Замки Львівщини: місця, які варто відвідати (фото)

IMG_7663-630x420
Свірзький замок

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут замками Львівщини.

Львівщина – край середньовічних замків та фортець, давніх храмів та монастирів, унікальних музеїв та галерей, розкішних палаців та театрів, карпатських гір та цілющих джерел.

Саме тут можна дізнатись тисячолітню історію та зачаруватись мальовничими краєвидами. Запрошуємо в мандри по замках Львівської області.

Бродівський замок

Оборонний комплекс міста Броди у середині XVII – I половині XVIII ст. складався із замку-цитаделі та міського валу.

Замок, збудований у 1630-1635 рр. тодішнім гетьманом Станіславом Конєцпольським, мав форму п’ятикутнику і складався з п’яти бастіонів та куртин, у середині яких містились каземати.

Бродівський замок-палац. Фото з сайту stejka.com

На території замку до сер. XVIII ст. знаходився дерев’яний будинок дідичів та комендантів фортеці, замкова каплиця. Довкола замку був викопаний глибокий рів, за яким простягались болота.

У 1750-х рр. родиною Потоцьких був збудований величний двоповерховий палац. На сьогодні фортеця знаходиться в занепаді. Із замкового комплексу збереглись декілька куртин з казематами, каземати одного кутового бастіону та палац.

Приміщення палацу передано в користування школі, там також містився районний архів та виставкові зали Бродівського історико-краєзнавчого музею.

Добромильський замок

Руїни замку Гербуртів розкинулись посеред букового лісу, на горі Сліпій, біля містечка Добромиль. Замок знаходиться майже на кордоні між сучасними Україною та Польщею.

Руїни замку гербуртів, Добромиль

Перший родинний замок, збудований у 1450 р. тодішнім власником навколишніх земель Миколою Гербуртом був з дерева. Його було спалено під час нападу татар.

Новий мурований замок зводить Станіслав Гербурт у 1566 р.

Наприкінці XVIII ст. монахам-василіанам було дозволено розібрати частину замкових мурів для розбудови монастиря. На сьогодні збереглись залишки воріт замку, частина помешкань господарів і стін фортеці, залишки однієї вежі.

Жовківський замок

Жовква приваблює до себе ренесансним замком Жолкевських, збудованим 1594 р. за проектом П. Щасливого.

На початку XVII ст. замок був чотирикутним, з наріжними вежами, мурами та в’їзною брамою, у головному крилі замку були розміщені житлові приміщення, у бічних– господарські споруди, фронтове крило мало оборонний характер.

Найбільшого розквіту замок зазнав за часів польського короля Яна III Собеського, який розкішно оздобив його, зробивши своєю улюбленою резиденцією. Сучасного вигляду споруда набула внаслідок багатьох перебудов.

Сьогодні, у східній вежі замку знаходиться музей, експозиція якого присвячена історії міста Жовква, вхід через в'їзні ворота.

Музей-заповідник «Золочівський замок»

Замок збудований за проектом невідомого італійського архітектора на кошти Якуба Собєського у 1634 р. як оборонна фортеця. Свого часу він слугував і як для оборони, і для житла.

Неодноразово турецькі й татарські війська намагались взяти штурмом Золочівську фортецю і в 1672 р. їм це вдалося на чолі з пашею Капуданом.

Музей-заповідник «Золочівський замок»

За три роки Яну Собеському вдається відновити замок, який стає потужною військовою фортецею.

У роки правління угорського уряду в замку діяли суд і в’язниця, а в період Другої світової війни розташовувалася німецька база. Музей-заповідник включає в себе архітектурні ренесансні комплекси Великого і Китайського палаців, надбрамну вежу, оборонні мури з бастіонами та ландшафтний парк.

Великий палац розкриє історію королівської сім’ї, їх побут та звичаї. Вже на ті часи він був оснащений системою опалення, каналізацією. Китайський палац для своєї дружини звів Ян III Собеський. Це унікальна пам’ятка архітектури, яких налічується лише три в Європі (Сан-Сусі, Петергоф, Золочів).

Сьогодні в ньому відкрито Музей східних культур. Одним з найцікавіших експонатів у Золочівському замку є камені з зашифрованими написами.

Написи датовані кінцем XIV – поч. XV століття, не мають аналогів.

Музей-заповідник «Олеський замок»

Олеський замок – найдавніший збережений фортифікаційний ансамбль Львівщини.

Перша письмова згадка про замок датується 1327 р. У другій половині ХV ст. Олеський замок перестав бути оборонною спорудою і перетворився у резиденцію магнатських родів – Даниловичів, згодом Собеських, Жевуських.

Олеський замок

У 1629 р. в Олеському замку народився майбутній король Польщі Ян ІІІ Собеський. Замок оточує ландшафтний парк XVIII ст. з водоймищами, алеями і скульптурними композиціями.

Монастир капуцинів з костьолом св. Йосифа 1739 р. становить єдину архітектурно-ландшафтну композицію із замком.

Цікавим для огляду є внутрішні покої замку-музею де зібрано українське мистецтво Х-ХІХ ст.: ікони, безцінні твори живопису, скульптури.

Музей-заповідник «Підгорецький замок»

Підгорецький замок – розкішний замок бастіонного типу, осередком якого став вишуканий триповерховий палац.  

За витонченість пропорцій його назвали «маленьким Версалем».

Палац складався з великих, просторих залів, назви яких відповідали кольору оббиття стін, або колекціям, які в них зберігалися: «Золотий», «Жовтий», «Китайський», «Дзеркальний», «Кармазиновий», «Лицарський».

Підгорецький палацово-замковий ансамбль зберігся й дотепер, в який окрім самого замку входять заїжджий двір ХVІІІ ст., костел середини ХІІІ ст., парк, який належить до пам’яток садово-паркового мистецтва державного значення.

Неподалік палацу є костьол Св. Йосифа 1752 – 1766 рр., Михайлівська церква 1720 р.

Свірзький замок

Свірзький замок розташований на стрімкому пагорбі над річкою Свірж. Своєрідність білокам`яних ренесансних орнаментів замку робить його однією з найцікавіших пам`яток оборонного будівництва.

Споруда була практично неприступною, з усіх боків оточували непрохідні болота, широкий оборонний рів, завдяки чому у 1678 р. замок вистояв татарську облогу.

До наших днів Свірзький замок зберігся у досить хорошому стані. На підступах до замку зустрічає гостей кам`яна сторожова вежа, а довкола замку розкинувся старий парк.

Біля замкової брами піднімається старовинний костел, збудований у
1546 р. в стилі ренесансу, над входом якого можна бачити рештки шляхетського герба колишніх володарів. На затишному внутрішньому подвір`ї збереглась вимощена каменем криниця.

Нещодавно Свірзький замок став доступним для відвідування туристів.

Читайте також: Свірзький замок з 500-літньою історією відкрив свої двері для туристів (фоторепортаж)

Старосільський замок

Старе село – це один з найдавніших населених пунктів Львівщини, в якому є Старосільський замок, який у XVII ст. був і є на сьогодні одним з найбільших в Україні, оскільки його територія становить приблизно 2 га.

Цей мурований оборонний замок князів Острозьких побудований у 1584 – 1589 рр., був декілька разів відновлений.

Від початку XIX ст. фортеця у Старому Селі, Пустомитівського району, почала остаточно занепадати і руйнуватись.

Зараз тут збереглися масивні кріпосні стіни, оборонні мури та три вежі з шести.

Поморянський замок

В смт. Поморяни можна оглянути замок, збудований в XVI ст. подільським воєводою Яном з Сієни на місці давньоруської дерев'яної фортеці.

Замок-палац з трьох сторін оточували водоймища, що робило його важко доступним, витримуючи облоги турків та татар.

Одна з головних пам'яток селища складається з палацевого комплексу, парадного замкового двору і фрагментів могутніх оборонних мурів з наріжними вежами.

Сьогодні від колишньої пишноти залишилися лише руїни. Королівський палац представляє собою монументальну двоповерхову споруду з колись розкішним фасадом. Також збереглися кутова вежа і ділянка оборонного замкового муру.

Поморянський та Золочівський замки колись становили єдину оборонну систему Галицького Поділля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: