З бюджету Львова просять ще грошей на лізингову угоду для комунального перевізника

IMG_1683-1-696x464

Про це повідомив депутат ЛМР Валерій Веремчук.

Він написав, що чиновники просять депутатів погодити ще одну дотацію для АТП-1 в межах лізингової угоди. За його словами, мова про 23 мільйони. «Чиновники просять ще 23 млн грн для АТП-1, які начебто потрібні для виплати лізингу за 150 МАЗів та «Електронів», які Львів придбав цьогоріч. Але... Ми вже виділили з бюджету на нові автобуси 295 млн гривень», - написав Валерій Веремчук.

Журналісти Дивись.info вже писали детально про особливості лізингової угоди, за якою комунальне АТП-1 отримає 150 нових автобусів. Усі деталі можете почитати тут.

При цьому, за даними Веремчука, міська рада вже заплатила з бюджету 295 мільйонів гривень в межах цієї угоди.

Член бюджетної комісії Любомир Босаневич у коментарі Дивись.info обурився тим, що депутатам вперше показали угоду лише тиждень тому, після того, як вона була підписана. Крім того, за його словами, чиновники не аргументують чимось суттєвим прохання про додаткове фінансування. «Чим аргументують? Та нічим, тільки одним чинником, мовляв, депутати, вами прийнято рішення, що треба закупляти нові автобуси і покращувати автопарк автобусний, давайте виділяйте гроші, - прокоментував Босаневич. – Цей договір ніхто не бачив, він з’явився на вимогу депутатів бюджетної комісії тиждень тому. І як він нам? Дуже поганий… там такі лізингові умови… печальні».

Депутат Босаневич додає, що фінансується лізингова угода міським бюджетом Львова, а за первинними умовами за цей рік ЛМР мала оплатити 250 мільйонів (а міська рада виділила на угоду вже 295 млн грн). «Умовами договору передбачено, що вони мають закрити 250 мільйонів, а вони закривають більше. Але якщо сказати вам реально, то ніхто не вникав у ці всі лізингові договори і в ті всі умови, - додає Босаневич. – Наша комісія отримала угоду тиждень тому, може 10 днів тому. До того його ніхто не бачив, депутати на сесії, коли приймали рішення, його не бачили і всі ці умови не бачили».  Він додав, що сумніваються у тому, що угоду можна скасувати, адже доставка автобусів уже йде.

Можна припустити, що перегляд дотації з міського бюджету потрібен для того, аби покрити імовірну різницю в ціні угоди, яка утворюється через коливання курсу. Справа в тому, що в договорі зазначено: «Сторони домовилися, що зазначена в цьому пункті Ціна Предмету Лізингу не є остаточною і змінюється зі збільшенням/зменшенням курсу НБУ гривня/євро на дату платежу. Сторони домовилися, що зміна вартості Товару буде оформлена Додатковою угодою…». На день угоди курс євро становив 30,88 грн. Наприклад, сьогоднішній курс НБУ – 31,837 грн за євро (тобто на гривню дорожчий).

Водночас, тиждень тому працівники управління транспорту ЛМР та представники АТП-1 переконували журналісті, що угода не прив'язана до валютного курсу.

Директор АТП-1 Орест Хамула, наприклад, дуже заплутано переконував, що угода не має стосунку до валютних коливань: «Автобуси куплені в лізинг. Угода не прив’язана до валюти. Ціна машин прив’язана до валюти і МАЗів, і Електронів, тому що там велика валютна складова. Виробник таким чином хоче себе захистити від валютних ризиків. На момент поставки автобусів є зафіксована ціна по сьогоднішньому курсу. Ціна переводиться і ми платимо у гривнях. Ціна фіксується в гривнях на день проплати».

З його слів зрозуміло, що вартість угоди від курсу валют, начебто, не залежить, але ціна «фіксується в гривнях на день проплати», тобто не на день укладання угоди є зафіксована ціна, а саме на день проплат.

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий не зміг назвати точної суми щомісячних виплат по лізинговій угоді. А це, нагадаємо, бюджетні кошти. «Договір на лізинг укладений терміном на 36 місяців від дати отримання товару. Тобто, відповідно, якщо ми отримали у вересні цього року перші автобуси, то до серпня 2021 року будемо віддавати кредит. Тобто погашати лізинг і після лізингу автобуси перейдуть у власність АТП. Кредит тим і відрізняється від лізингу, що товар заразу у власність переходить, а у випадку лізингу – після оплати. Те, що у нас були фейкові новини стосовно прив’язки до євро, це не зовсім коректна інформація, прив’язана ціна до євро на момент оплати. А потім все переводиться в гривні і тоді фіксується на термін лізингу сума в гривні на весь термін. Відповідно ми будемо віддавати під 17,8 відсотка лізинг 36 місяців. А зараз ми знаємо, що інфляція на рівні 15-20 відсотків. Тобто ми отримали на дуже гарних умовах лізинг, тому що це на рівні інфляції. На наступний рік це будуть платежі 15-20 млн на місяців».

Сьогодні бюджетна комісія має прийняти рішення, отримає АТП-1 додаткові кошти на погашення угоди. Між тим, комунальне АТП-1 на громадських слуханнях в понеділок також підтримало ідею подорожчання вартості проїзду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: