжні довідки приносять про щеплення дітей, ніхто не може і не перевіряє.

"Як ви собі уявляєте, що на Львівщині є понад 400 тисяч дітей і хто всі довідки перевірятиме. Це насамперед відповідальність батьків.

Ми не можемо поставити біля кожного громадянина України контролера, який би перевіряв, чи він податки сплачує, чи вакцинується, чи робить "липові" довідки, чи дає хабарі... Це є мораль і відповідальність кожної людини, в тому числі і батьків за здоров'я своїх дітей.

І відповідальність за здоров'я дітей передбачено Законом України про охорону дитинства. Але наші батьки звикли звалювати все на державу або на школу, дитячий садок чи владу, - каже Ірина Микичак, - До прикладу, я сама вакцинована, діти вакциновані, бо я вважаю, що я освічена людина та відповідальна мама і бабуся".

"Немає такої структури, яка перевірятиме достовірність довідок, оскільки перевірка достовірності - це функція правоохоронних органів. А кожна мама добре знає, чи вона купила довідку чи справді вакцинувала дитину і це вже її відповідальність за здоров'я власної дитини і за здоров'я чужих дітей, які поруч із дитиною в школі", - пояснила пані Ірина.

Читайте також: Щодня лише у Львівську обласну інфекційну лікарню госпіталізують 25-35 людей з ознаками кору

Вакцинуватися чи ні?

За словами медиків, на сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на серпень цього року, Україна була європейським лідером за захворюваністю на кір.

Читайте також: Вакцинація: що варто знати про щеплення

Водночас, головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Тімко зазначає, що немає негативних наслідків після проведення профілактичних щеплень.

"Є міфи, є антипропаганда, є страшилки, які нічим абсолютне не підтверджені. Водночас є доведена користь від вакцинації.

На Львівщині, на жаль, є два летальних випадки від кору серед невакцинованих дітей. «Серед усіх, хто захворів – понад 68% невакциновані, 11% – одна доза вакцини профілактичних щеплень. Тобто доведено історію, практикою, доказовою медициною, що ті, хто вакциновані, захищені від хвороби на 95%», – сказала лікар.

Все, що треба знати про кір

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється.

9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Передача інфекції

Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і за 4 дні після появи у неї висипу. Чи загрожує Україні епідемія кору

Симптоми

Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.

Через декілька днів з’являється висип, спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з’являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає.

В середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу. При перших симптомах, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Ускладнення

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення – запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також може мати серйозні наслідки для здоров’я жінок – від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Профілактика

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист від кору – вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист.

Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини: у 12 місяців і у 6 років. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: