Грибовицьке сміттєзвалище: що і як закуповує ЛКП «Збиранка»

smittyezvalyshhe

Лише на тендерах після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі ЛКП «Збиранка» поглинула понад 80 мільйонів.

30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі стався обвал, внаслідок якого загинуло четверо людей. З того часу полігон більше не приймає відходи, однак тут і далі функціонує ЛКП «Збиранка», адже сміттєзвалище мають рекультивувати.

Починаючи із серпня 2016, ЛКП «Збиранка» уклала угод на товари і послуги, сума кожної з яких не менше 100 тисяч гривень, на понад 86 мільйонів, плюс десятки дрібних.

Отже, перших два великих тендери було розіграно у серпні 2016 року. Перший вартістю понад 14 мільйони гривень дістався Товариству з обмеженою відповідальністю «ПМК-121». Угода передбачала підготовку території в межах технологічної карти, під’їзну дорога до розворотно-відстійного майданчика і розворотно-відстійний майданчик напівпричепів. Другий вартістю понад 21 мільйон гривень отримало ТОВ «БК «Сучасні Будівельні Рішення». Предмет закупівлі – технологічна карта складування ТПВ, підпірна призма, експлуатаційна дорога, система дренажних ґрунтових вод, тимчасова канава відводу.

Обидва тендери проводилися без переговорної процедури в зв’язку з інформацією про виникнення загрозливої ситуації щодо можливого зсуву внаслідок повторних загорань з 26 по 31 липня 2016 року.

Ще один тендер вартістю 2 240 315 гривень у серпні 2016 року дістався ТОВ Виробничо-комерційна фірма «Пліт». Йдеться про роботи зі зведення огорожі навколо полігону ТПВ.

А тендер на пальне вартістю понад 3 мільйони 598 тисяч гривень був розбитий на два лоти. Обидва дісталися ТОВ фірма «ТОТ». Згодом були внесені зміни у договори і їхня вартість збільшена на суму до 10%. Додамо, що конкурентом на торгах було ПП «ОККО-Бізнес Контракт». Під час розіграшу лоту №1 на поставку бензину А-92 і А-95 компанія запропонувала нижчу ціну, але була дискваліфікована тендерним комітетом.

У липні 2017 року ЛКП «Збиранка» витратила мільйон 440 тисяч гривень на роботи щодо технічного переоснащення станції очистки фільтрату полігону ТПВ. Угода дісталася Рівненському ТзОВ ІФ «ЕЛ-ПО». Щодо технічних умов, то зазначено, що продуктивність станції має бути не меншою за 250 м куб, кількість реагентів для технічного переоснащення – 3-4, обмеження по електроенергії – до 15 кВт, а також перелік хімічних показників стічних вод.  Більш детально про станцію очистки фільтрату можна прочитати тут.

Тендер на охоронні послуги, який кілька разів зривався, відбувся лише у січні 2018 року, і дістався іншому комунальному підприємству – «Муніципальна варта». Його вартість – 190 тисяч гривень. Додамо, що тендери, які не відбулися, були значно дорожчими, хоча й учасник торгів був той самий і, звісно, на безконкурентній основі.

Протягом 16-17 січня ЛКП «Збиранка» уклала 7 угод, кожна з яких коштувала 199 тисяч гривень. З них п’ять дісталися ТзОВ «СФЕРА СІМ».

У січні 2018 року тендер вартістю 2 мільйони 450 тисяч гривень з моніторингу концентрації метану на Грибовицькому сміттєзвалищі дістався ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інгаз».

На участь в аукціоні зголосилися дві компанії: ТОВ «Спортивна компанія «Люксон спорт» та ТОВ «Науково-виробнича фірма «Інгаз». Незважаючи на те, що перша фірма запропонувала нижчу ціну, переможцем було оголошено «Інгаз», оскільки «Люксон спорт» не надав необхідних документів, знизивши вартість тендеру на 50 тисяч гривень. Роботи мають проводитися у чотири етапи: розробка та затвердження програми науково-технічного супроводу та розробки проекту на будівельно-монтажні роботи, виконання будівельно-монтажних робіт з облаштування карти з 15-ти свердловин, моніторингові роботи  – на стадії буріння та первинні заміри (12 замірів), аналіз та прогнозування показників. А також звіт про вимірювання та прогнозування продукування об’ємів та якості звалищного газу.

Ще один великий тендер відбувся у лютому 2018 року. Його вартість – 1 074 925 гривень і дістався він ЛМКП «Львівводоканал» на послуги з відведення стічних вод.

У квітні 2018 року ЛКП «Збиранка» закупила пального на майже 3 мільйони гривень, знову розділивши тендер на два лоти. Право поставити бензин А-92 і А-95 отримало ТОВ «Нафтотрейд Ресурс», а дизпальне – ПП «ОККО Контракт».

Знову таки у квітні була укладена угода вартістю понад 6,5 мільйона гривень на поставку гашеного вапна. Єдиний учасник та переможець ТзОВ «ВС-БУДМАКС». Тендер був укладений саме за таких умов, оскільки оголошувався раніше двічі, однак торги не відбулися.

Натомість у травні ТОВ БК «Сучасні будівельні рішення» дісталася угода вартістю 22 099 999,99 гривень, що всього лише на 1 копійку менше, ніж пропонував конкурент  ТОВ «Гетьман». Йдеться про реконструкцію полігону ТПВ. У документації зазначено, що виконання робіт – травень-грудень 2018 року. Це, до речі, другий велетенський тендер від ЛКП «Збиранка», який дістався ТОВ БК «Сучасні будівельні рішення». Перший був у серпні 2016 року і коштував понад 21 мільйон гривень.

Ще майже півтора мільйона гривень було витрачено на коригування проектної документації за проектом «Комплексний проект з рекультивації полігону». Угоду отримало ТОВ «Діпрокомунбуд».

Два лоти на понад два мільйони гривень дісталися ТОВ НВП «Неосинтез». Йдеться про поставку коагулянтів: сульфату заліза (ІІ) і сульфату алюмінію.

Уже двічі не відбувся тендер вартістю 8 мільйонів гривень щодо очистки інфільтрату на станції очистки фільтрату полігону ТПВ.

А ось 7 листопада ЛКП «Збиранка» уклала угоду вартістю понад 128 тисяч гривень із ТзОВ «Є-контакт» на встановлення системи відеоспостереження. Договір має бути виконаний до 31 грудня 2018 року. Для створеного півроку тому підприємства – це перший тендер. Через відсутність технічних умов, важко сказати, про які саме роботи зі встановлення відеоспостереження йдеться. Адже у вересні 2016 року голова Сихівської РА, заступник голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк сказала: «На Грибовицькому сміттєзвалищі проводяться роботи щодо монтажу відеоспостереження, зокрема планується встановити вісім камер відеоспостереження, на це з міського бюджету виділили 1 млн 300 тис. грн. Вже встановлено чотири камери. Роботи плануються закінчити до кінця цього тижня. Сміття туди не вивозиться».

А в жовтні 2017 року на полігоні виникла пожежа, яку вдалося оперативно загасити, за словами Юрія Діля, начальника управління безпеки міста, завдяки встановленим там після закриття відеокамерам і термографам, підключених до Центру безпеки міста.

Усього ЛКП «Збиранка» оголосила 93 тендери, з яких 63 зі статусом – електронна закупівля завершена.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: