Як світ реагує на морську агресію Росії проти України

im-Don
Російський ПСКР “Дон”

В Азовському морі розгортається аргесія РФ проти України. В полон захоплено три українських кораблі з командами.

Поки в Україні готуються до імовірного введення воєнного стану, світ почав висловлювати свою реакцію на ці події.

Відреагували офіційні особи США, Канади, ЄС, ООН тощо. В Раді безпеки ООН Україні ініціювала естренне засідання у зв'язку з ситуацією. Про таке ж засідання, при цьому, попросили і представники РФ у Радбезі. Воно призначене на сьогодні, 26 листопада.

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер написав у Twitter: «Росія таранить український корабель, який мирно подорожує в український порт. Росія захоплює кораблі та екіпаж, а потім звинувачує Україну в провокації?»

Відреагували на аргесію і в Німеччині. «Ця ескалація є доказом того, що Росія, схоже, не зацікавлена в будь-яких результатах від переговорного процесу по Україні», -
написав голова комітету німецького Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген у Twitter.

Міністерка закордонних справ Канади Христя Фріланд написала у Twitter, що Канада непохитно підтримує Україну і засуджує російську агресію проти неї у Керченській протоці.

 

У НАТО запевнили Україну в беззаперечній підтримці через ситуацію, що склалася в Азовському морі. Про це заявила речниця Альянсу Оана Лунгеску, пише "ЄП". Вона наголосила, що у НАТО уважно стежать за розвитком ситуації в Азовському морі та у Керченській протоці. Альянс повністю підтримує суверенітет України та її територіальну цілісність, включаючи її права на судноплавство у власних територіальних водах.

«Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів на Азовському морі відповідно до міжнародного права», – заявила Лунгеску.

Читайте також: Що означає введення воєнного стану

Міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер заявив, що Естонія засуджує агресію РФ в Азовському морі і Керченській протоці й закликає негайно звільнити кораблі Військово морських сил України. Про це написали на офіційній тсорінці МЗС Естонії в Твітер: «Естонія засуджує атаку Росії проти кораблів Військово-морських сил України в Керченській протоці і закликає російську сторону припинити атаку, звільнити кораблі і дозволити їм безперешкодно повернутися в порти України», - заявив Міксер.

Засудили аргесію Росії і в Конгресі США, чітко звинувативши Росію в порушенні міжнародного права: «Зухвале порушення Росією міжнародного права в Азовському морі і провокаційні атаки щодо суверенітету України є абсолютно неприйнятними. Росія повинна негайно відновити свободу плавання через Керченську протоку, дозволивши українським судам вільно використовувати українські порти, - йдеться в заяві конгресмена і співголови Українського конгресового кокуса Брайана Фіцпатріка. - США не буде ігнорувати агресію Росії проти України».

Нагадаємо, 25 листопада РФ вчинила акт аргесії проти українських кораблів в Азовському морі. У полон захопили українські кораблі, за офіційними даними, серед захопленого екіпажу є 6 поранених українців. Збройні сили України та СБУ приведено у повну бойову готовність. О 16.00 має розпочатися закрите засідання ВР, на якому вирішиться доля запровадження воєнного стану.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: